Peugeot 308 те пренася в „изгубения рай” (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
0

К риза е думата, която според мен най-добре описва живота в момента. Криза в здравеопазването, икономическа криза, политическа криза, криза за чипове, криза за доверие… Целият социално-икономически живот търпи невиждана криза, която е обхванала взаимоотношенията между континенти, държави, хора. Кризата е толкова дълбока и всеобхватна, че сякаш започваме да свикваме с нея, но не и аз. Причината е, че повече не мога да толерирам разговори „За” или „Против” ваксините, „За” или „Против” маските, „За” или „Против” еврото…

Зад волана на Peugeot 308

За мое щастие попадам в центъра на Лазурния бряг, там, където животът тече по друг начин, а от борда на новото Peugeot 308 гледам на него през „розови очила”. И причината за това не са супер скъпите яхти на милионерите, а усещането, че съм попаднал в „изгубения рай”. Така мнозина с носталгия гледат на епохата Бел епок. Това е времето на технически прогрес, икономически растеж, спокойствие на политическата сцена, бум в културата и изкуството, на бурното развитие на автомобилостроенето.

Източник: Peugeot

Вярвам, че отново ще можем да се върнем поне отчасти към някои от характеристиките на Бел епок. Не знам кога ще стане това, но почувствах утопичния ентусиазъм от XIX век на борда на Peugeot 308. С него марката дава ясен знак, че на сцената новата 308-ца иска да играе като солов изпълнител, а не да е незабележим член на беквокалите или брас секцията.

Peugeot 508 PSE: Да разлаем кучетата (тест драйв)

Dacia Duster продължава да надгражда (тест драйв)

То и не е възможно, защото дизайнът на 308 е впечатляващ. Преди години Жил Видал явно успя да убеди Peugeot, че в основата на трансформацията стои дизайнът. Резултатът бе създаването на моделна гама, която се открояваше и приковаваше. Опасенията ми от напускането на Жил Видал нямат абсолютно никакво основание, защото наследството, което оставя след себе си, е изключително атрактивен автомобил. Той е носител на новата емблема и идентичност на марката, но по-важното е, че в някои аспекти изглежда като концептуален модел от залите на голямо автомобилно изложение, а не на сериен, който ще е в дилърствата на марката у нас до месец-два.

Източник: Vesti.bg

Агресивен и дързък са определенията, които мога да използвам за екстериора. Тънките фарове (LED и матрични за ниво GT) и характерният светлинен подпис са познати, както и преминаващите през цялата широчина на задницата стопове (вече с по-атрактивна графика). Новата емблема, агресивните решетки в бронята отпред и хромираните фалшиви ауспуси отзад, супер атрактивните джанти и нови цветове (седем на брой) открояват 308. Но най-впечатляващ е дългият, силно скосен отпред капак на двигателя, който, съчетан с ниската линия на покрива, създава много спортно усещане. А тази комбинация при 308 SW го прави едно от най-красивите комбита, появява ли се през последните години (като изключа Mazda6, но тя е един сегмент по-високо).

STOP & GO: Добрият аудио звук се гарантира от системата Focal с 10 високоговорителя и 12-канален усилвател (690W), разчитащ на дигитално обработване на звука Arkamys.
STOP & GO: Добрият аудио звук се гарантира от системата Focal с 10 високоговорителя и 12-канален усилвател (690W), разчитащ на дигитално обработване на звука Arkamys. Източник: Peugeot

Вътрешната красота, както казва народната мъдрост, е много по-важна от първичните белези. Затова ще наблегна повече на интериора, който определено изпъква пред този в Golf (основното мерило за 308), като в някои аспекти се доближава до Series 1 и A-Class. На първо място за това своята роля имат материалите, които в ниво GT са безупречни. Седалките са тапицирани в Alcantara, имат и масажна функция. Па-важното е, че са супер удобни, с много висока странична упора, а за качествата им свидетелства сертификатът от AGR.

STOP & GO: Седалките са страхотни, а гаранция за ергономията им е сертификатът от AGR (Aktion für Gesunder Rücken).
STOP & GO: Седалките са страхотни, а гаранция за ергономията им е сертификатът от AGR (Aktion für Gesunder Rücken). Източник: Peugeot

Комбинацията малък волан (с нови контролни бутони) и i-Cockpit е налична и тук. Българската връзка, която много трудно успяхме да изкопчим от домакините, са инженерите на родното представителство на „Вистеон”, които са свършили страхотна работа с модернизирания 10-инчов i-Cockpit, който в ниво GT е 3-измерен. Иначе той отново има няколко различни изгледа. Стандартният 10-инчов централен сензорен екран, разположен малко по-ниско от дигиталното табло, също е променен. Под него се намират конфигурируемите виртуални бутони i-toggle, които заменят физическия преден панел на климатика. Всеки от тях е сензорен бутон за бърз достъп до настройките на климатичната система, телефонните контакти, радиостанции, стартиране на приложения. Функцията за докосване на екрана с три пръста извежда на екрана всички приложения, които може да си играете и конфигурирате.

