MINI Countryman JCW отваря всички сетива (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
2

К андидат за работа влиза на интервю във френска банка. Сцената е от филм, а действието се развива през 2001 г. Започва да обяснява визията си за бъдещето и разплащането чрез мобилни приложения, за което бива отпратен с ехидни усмивки и забележки, че тяхната банка се крепи на над 250-годишната си история на пряк контакт с клиентите си.

Да, филмов сюжет, но той е само един от безбройните примери за еволюцията, която претърпява нашият живот. Събитията от последните години ускориха хода на промяна драстично. Светът на автомобила вече е коренно различен, а аз, макар да осъзнавам нуждата от това да се адаптирам към променените условия, продължавам да държа на своето, което ме е водило през цялата ми кариера. Това е моето вярване за знак на равенство между автомобила и емоциите.

---

Осъзнавам, че към днешна дата все по-малко хора откриват такъв знак за равенство. Още по-наясно съм, че бъдещите клиенти (и автомобили) няма да търсят (нито ще предлагат) емоции, а просто за тях автомобилът ще бъде средство за придвижване от едно място на друго.

Наречете ме старомоден, но аз никога не съм гледал на автомобила само като средство за придвижване. За мен той винаги е бил (и ще си остане) свързан с емоциите. А Countryman JCW е като изкусен чакръкчия: напипва онези точки, за да ви накара да усещате автомобила с всяка фибра от тялото си.

Британски автомобил в цвят Racing Green, паркиран до подредени дървени трупи. Картинка и асоциация, която ме връща назад в годините, когато прекарвах часове пред екрана със симулатора Колин Макрей по отсечките на британското рали.
Британски автомобил в цвят Racing Green, паркиран до подредени дървени трупи. Картинка и асоциация, която ме връща назад в годините, когато прекарвах часове пред екрана със симулатора „Колин Макрей” по отсечките на британското рали. Източник: Vesti.bg

Това третиране на сетивата започва в мига, в който погледнеш Countryman John Cooper Works. Моделът впечатлява като визия дори в най-базовата си модификация, но точно преди 60 години (септември 1961 г.) започва сътрудничеството между Джон Купър и Mini. Това е причината да избера именно Countryman JCW, който като бонус идва в този страхотен Racing Green цвят, поредното намигване към спортните гени и феноменалните успехи на Джон Купър, създал едни от най-емблематичните болиди във Формула 1.

Източник: Vesti.bg

Емблематичен като визия е и този модел, който представя британски прочит на тема Das Crossover. Безбройните му конкуренти могат да се похвалят с много по-високи продажби, но малцина са тези, които могат да се похвалят с ярката идентичност, която има Countryman (30% от световните продажби на MINI се падат именно на него). Няма да се спирам на характерните фарове, стопове (Union-Jack), шестоъгълната радиаторна решетка, силно изправените А-колони и вертикалните С-колони. Те, комбинирани с редица по-дребни елементи, страхотни цветове (и двуцветни изпълнения на купе/покрив/кутии на огледалата), червени спирачни апарати под атрактивните 18/19-ки и двата ауспуха отзад, превръщат Countryman JCW в пир за сетивата.

Източник: Vesti.bg

Страхотният бежов кожен салон също е от тези характеристики, които отварят сетивата. Страхотните седалки са чудесни в завоите на „Петрохан”, където изпъква и дебелият волан. Характерното от миналото приборно табло, наподобяващо контролните уреди на мотоциклет, местещи се заедно с волана, сега са заменени от опростен 8,8-инчов таблет. Той е комбиниран с изцяло нов интерфейс с модернизирани външен вид и управление, подлежащи на конфигурация live widgets и две цветови схеми (Lounge & Sport). Огромният кръгъл „джубокс” на инфоразвлекателната система продължава да е отличителна черта на всяко MINI.

MINI Cooper JCW отвръща с голяма любов (тест-драйв)

Skoda Octavia 2,0 TDI е перфектен семеен автомобил (тест драйв)

Инженерната мисъл на BMW често е давала страничен ефект върху мен (точно както ковид ваксините ме „чипосаха”). Със семейството ми на борда съм хрисим, галя педала на газта и гледам разход от 4,1 л/100 км на борд компютъра с дизелово Octavia, но понякога хрисимото ми поведение бива засенчено от тъмната ми страна. Но никога не съм бил от „джигитите” на пътя, а просто един истински автомобилен фен. Не дрифтя, стремежът ми е да остана неутрален като поведение спрямо останалите участници в движението, но високооктановите примеси в кръвта ми и този конкретен автомобил ме карат да се чувствам жив.

