Peugeot 308 те пренася в „изгубения рай” (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
0

К риза е думата, която според мен най-добре описва живота в момента. Криза в здравеопазването, икономическа криза, политическа криза, криза за чипове, криза за доверие… Целият социално-икономически живот търпи невиждана криза, която е обхванала взаимоотношенията между континенти, държави, хора. Кризата е толкова дълбока и всеобхватна, че сякаш започваме да свикваме с нея, но не и аз. Причината е, че повече не мога да толерирам разговори „За” или „Против” ваксините, „За” или „Против” маските, „За” или „Против” еврото…

Зад волана на Peugeot 308

За мое щастие попадам в центъра на Лазурния бряг, там, където животът тече по друг начин, а от борда на новото Peugeot 308 гледам на него през „розови очила”. И причината за това не са супер скъпите яхти на милионерите, а усещането, че съм попаднал в „изгубения рай”. Така мнозина с носталгия гледат на епохата Бел епок. Това е времето на технически прогрес, икономически растеж, спокойствие на политическата сцена, бум в културата и изкуството, на бурното развитие на автомобилостроенето.

Източник: Peugeot

Вярвам, че отново ще можем да се върнем поне отчасти към някои от характеристиките на Бел епок. Не знам кога ще стане това, но почувствах утопичния ентусиазъм от XIX век на борда на Peugeot 308. С него марката дава ясен знак, че на сцената новата 308-ца иска да играе като солов изпълнител, а не да е незабележим член на беквокалите или брас секцията.

Peugeot 508 PSE: Да разлаем кучетата (тест драйв)

Dacia Duster продължава да надгражда (тест драйв)

То и не е възможно, защото дизайнът на 308 е впечатляващ. Преди години Жил Видал явно успя да убеди Peugeot, че в основата на трансформацията стои дизайнът. Резултатът бе създаването на моделна гама, която се открояваше и приковаваше. Опасенията ми от напускането на Жил Видал нямат абсолютно никакво основание, защото наследството, което оставя след себе си, е изключително атрактивен автомобил. Той е носител на новата емблема и идентичност на марката, но по-важното е, че в някои аспекти изглежда като концептуален модел от залите на голямо автомобилно изложение, а не на сериен, който ще е в дилърствата на марката у нас до месец-два.

Източник: Vesti.bg

Агресивен и дързък са определенията, които мога да използвам за екстериора. Тънките фарове (LED и матрични за ниво GT) и характерният светлинен подпис са познати, както и преминаващите през цялата широчина на задницата стопове (вече с по-атрактивна графика). Новата емблема, агресивните решетки в бронята отпред и хромираните фалшиви ауспуси отзад, супер атрактивните джанти и нови цветове (седем на брой) открояват 308. Но най-впечатляващ е дългият, силно скосен отпред капак на двигателя, който, съчетан с ниската линия на покрива, създава много спортно усещане. А тази комбинация при 308 SW го прави едно от най-красивите комбита, появява ли се през последните години (като изключа Mazda6, но тя е един сегмент по-високо).

STOP & GO: Добрият аудио звук се гарантира от системата Focal с 10 високоговорителя и 12-канален усилвател (690W), разчитащ на дигитално обработване на звука Arkamys.
STOP & GO: Добрият аудио звук се гарантира от системата Focal с 10 високоговорителя и 12-канален усилвател (690W), разчитащ на дигитално обработване на звука Arkamys. Източник: Peugeot

Вътрешната красота, както казва народната мъдрост, е много по-важна от първичните белези. Затова ще наблегна повече на интериора, който определено изпъква пред този в Golf (основното мерило за 308), като в някои аспекти се доближава до Series 1 и A-Class. На първо място за това своята роля имат материалите, които в ниво GT са безупречни. Седалките са тапицирани в Alcantara, имат и масажна функция. Па-важното е, че са супер удобни, с много висока странична упора, а за качествата им свидетелства сертификатът от AGR.

STOP & GO: Седалките са страхотни, а гаранция за ергономията им е сертификатът от AGR (Aktion für Gesunder Rücken).
STOP & GO: Седалките са страхотни, а гаранция за ергономията им е сертификатът от AGR (Aktion für Gesunder Rücken). Източник: Peugeot

Комбинацията малък волан (с нови контролни бутони) и i-Cockpit е налична и тук. Българската връзка, която много трудно успяхме да изкопчим от домакините, са инженерите на родното представителство на „Вистеон”, които са свършили страхотна работа с модернизирания 10-инчов i-Cockpit, който в ниво GT е 3-измерен. Иначе той отново има няколко различни изгледа. Стандартният 10-инчов централен сензорен екран, разположен малко по-ниско от дигиталното табло, също е променен. Под него се намират конфигурируемите виртуални бутони i-toggle, които заменят физическия преден панел на климатика. Всеки от тях е сензорен бутон за бърз достъп до настройките на климатичната система, телефонните контакти, радиостанции, стартиране на приложения. Функцията за докосване на екрана с три пръста извежда на екрана всички приложения, които може да си играете и конфигурирате.