Тестваме един от най-големите инфлуенсъри: Nissan Qashqai

Skoda Fabia с най-доброто си изпълнение до момента (тест драйв)

Няма как да не отбележа липсата на скоростен лост за 8-степенната автоматична трансмисия, заменен от един малък регулатор, каквато тенденция се забелязва все по-често. Трябва да маркирам и високо разположените вентилационни отвори.

STOP & GO: Макар 308 да е нараснал само 11 мм на дължина (хечбек, 60 мм е увеличението при комбито), междуосието е увеличено с 55 мм, а височината снижена с 20 мм, за да се оптимизира аеродинамичното съпротивление.
STOP & GO: Макар 308 да е нараснал само 11 мм на дължина (хечбек, 60 мм е увеличението при комбито), междуосието е увеличено с 55 мм, а височината снижена с 20 мм, за да се оптимизира аеродинамичното съпротивление. Източник: Vesti.bg

Новият Peugeot 308 е конструиран върху усъвършенстваната мултиенергийна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), което значи, че моделът ще предлага пълната гама от възможни опции за задвижване. „Ще”, защото изцяло електрическата версия се очаква през 2023 г., а сега на пазара 308 излиза с две плъг-ин хибридни версии с мощност 180 и 225 к.с. (до 60 км само на ток). Тук няма да задълбавам повече, защото реших да ги усетя на по-дълго разстояние, когато пристигнат у нас. Това ми остави повече време за конвенционалното задвижване, което е водещото в сегмент С.

STOP & GO: Багажникът на 308 е с обем 412 л (хечбек), като под подовия панел има отделение с обем 28 литра. По-малък е той при хибридните версии, но съпоставим със само 381 л при Golf.
STOP & GO: Багажникът на 308 е с обем 412 л (хечбек), като под подовия панел има отделение с обем 28 литра. По-малък е той при хибридните версии, но съпоставим със само 381 л при Golf. Източник: Peugeot

Новият Peugeot 308 се предлага с познатия 1,2-литров бензинов (3-цилиндъра) двигател с две мощности: 110 и 130 к.с. Първата работи само с 6-степенна механична кутия, докато втората може да се оборудва и с 8-степепната автоматична трансмисия на Aisin. Дизеловият агрегат е с обем 1,5 литра и мощност 130 к.с., като отново може да се съчетае с двете трансмисии.

Американската мечта се материализира като RAM 1500 (тест драйв)

Born in the U.S.A.: Ford Explorer (тест драйв)

За да виждате цялото 3D таблото на българския клон на „Вистеон”, трябва да свалите седалката си в най-ниско положение, като същото нещо направите и с волана. Карам първо бензиновия агрегат със 130 к.с. и „автомат”, тъй като вероятно това ще е основният избор на частния клиент. Няма да говоря за разход на гориво, тъй като живописният Лазурен бряг (и солените глоби) предполагат едно спокойно движение, наслаждавайки се на 30-те градуса, синята вода и яркото слънце. В такъв режим моторът работи чудесно. Проблемът му е, когато се качихме над морето, а там е мястото, където се провеждат две ралита („Монте Карло” и „Антиб”). Това ще рече прекрасни завои, но и повече затруднения за мотора, когато го натиснеш.

Това е причината моят избор да падне върху дизела. Тази „мръсна” дума продължава да гарантира отличен баланс между въртящ момент и нисък разход, само звукът от работата му вече ми е странен, тъй като все по-рядко управлявам автомобил с дизелов двигател. Иначе веднага ще спомена подобрената шумоизолация, постигната чрез по-дебели стъкла отпред и отзад, както и използването на акустично ламинирани странични панели в предните врати (в зависимост от версията).

STOP & GO: Peugeot 308 се предлага със седем екстериорни цвята, като за мен най-впечатляващи са Olivine Green и Vertigo Blue.
STOP & GO: Peugeot 308 се предлага със седем екстериорни цвята, като за мен най-впечатляващи са Olivine Green и Vertigo Blue. Източник: Peugeot

Като поведение отчитам по-комфортно ориентираната возия, а спътникът ми много правилно обобщи: неутрално. И това може би е правилният подход, защото вече никой не очаква от клиента в този сегмент да търси описването на завоите с висока скорост и силна обратна връзка през волана. Не, днес са важни други неща: дизайн, цветове, екология, системи за полуавтономно управление, системи за подпомагане на водача и системи за активна и пасивна безопасност. А, и репликиране на дисплея на смартфона ви върху централния дисплей (за което си има специален бутон). Добрият звук на аудио системата също не е за подценяване, за което своята роля има Focal.