Графичната структура на задните светлини вече са с дизайн Union-Jack. Мотивът с флага е неподражаем елемент както през деня, така и през нощта.
Графичната структура на задните светлини вече са с дизайн Union-Jack. Мотивът с флага е неподражаем елемент както през деня, така и през нощта. Източник: Vesti.bg

Това се случва, когато чуя звука през двете димящи дула отзад. Макар да е генериран от 2,0-литров, 4-цилиндров двигател, той е една от предпоставките за отваряне на сетивата ми. Причината се крие в MINI TwinPower Turbo, който е с цели 75 к.с. (+114 к.с. спрямо Countryman S) и 100 Нм повече спрямо предходното поколение на мотора. Тези увеличени параметри се дължат на състезателния ноу-хау на John Cooper Works, трансформиран в специфични бутала и мотовилки, намалена степен на сгъстяване (от 10,2 на 9,5), подобрено охлаждане. Техническите параметри мога да продължа с последното поколение на системата за впръскване на горивото, благодарение на която то се впръсква в горивната камера под налягане от 350 бара.

Източник: Vesti.bg

Крайният резултат от тези технически нововъведения (има и още, но не искам да задълбавам) се свежда до „сухите” цифри. Те казват, че MINI John Cooper Works Countryman генерира максимален въртящ момент от 450 Нм в широкия диапазон от 1750 до 4500 об/мин, което е с около 28% повече от на предишния двигател. Максималната мощност пък е увеличена с 32% до 306 к.с., които се разгръщат между 5000 и 6250 об/мин. На пътя това се трансформира в ускорение до 100 км/ч за 5,1 секунди, но по-важна е еластичността в междинното ускорение, която наистина впечатлява.

Като опция се предлагат Адаптивни LED фарове с променливо разпределение на светлината и Matrix функция за дългите светлини. Matrix технологията разделя дългите светлини на четири LED сегмента, които при скорости над 70 км/ч работят независимо един от друг и могат да бъдат активирани и деактивирани според ситуацията на пътя.
Като опция се предлагат Адаптивни LED фарове с променливо разпределение на светлината и Matrix функция за дългите светлини. Matrix технологията разделя дългите светлини на четири LED сегмента, които при скорости над 70 км/ч работят независимо един от друг и могат да бъдат активирани и деактивирани според ситуацията на пътя. Източник: Vesti.bg

Не е тайна, че един автомобил, направен само от инженери, вероятно ще е най-скучното технологично творение. Но тъй като дотук обясних перфектно свършената работа от дизайнерите, ще продължа и с чудесната работа на инженерите, която не се изчерпва само с двигателя. Напротив, двата екипа са работили за постигането на една основна цел: да гарантират на собствениците откроим и адреналинов автомобил.

Peugeot 508 PSE: Да разлаем кучетата (тест драйв)

Строй се, преброй се: VW Tiguan отново задава тона за песен (тест драйв)

Напречно монтираният двигател пренася мощността си към четирите колела (системата 4ALL също е модифицирана за нуждите на повишената мощност на Countryman JCW) посредством оптимизираната 8-степенната спортна трансмисия Steptronic, която се характеризира с подобрена вътрешна ефикасност. Тя спомага за намаляване на разхода на гориво. Планките на волана са стандартни, както и Launch контролът. Трансмисията се отличава и с интегрирано блокиране на диференциала. Блокажът е свързан с DSC (Динамичен контрол на стабилността), което подобрява сцеплението на макадам или в неблагоприятни климатични условия, както и по време на динамично шофиране в завои. Заключващият ефект има за резултат прехвърляне на въртящ момент към външното колело, ако предното превърти. Това предотвратява загуба на сцепление, запазвайки мощността – дори при разлика в скоростта на въртене между левите и десните колела.

Източник: Vesti.bg

Инженерите са оставили своята магия и върху предното и задното окачване. Резултатът е, че заради специфичната кинематика на задното окачване, то способства за подобряване потенциала за пренос на странични сили при динамично взимане на завои. Прекалибрирани са и амортисьорите, както и DSC, като срещу допълнително заплащане може да оборудвате автомобила с адаптивно шаси с електронно контролирани амортисьори. Червените апарати на спортната спирачна система с 4 бутала е оптимизирана, а големите дискове (360 х 30 мм отпред и 330 х 20 мм отзад) се грижат за укротяване на опърничавата.

Последният самурай: Subaru Outback (тест драйв)

Renault влиза в забранената територия с Arkana (тест драйв)

Всичко това е било направено с една единствена цел: усмивки по лицето на собствениците. Те идват на цена от минимум 86 хиляди, но животът на високи обороти изисква и подобни жертви. А те се правят в името на един от най-директните и забавни кросоувъри на пазара, независимо от факта, че тежи почти 1,7 тона.

