Peugeot 3008 e обект на желание (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
6

З аложената с десетилетия любов към немските автомобили е причината много наши сънародници да използват израза „френска му работа” като обида. Аз отдавна съм се научил да не робувам на стереотипите, защото са много малко нещата, които аз лично не харесвам във Франция или френското. Париж ли не е хубав? Сена, Лувърът, храната, прекрасните малки заведения, миризмата на кроасани, виното или пък пасторалният Прованс… Жените са красиви (дори мъжете изглеждат изключително добре), френската ривиера е красива. Всичко във Франция е подчинено на красотата. Проблемът е един: красотата идва на съответната цена.

Зад волана на Peugeot 3008

Жил Видал бе човекът, който отвори вратата за красотата в моделната гама на Peugeot. И трябва да кажа, че всяко негово творение буквално приковаваше погледите. Това е последното му, защото Видал направи рязък завой с преминаването си в Renault, но оставя работата си в сигурните ръце на Матиас Хосан, който има над 18 години стаж в PSA Group. Задачата пред него ще е да продължи политиката на Peugeot да представя красиви продукти. Точно такъв е и обновеният 3008.

Предницата на модела е най-силно променена с нови фарове, радиаторна решетка без рамка и характерният от 208 и 2008 светлинен подпис на дневните LED светлини.
Предницата на модела е най-силно променена с нови фарове, радиаторна решетка без рамка и характерният от 208 и 2008 светлинен подпис на дневните LED светлини. Източник: Пежо България

Няма да се притесня и да констатирам, че 3008 е един от най-добре изглеждащите модели в сегмента. Такъв беше, когато се появи на пазара, такъв продължава да бъде и сега заради промените, направени във визията му. Най-забележими са те в предницата на 3008, където виждаме нови фарове и характерните вече за 208 и 2008 LED дневни светлини, спускащи се вертикално надолу. Радиаторната решетка без рамка също прави впечатление, а черните вложки в двата края на бронята подсилват спортното излъчване. Отзад нови са Full LED стоповете с 3D ефект във формата на 3 следи от нокти. Моделът идва с два нови екстериорни цвята, както и с нови дизайни за 18- и 19-цоловите джанти.

Новият дървесен декор с кожа за арматурното табло е характерен за GT/GT Pack, което важи също за новите тапицерии кожа/Алкантара и черна или червена кожа Nappa.
Новият дървесен декор с кожа за арматурното табло е характерен за GT/GT Pack, което важи също за новите тапицерии кожа/Алкантара и черна или червена кожа Nappa. Източник: Пежо България

Промените в интериора са по-малко, но за това си има своето логично обяснение: дори и сега, пет години след официалния си дебют, 3008 продължава да предлага един от най-атрактивно (и качествено) изпълните интериори. За да може да устои на конкурентите, като сред тях бих могъл да изтъкна новия Hyundai Tucson, Peugeot 3008 идва с огледало за обратно виждане без рамка, нов дървен декор с кожа Nappa по таблото и повече хром по вратите (за нива GT и GT Pack), както и нови тапицерии за същите нива на изпълнение (Nappa и Alcantara)

Сензорният екран на централната конзола вече е 10-инчов, а не 8-инчов както досега.
Сензорният екран на централната конзола вече е 10-инчов, а не 8-инчов както досега. Източник: Пежо България

Традиционалистите вероятно биха изтъкнали като минус скосения малък волан (и биха имали аргументи в своя полза), но с него се свиква. По-важното за мен е, че това е един от салоните, в които се чувствам наистина добре. За това се грижат много качествените материали (тествам най-високото ниво на оборудване) и иновативнияг 12,3-инчов i-Cockpit, допълнен вече от 10-инчов (преди 8) сензорен екран на централната конзола.

KIA Sorento е последният мохикан (тест драйв)

Електрифициран Haute Couture с DS 7 Crossback (тест-драйв)

Човек може да избира между няколко изгледа на приборното табло, може директно да изключва (с бутон от ляво на волана) системата за поддържане лентата на движение, което е много важно за мен, а 7-те пиано клавиша си остават един от основните акценти. Те служат за директен достъп до радиото, климатичната система, 3D навигацията с гласови команди, настройките на автомобила, телефона, мобилните приложения и аварийните светлини. Хибридните версии имат още един бутон, който дава достъп до менюто на електрическите функции.

Плъг-ин хибридът е с 300 к.с., 520 Нм въртящ момент и 4х4 задвижване, но това получавате срещу много солена цена. Затова по-разумното е да заложите на Grip Control и конвенционално задвижване, може би дизел, с който Peugeot продължават да се хвалят.
Плъг-ин хибридът е с 300 к.с., 520 Нм въртящ момент и 4х4 задвижване, но това получавате срещу много солена цена. Затова по-разумното е да заложите на Grip Control и конвенционално задвижване, може би дизел, с който Peugeot продължават да се хвалят. Източник: Пежо България

Задвижването на 3008 е поверено на 1,2- и 1,6-литрови бензинови двигатели със 130 и 180 к.с., както и на все още много харесвания у нас дизел, като в този случай говорим за 1,5 Blue HDi със 130 к.с. Аз обаче съм подвластен на новите тенденции, затова изборът ми се спира на върха в гамата на модела: 3008 Hybrid4. Той, освен че е с три мотора, предлага и задвижване на четирите колела, което за родния пазар е от голямо значение. Това се постига благодарение на 1,6-литров бензинов двигател с 200 к.с. и два електромотора. Първият е монтиран отпред (81 kW), а вторият отзад (83 kW).