Тестваме един от най-големите инфлуенсъри: Nissan Qashqai

Skoda Fabia с най-доброто си изпълнение до момента (тест драйв)

Няма как да не отбележа липсата на скоростен лост за 8-степенната автоматична трансмисия, заменен от един малък регулатор, каквато тенденция се забелязва все по-често. Трябва да маркирам и високо разположените вентилационни отвори.

STOP & GO: Макар 308 да е нараснал само 11 мм на дължина (хечбек, 60 мм е увеличението при комбито), междуосието е увеличено с 55 мм, а височината снижена с 20 мм, за да се оптимизира аеродинамичното съпротивление.
STOP & GO: Макар 308 да е нараснал само 11 мм на дължина (хечбек, 60 мм е увеличението при комбито), междуосието е увеличено с 55 мм, а височината снижена с 20 мм, за да се оптимизира аеродинамичното съпротивление. Източник: Vesti.bg

Новият Peugeot 308 е конструиран върху усъвършенстваната мултиенергийна платформа EMP2 (Efficient Modular Platform), което значи, че моделът ще предлага пълната гама от възможни опции за задвижване. „Ще”, защото изцяло електрическата версия се очаква през 2023 г., а сега на пазара 308 излиза с две плъг-ин хибридни версии с мощност 180 и 225 к.с. (до 60 км само на ток). Тук няма да задълбавам повече, защото реших да ги усетя на по-дълго разстояние, когато пристигнат у нас. Това ми остави повече време за конвенционалното задвижване, което е водещото в сегмент С.

STOP & GO: Багажникът на 308 е с обем 412 л (хечбек), като под подовия панел има отделение с обем 28 литра. По-малък е той при хибридните версии, но съпоставим със само 381 л при Golf.
STOP & GO: Багажникът на 308 е с обем 412 л (хечбек), като под подовия панел има отделение с обем 28 литра. По-малък е той при хибридните версии, но съпоставим със само 381 л при Golf. Източник: Peugeot

Новият Peugeot 308 се предлага с познатия 1,2-литров бензинов (3-цилиндъра) двигател с две мощности: 110 и 130 к.с. Първата работи само с 6-степенна механична кутия, докато втората може да се оборудва и с 8-степепната автоматична трансмисия на Aisin. Дизеловият агрегат е с обем 1,5 литра и мощност 130 к.с., като отново може да се съчетае с двете трансмисии.

Американската мечта се материализира като RAM 1500 (тест драйв)

Born in the U.S.A.: Ford Explorer (тест драйв)

За да виждате цялото 3D таблото на българския клон на „Вистеон”, трябва да свалите седалката си в най-ниско положение, като същото нещо направите и с волана. Карам първо бензиновия агрегат със 130 к.с. и „автомат”, тъй като вероятно това ще е основният избор на частния клиент. Няма да говоря за разход на гориво, тъй като живописният Лазурен бряг (и солените глоби) предполагат едно спокойно движение, наслаждавайки се на 30-те градуса, синята вода и яркото слънце. В такъв режим моторът работи чудесно. Проблемът му е, когато се качихме над морето, а там е мястото, където се провеждат две ралита („Монте Карло” и „Антиб”). Това ще рече прекрасни завои, но и повече затруднения за мотора, когато го натиснеш.

Това е причината моят избор да падне върху дизела. Тази „мръсна” дума продължава да гарантира отличен баланс между въртящ момент и нисък разход, само звукът от работата му вече ми е странен, тъй като все по-рядко управлявам автомобил с дизелов двигател. Иначе веднага ще спомена подобрената шумоизолация, постигната чрез по-дебели стъкла отпред и отзад, както и използването на акустично ламинирани странични панели в предните врати (в зависимост от версията).

STOP & GO: Peugeot 308 се предлага със седем екстериорни цвята, като за мен най-впечатляващи са Olivine Green и Vertigo Blue.
STOP & GO: Peugeot 308 се предлага със седем екстериорни цвята, като за мен най-впечатляващи са Olivine Green и Vertigo Blue. Източник: Peugeot

Като поведение отчитам по-комфортно ориентираната возия, а спътникът ми много правилно обобщи: неутрално. И това може би е правилният подход, защото вече никой не очаква от клиента в този сегмент да търси описването на завоите с висока скорост и силна обратна връзка през волана. Не, днес са важни други неща: дизайн, цветове, екология, системи за полуавтономно управление, системи за подпомагане на водача и системи за активна и пасивна безопасност. А, и репликиране на дисплея на смартфона ви върху централния дисплей (за което си има специален бутон). Добрият звук на аудио системата също не е за подценяване, за което своята роля има Focal.