Ще остана влюбен в този автомобил, макар един Cooper JCW с ръчка да предлага много повече като динамика и прецизност в завоите. За сметка на него Countryman JCW не страда от вродения порок на MINI, а именно липсата на място на задните седалки и в багажника. Тук има предостатъчно място за тази марка, а компромисът за постигането им е умело маскиран от инженерите. Така че спокойно се оставете на сетивата да ви водят, натиснете газта (максимум 9,7 л/100 км среден разход за 450 км) и се забавлявайте. Тази кола е емоция.

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

MINI Countryman JCW

Размери

Дължина, мм: 4297

Широчина, мм: 1822

Височина, мм: 1557

Междуосие, мм: 2670

Тегло, кг: 1680

Двигател

Тип: 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 5000-6250

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1750 до 4500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,1

Среден разход, л/100 км: 8,2 – 7,6

Вредни емисии СО2, г/км: 188 - 173

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 85 850

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Петър Москов: Екстремните цени са резултат от победилата лява политика - плащаме 60% политически данък върху енергията

Парламентарни избори Преди 6 минути

Целта на левите (независимо как иначе се определят) партии в ЕС през последните години беше да няма добив на въглища, газ и нефт на нашия континент

<p>Почина&nbsp;Кирил Гоцев</p>

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

България Преди 34 минути

Поклонението ще бъде във вторник, 26 октомври, в 11.30 часа, в столичния храм "Св. Седмочисленици"

Доналд Тръмп

Кои са най-поругаваните звезди на Холивудската алея на славата

Любопитно Преди 3 часа

Може би звездата на Доналд Тръмп е рекордьор

<p>Германия: Нови изисквания за пристигащите от България</p>

Германия въвежда нови изисквания за пристигащите от България

Теми в развитие Преди 4 часа

От 24 октомври 2021 г. България е класифицирана като високорисков регион от Германия

Opel Rekord D

Студени досиета: Opel Rekord D в очакване на 50-годиншния си юбилей

Технологии Преди 5 часа

Първият пътнически дизелов автомобил на Opel с 60 к.с. и 2,1-литров двигател.

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Google Maps вече предлага икономични маршрути

Технологии Преди 5 часа

Те ще могат да се избират само през мобилните приложения

коронавирус

COVID-19: 3354 нови случая, изследвани са 25 323 проби

Теми в развитие Преди 5 часа

В процентно отношение броят на положителните случаи спрямо броя на направените тестове е 13,24%

<p>Успех за България! Чолов и Росенов с европейски титли</p>

Успех за България! Уилиам Чолов и Радослав Росенов с европейски титли

България Преди 13 часа

С бронз пък се окичиха Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг)

Орбан

Орбан обвини ЕС и САЩ, че се месят във вътрешните работи на Унгария

Свят Преди 14 часа

"Но не е важно какво искат онези в Брюксел, във Вашингтон и в медиите, които са направлявани от чужбина. Унгарците сами ще определят своята съдба", каза Орбан на митинг днес

<p>Разследват лекар от Мадан за недействителни ваксинации&nbsp;</p>

Досъдебно производство срещу лекар от Мадан, вписал недействителни ваксинации

Теми в развитие Преди 16 часа

Случаят с медика, фалшифицирал данни за извършени от него ваксинации срещу коронавирус, е разкрит, след като пациент се обърнал към друг лекар с искане за имунизиране

10 храни, които потискат апетита

10 храни, които потискат апетита

Любопитно Преди 17 часа

Наистина ли сте гладни или става дума за т.нар. емоционален глад?

Адел

Адел подобри рекорд със сингъла "Easy On Me"

Любопитно Преди 18 часа

Новият ѝ сингъл "Easy On Me" регистрира рекордните 24 милиона стриймвания във Великобритания в първата си седмица на пазара

<p>Ердоган: Тези 10 посланици&nbsp;да бъдат изгонени&nbsp;</p>

Ердоган нареди 10 посланици, сред които на САЩ, Германия и Франция, да бъдат изгонени от страната

Свят Преди 18 часа

Турският президент заяви днес, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10 посланици, сред които тези на САЩ, Германия и Франция, заради призива им за освобождаване на Осман Кавала

Матео Салвини

Започна дело срещу Матео Салвини, Ричард Гиър ще е свидетел

Свят Преди 19 часа

Започна процесът срещу Матео Салвини за блокиране на мигрантски кораб в морето. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър

<p>Генетиката говори: колко рядък човек сте</p>

Генетиката говори: колко рядък човек сте

Любопитно Преди 21 часа

Проверете дали притежавате някоя от тези уникални черти

Опасни комари са се появили в Италия

Опасни комари са се появили в Италия

Любопитно Преди 22 часа

Те могат да пренасят смъртоносни болести, казват учените