За протокола ще отбележа, че се предлага и версия Hybrid само с предно и мощност 225 к.с. (165 kW), която комбинира същия 1,6-литров мотор (но със 180 к.с.) с електромотор с 80 kW, разположен отпред.

Новият Hyundai Tucson е призван да впечатлява (тест драйв)

BMW 330e Touring е перфектната комбинация (тест драйв)

Плъг-ин хибридът е чудесно предложение, ако шофирате едни 300 км седмично в града, защото реално бихте могли да се движите само на ток. Ако зареждате автомобила поне веднъж дневно (два пъти е оптимално), то реално пробегът от 59 км само на ток (WLTP) би бил абсолютно достатъчен, за да не спирате и на бензиностанцията. Повечето проучвания показват, че около 80% от дневните пътувания в голяма част от света са на разстояние под 50 км. Капацитетът на батерията е 13,2 kWh, като тя може да се зарежда за до 1,45 ч от стенен заряден модул wallbox (7,4 кВт) или за 8 часа от контакта в гаража ви.

Французите са облекчили клиентите при направата на техния избор, като за вече има три нива на оборудване Active, Allure и GT, като към всяко е добавено и по един допълнителен пакет Active Pack, Allure Pack и GT Pack. На върха застава Black Pack.
Французите са облекчили клиентите при направата на техния избор, като за вече има три нива на оборудване Active, Allure и GT, като към всяко е добавено и по един допълнителен пакет Active Pack, Allure Pack и GT Pack. На върха застава Black Pack. Източник: Пежо България

Сумарната мощност на 3008 Hybrid4 възлиза на 300 к.с. и въртящ момент от цели 520 Нм. Тези параметри гарантират едно отлично ускорение от 5,9 сек до 100 км/ч, но по-важното е, че средният разход на гориво може да варира между 1,0 – 1,3 л/100 км (при повече движение в града). Такъв за мен се оказа мираж, но при следното уточнение: качих се в автомобила на навъртени няколко километра (беше още с фолио по дисплеите), след което се отправих директно за Бургас. Не съм дебел, но кракът ми тежи, затова на магистрала гледам да не падам под допустимата скорост. Резултатът е среден разход около 9 л/100 км. Затова при повече извънградско шофиране би трябва да погледнете към 1,5-литровия дизел, задвижване, с което Peugeot винаги се е гордял.

Тестваме атрактивния и различен VW Arteon Shooting Brake

Различна алтернатива на „М” и „AMG”: Lexus ES 300h (тест драйв)

Превключвателят на централната конзола позволява избор на задвижване между Normal, Eco и Sport, а при хибридните модели те са Electric (той се включва при стартиране)/Hybrid/Sport/4WD. Особено интересен е последният, тъй като Peugeot не може да се похвали с 4х4 задвижване, но двата електромотора предлагат точно това – задвижване на четирите колела, като в батерията винаги остава заряд, за да може това 4х4 да сработи, когато имате нужда от него. Иначе бихте могли да използвате и функцията e-SAVE, която позволява да запазите определен пробег само на ток, за да го използвате, когато стигнете до точка, в която бихте искали да се движите екологично.

Източник: Ивелин Солаков

За високия разход на магистралата (освен споменатите вече причини) влияние оказва и доста сериозното тегло на плъг-ин хибрида от 1853 кг. Батерията и електромоторът отзад намаляват и товарното пространство, което при стандартния модел е 520 л, един от най-добрите параметри в класа. На магистралата 3008 вози меко и комфортно (въпреки голямото тегло), а сериозните параметри на задвижващата система са предпоставка и за по-динамично шофиране, но воланът не е от най-информативните. Окачването отпред е независимо (псевдо Макферсън), а отзад полунезависимо (деформируема торсионна греда).