Източник: Peugeot

Няма как да пропусна и въпроса с цените, тъй като в днешно време те сякаш са завладели общественото съзнание. На фона на препускащата инфлация това сякаш е нормално, но ми отне възможността обективно да преценявам високи ли са цените. Ще оставя вие да направите тази оценка, аз само ще ви дам база за сравнение. И така, преди година със сигурност щях да кажа, че стартова цена от 41 470 лв. с ДДС (130 к.с. МТ6) за семеен хечбек е висока. Но това е субективно. Обективното мерило е Golf, към който се цели 308. У нас Golf 1,0 TSI (110 к.с. 6MT) започва от 39 763 лв. с ДДС, но с 20 к.с. по-малко и втора година на пазара. Най-скъпата версия на 308 с бензинов мотор 130 к.с. и 8АТ струва 59 417 лв. (GT Pack), докато Golf 1,5 e-TSI 7DSG (130 к.с., R-Line) е 51 124 лв. Дизелът с ръчна кутия на Peugeot започна от 45 030 лв., докато базовият дизелов Golf (2,0 TDI, 115 к.с.) – от 44 193 лв. И макар Golf да има повече възможности за конвенционална моторизация (например три версии на мощност на дизеловия 2-литров двигател), 308 предлага два плъг-ин хибрида със 180 и 225 к.с., а от 2023 г. ще дойде и изцяло електрически 308.

Източник: Peugeot

Технически характеристики

Peugeot 308 PureTech 130, 8AT

Размери

Дължина, мм: 4367

Широчина, мм: 1852

Височина, мм: 1441

Междуосие, мм: 2675

Тегло, кг: 1291

Двигател

Вид: 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1199

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 130 при 5501

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 231 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 210

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,7

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни емисии СО2, г/км: 127

Бацова цена на модификацията, лв. с ДДС: 45 326

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от: „България спаси Украйна”

Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от: „България спаси Украйна”

България Преди 7 часа

Нинова: Станишев първо да отговори за целувката на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Засякоха на камера изчезналия Емил от Перник

Засякоха на камера изчезналия Емил от Перник

България Преди 9 часа

Източници на NOVA твърдят, че той е тръгнал към гората над града

Христо Иванов

Христо Иванов: Целим първо място на изборите

България Преди 10 часа

Христо Иванов: Единственото нещо, което ме интересува е максималният ефект за страната

Транспортираха със „Спартан” до София новородено

Транспортираха със „Спартан” до София новородено

България Преди 10 часа

Полетът беше изпълнен в усложнена метеорологичната обстановка – обледеняване и мъгла

Актьорът Алан Къминг върна Ордена на Британската империя

Актьорът Алан Къминг върна Ордена на Британската империя

Любопитно Преди 12 часа

Актьорът Алан Къминг върна Ордена на Британската империя, с който бе отличен през 2009 г.

Демерджиев: Получих уверението на македонските власти

Демерджиев: Получих уверението на македонските власти

България Преди 12 часа

Спасителни хеликоптери и патрулни лодки на бреговата охрана са изпратени да търсят пилотите

След агресивна рекламна кампания: "Оскарите" преразглеждат номинация

След агресивна рекламна кампания: "Оскарите" преразглеждат номинация

Любопитно Преди 12 часа

Филмовата академия на САЩ преразглежда кампанията за наградите "Оскар" заради изненадваща номинация

Иран привика украинския посланик

Иран привика украинския посланик

Свят Преди 12 часа

Техеран нарече забележките на Подоляк "странни и пристрастни"

Сабато де Сарно е новият творчески директор на "Гучи"

Сабато де Сарно е новият творчески директор на "Гучи"

Любопитно Преди 12 часа

Италианският дизайнер Сабато де Сарно е новият творчески директор на "Гучи"

СЗО удължава глобалната извънредна ситуация заради COVID-19

СЗО удължава глобалната извънредна ситуация заради COVID-19

Свят Преди 12 часа

За последните осем седмици най-малко 170 000 души по света са починали от COVID-19

Удължават епидемичната обстановка в област Пловдив

Удължават епидемичната обстановка в област Пловдив

България Преди 12 часа

МЗ: От 6 февруари учениците се връщат на училище

"Мислеща почва" ще предпазва сградите от срутване

Биовъгленът и екскрементите от ларви на мухи може да спасят почвата

Любопитно Преди 13 часа

Заедно с други компании, "Байер" вече работи върху нехимически начини за добавяне на хранителни вещества към културите, като вкарване на микроби в почвата

Учени създадоха иновативен строителен материал-хамелеон

Учени създадоха иновативен строителен материал-хамелеон

Любопитно Преди 13 часа

Материалът променя инфрачервения си цвят и количеството топлина, което поглъща или отделя, в зависимост от температурата на заобикалящата среда

Мъж с 14 присъди е задържан за убийство в Смолянско

Мъж с 14 присъди е задържан за убийство в Смолянско

България Преди 13 часа

Кървавата сцена в родопското село се разиграла, след като жертвата и убиецът пили заедно в продължени на близо 8 часа

Пекин и Вашингтон

Китай към Вашингтон: Поддържате хегемонията си

Свят Преди 13 часа

Източник заяви, че Япония и Нидерландия са се съгласили да се присъединят към контрола на САЩ

При спецоперация в Пернишко бяха заловени 31 нелегални мигранти

При спецоперация в Пернишко бяха заловени 31 нелегални мигранти

България Преди 13 часа

Според първоначалните данни целта е била чужденците да бъдат прехвърлени в друг автомобил и изведени извън страната