Източник: Peugeot

Няма как да пропусна и въпроса с цените, тъй като в днешно време те сякаш са завладели общественото съзнание. На фона на препускащата инфлация това сякаш е нормално, но ми отне възможността обективно да преценявам високи ли са цените. Ще оставя вие да направите тази оценка, аз само ще ви дам база за сравнение. И така, преди година със сигурност щях да кажа, че стартова цена от 41 470 лв. с ДДС (130 к.с. МТ6) за семеен хечбек е висока. Но това е субективно. Обективното мерило е Golf, към който се цели 308. У нас Golf 1,0 TSI (110 к.с. 6MT) започва от 39 763 лв. с ДДС, но с 20 к.с. по-малко и втора година на пазара. Най-скъпата версия на 308 с бензинов мотор 130 к.с. и 8АТ струва 59 417 лв. (GT Pack), докато Golf 1,5 e-TSI 7DSG (130 к.с., R-Line) е 51 124 лв. Дизелът с ръчна кутия на Peugeot започна от 45 030 лв., докато базовият дизелов Golf (2,0 TDI, 115 к.с.) – от 44 193 лв. И макар Golf да има повече възможности за конвенционална моторизация (например три версии на мощност на дизеловия 2-литров двигател), 308 предлага два плъг-ин хибрида със 180 и 225 к.с., а от 2023 г. ще дойде и изцяло електрически 308.

Източник: Peugeot

Технически характеристики

Peugeot 308 PureTech 130, 8AT

Размери

Дължина, мм: 4367

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1441

Междуосие, мм: 2675

Тегло, кг: 1291

Двигател

Вид: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1199

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 130 при 5501

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 231 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,7

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Бацова цена на модификацията, лв. с ДДС: 45 326

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Надзорният съвет на Facebook с остри критики към фирмата

Надзорният съвет на Facebook с остри критики към фирмата

Технологии Преди 12 минути

Компанията неколкократно не е била прозрачна и не е давала информация

Мани и Кремена отиват на битка за спасение в „Игри на волята: България“

Мани и Кремена отиват на битка за спасение в „Игри на волята: България“

Любопитно Преди 7 часа

Приключенците се измъкнаха от племенен съвет след победа на номинационната битка

Протести срещу COVID мерките в България днес

Протести срещу COVID мерките в България днес

България Преди 8 часа

Малобройни демонстрации имаше в много от големите градове

Разкриха измама за над 30 милиона лева в Пловдив

Разкриха измама за над 30 милиона лева в Пловдив

България Преди 8 часа

В схемата има замесени общински служители

<p>Путин: Това е престъпление срещу човечеството</p>

Путин обяви края на капитализма

Свят Преди 9 часа

Путин коментира още расизма, правата на гейовете, транссексуалните и глобалното затопляне

Нов опасен щам на COVID-19 плъзна в Русия

Нов опасен щам на COVID-19 плъзна в Русия

Теми в развитие Преди 10 часа

Новият щам може да се разпространи с 10-15% по-бързо от оригиналния „Делта“

Омбудсманът: Всички COVID тестове трябва да са безплатни

Омбудсманът: Всички COVID тестове трябва да са безплатни

Теми в развитие Преди 11 часа

Според Диана Ковачева преболедувалите COVID-19 с антитела и хората с противопоказания за ваксинация са дискриминирани

Скок на ваксинациите срещу COVID-19 в България днес

Скок на ваксинациите срещу COVID-19 в България днес

България Преди 13 часа

До момента в България срещу COVID-19 са ваксинирани малко над 20% от населението

Хакери опитват да спрат издаването на COVID сертификати в България

Хакери опитват да спрат издаването на COVID сертификати в България

България Преди 13 часа

Най-много атаки са дошли от Русия, САЩ, Бразилия и Украйна

Стефан Янев: Компенсация от 110 лева на мегават час

Стефан Янев: Компенсация от 110 лева на мегават час

България Преди 13 часа

Служебният премиер подчерта, че помощта е за всички и правителството не поставя условия на бизнеса

„Галъп“ с нови данни: ГЕРБ-СДС печели, БСП, втора

„Галъп“ с нови данни: ГЕРБ-СДС печели, БСП, втора

България Преди 14 часа

Данните за структурата на нагласите и потенциалната активност показват възможност президентските избори да завършат и в единствен тур

Бела Хадид

Бела Хадид изненада с червена коса, отива ли ѝ?

Любопитно Преди 14 часа

Супермоделът се допита до феновете си какво мислят по въпроса

Учени: Глобалното затопляне поболява хората

Учени: Глобалното затопляне поболява хората

Свят Преди 14 часа

Здравните проблеми в глобален мащаб, свързвани с климатичните промени, се увеличават и задълбочават, алармират учените

<p>Бизнес и синдикати: Цените на тока растат &bdquo;необуздано&ldquo;</p>

Бизнес и синдикати: Цените на тока растат „необуздано“

България Преди 14 часа

Заинтересованите страни изпратиха писмо до президента и премиера, в което настояват за спешни финансови компенсации

Как ще плащат компенсациите на родители за COVID мерките

Как ще плащат компенсациите на родители за COVID мерките

Теми в развитие Преди 14 часа

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв

Клео Смит

Момиченце изчезна в Австралия, дават $1 млн. за информация

Свят Преди 15 часа

4-годишната Клео Смит е в неизвестност от неделя, а полицията се опасява, че е била отвлечена