Източник: Ивелин Солаков

Както казах и в началото, на френското мога да намеря един голям недостатък: хубавото струва много пари. В моя случай: възможно най-високата цена в ценовата листа за новия 3008. Затова лично аз бих погледнал към конвенционалното задвижване, като разликата между бензина и дизела е в диапазона на 3000 лв. И тук говорим за суми от 50 до 60 000 лв., но високите цени на новите автомобили вече са нещо нормално. Абсолютно също е положението и при новия Hyundai Tucson, който вече споменах веднъж, като там цените се движат от 50 до 85 000 лв. Причини за това може да се търсят в прещедрото оборудване за активна и пасивна безопасност, като 3008 дори предлага камера за нощно виждане, което е рядкост в този сегмент. Истината е, че френският лукс си остава едно скъпо удоволствие, но за предишните 4 години 3008 се е реализирал в тираж от над 800 000 бройки, което означава, че за ценителите горната констатация не е пречка.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Peugeot 3008 Hybrid4

Размери

Дължина, мм: 4447

Широчина, мм: 1841

Височина, мм: 1620

Междуосие, мм: 2675

Тегло, кг: 1853

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 200 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 300 при 3000

Електромотор

Брой: по 1 отпред и отзад

Макс. мощност, kW: 81 и 83

Макс. въртящ момент, Нм: 320 и 166

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 235

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,9

Среден разход, л/100 км: 1,0 – 1,3

Вредни емисии СО2, г/км: 29 - 31

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 49 962 (1,2 PureTech, Active)

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 91 334 (Allure)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Пено, разтурям годежа! - Що бе, Нане? - Позирала си гола на една картина! - Лелеее, убивам го! Изобщо не съм му позирала. Рисувал ме…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старейшините отиват на Дивата река след тежка загуба в “Игри на волята” 5

Старейшините отиват на Дивата река след тежка загуба в “Игри на волята” 5

Любопитно Преди 2 часа

Изстрадалото племе на Амазонките ще прекара седмица в Стопанството, а Гладиаторите се връщат в Резиденцията

СРС даде ход на делото срещу Костадин Костадинов

СРС даде ход на делото срещу Костадин Костадинов

България Преди 3 часа

Процесът срещу Костадинов беше прекъсван 2 пъти заради депутатския му имунитет

Откриха балон от зенитна ракета на плажа в Созопол

Откриха балон от зенитна ракета на плажа в Созопол

България Преди 6 часа

Специализиран екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17.50 ч. днес

Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника

Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника

България Преди 7 часа

Близки на убитото дете поискаха справедливо наказание за бившия полицай, който го прегази на пешеходна пътека

Русия връчи нота на българския посланик

Русия връчи нота на българския посланик

Свят Преди 8 часа

Москва изрази протест във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София

Москва: Армения прави огромна грешка

Москва: Армения прави огромна грешка

Свят Преди 8 часа

Ереван обяви, че руските миротворци не са успели да спрат азербайджанската военна офанзива

<p>Кунчев: Българският антиваксър с 15%, вдига шум като за 115%</p>

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите

България Преди 8 часа

Кунчев: Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро

ЕС: Срещу Сърбия могат да бъдат наложени мерки, както срещу Косово

ЕС: Срещу Сърбия могат да бъдат наложени мерки, както срещу Косово

Свят Преди 9 часа

Петер Стано: Трябва да намерим изход от продължаващата криза

<p>Антон Хекимян: Днес влизам в полето на политиката</p>

Антон Хекимян: Днес влизам в полето на политиката, готов съм да отговарям на всички въпроси

България Преди 9 часа

"Журналистиката те прави изключително чувствителен към всяка нередност и ти дава опита да намираш верния път", категоричен е Хекимян

"Най-възрастната жена в света" отпразнува 117-ия си рожден ден

"Най-възрастната жена в света" отпразнува 117-ия си рожден ден

Любопитно Преди 9 часа

Според сведенията Сисера Мария душ Сантуш е родена през 1906 г., което я прави на 117 години

COVID-19: Броят на новите случаи в Румъния се е увеличил над 25 пъти за два месеца

COVID-19: Броят на новите случаи в Румъния се е увеличил над 25 пъти за два месеца

Свят Преди 9 часа

Броят на хоспитализираните е 967, като 212 от тях са деца

Нова звездна двойка? Тейлър Суифт и Травис Келсе заедно на футболен мач

Нова звездна двойка? Тейлър Суифт и Травис Келсе заедно на футболен мач

Любопитно Преди 9 часа

Видеото отбеляза първото виждане на двойката, откакто по-рано този месец избухнаха спекулации за романс

<p>Адмирал Виктор Соколов е бил убит при украинската атака в Севастопол</p>

Украйна твърди, че е убит командирът на Черноморския флот на Русия

Свят Преди 9 часа

Адмирал Виктор Соколов е бил убит при украинската атака в Севастопол в петък, заявиха украинските сили за специални операции

Русия обяви за издирване председателя на МНС

Русия обяви за издирване председателя на МНС

Свят Преди 9 часа

В списъка с издирвани от Русия лица са включени и първият заместник-председател на МНС Луз дел Кармен Ибанес Каранса, както и съдията Бертрам Шмит.

Американските танкове "Ейбрамс" вече са в Украйна

Американските танкове "Ейбрамс" вече са в Украйна

Свят Преди 10 часа

Танковете ще бъдат снабдени със 120-милиметрови бронебойни снаряди с обеднен уран

Gossip Girl: Сериалът, който промени модата и нашите гардероби

Gossip Girl: Сериалът, който промени модата и нашите гардероби

Любопитно Преди 10 часа

Драматичният сериал продължи цели шест сезона