4

М нозина смятат, че познават района между Средиземноморието, Долината на Рона и Италия. Това е домът на лавандулата и парфюма, буябеса (гъста супа от риба, произлизаща от средиземноморското крайбрежие на Франция) и рататуи (френско национално ястие от печени зеленчуци), амфитеатрите и акведуктите. Провансът, обаче, е доста повече от това. А за мен той има още едно друго значение, което се цени особено високо от състезателни отбори и производителите на автомобили и мотоциклети, защото около Марсилия има точно пет състезателни писти. Добавям тестовия център Fontange на Michelin, за да стане картината пълна. Именно към него съм се насочил след кацането ми на летището във втория по големина град във Франция.

Тестовият и развоен център е разположен върху 56 хектара, предлагайки 8 различни тестови писти. Изборът на пистата не е случаен. Тук е разработена гумата Michelin Pilot Sport 4 S, с която е обута „светкавицата”.

РАЗГЛЕДАЙТЕ INSIGNIA GSI В ПЪЛНИЯ Й БЛЯСЪК

Връзката на Insignia GSi с пистата е толкова силна, че домакините натъртват върху този аспект. Водещ в развитието на модела е Фолкер Стричек, който е шеф на Opel Performance Cars (OPC), бивш шампион в DTM и победител в 24-часовото състезание на „Нюрбургринг” през 2003 г. Своят отпечатък в развойната дейност е оставил и Йоаким Винкелхок, познат и като Пушещия Джо. Успехът си той натрупа в DTM, има и победа в „24 часа на Льо Ман”.

Тези двамата, заедно с екипа на Фолкер, връщат емблемата GSi отново върху капака на Opel. Преди 34 години (1984) тя се появява за пръв път върху Manta и Kadett, а след това и върху капака на първата Astra, наследила Kadett.

Източник: Thorsen Weigl

Сега GSi може да бъде разчетено и като „Great Strycek input” (от Стричек), а това е така, защото Insignia GSi е калена на легендарната „Северна дъга”. А там моделът постига с 12 секунди по-добро време от предишната Insignia OPC! Какво точно е времето, никой не казва, но 12 секунди на обиколка е впечатляващо. Още повече, че Insignia GSi е с цели 65 к.с. по-слаба от Insignia OPC (260 срещу 325 к.с.).

Как тогава е постигнато това по-добро време? На първо място заради по-ниското тегло. Близо 160 килограма е отслабнала GSi в сравнение със старата OPC. Работата е толкова съсредоточена в тази посока, че дизайнерите и инженерите успяват да свалят по 1,5 кг на 20-цолова джанта с гума, което ще рече общо 6 кг само оттук. По 2 килограма те са свалили и от теглото на предните седалки, които са по-леки от механичните седалки в Corsa OPC, докато тези предлагат дори масаж. На визия са потресаващи и са разработени самостоятелно от Opel. Досега компанията използваше Recaro, но тази разработка е много по-добра. Изглежда впечатляващо, а още по-впечатляваща е опората, предлагаща за тялото при динамично шофиране.

Източник: Thorsen Weigl

На второ място – чрез разработване на напълно нова ходова част на GSi. По-късите пружини снижават каросерията на GSi с 10 милиметра, а специалните спортни амортисьори намаляват нежеланите колебания на каросерията до минимум. Изключително мощната спирачна система Brembo с четирибутални спирачни апарати (дискове с диаметър 345 милиметра) и характеристиките на директното управление на Insignia също са адаптирани по съответния начин.

Източник: Thorsen Weigl

Всичко това изглежда подходящо за изживяването ми на тестовия полигон на Michelin. И тъй като споменавам думата „изглежда”, не мога с лека ръка да прескоча визията на Insignia GSi. Топмоделът е с внушителни брони с големи въздухозаборници, ауспухова система с двойни изпускателни тръби (истински). Праговете и спойлерите на GSi са от OPC-Line на Insignia Grand Sport.

Mazda Skyactive-X: бъдещето на бензиновия двигател? (тест драйв)

Естественият подбор тласка Skoda Karoq напред (тест драйв)

Ford EcoSport: Как ще ги стигнем... румънците? (тест драйв)

BMW 530d Touring xDrive: Ефективна динамика (тест драйв)

Изглежда впечатляващо. Същото важи и за поведението й на пътя. За пръв път имам възможност да карам на писта с виражи и трябва да си призная, че удоволствието е страхотно. Но забавата е на наводнената част от трасето, където си личи най-добре работата на Фолкер и екипа му.

Източник: Thorsen Weigl

Мехатронната ходова част FlexRide адаптира характеристиките на амортисьорите за части от секундата. Водачът може да избира измежду режимите Standard, Tour и Sport. В зависимост от избрания режим, кормилното управление и реакцията при подаване на газ могат да станат още по-директни. Ексклузивен за GSi е режимът Competition, който се активира с бутона ESP. Двукратно натискане позволява изключване на контрола на сцеплението.

Задвижването на четирите колела се предлага и за другите модификации на Insignia, но при GSi е задължително и е специално калибрирано за нея. Част от пакета е т. нар. система torque vectoring, която приема формата на диференциал с двоен съединител на задната ос, преносачващ въртящия момент към колелото, което се нуждае повече от сцепление. В зависимост от ситуацията на пътя, колелата се ускоряват независимо, без значение каква е настилката или пътните условия.

Проблемът е, че седанът гони 1700 кг (а комбито ги надхвърля), което не е особено добре в мига, в който колата започне да недозавива на мократа настилка.

Източник: Thorsen Weigl

За седана (Grand Sport) и комбито (Sports Tourer) се предлагат бензинов и дизелов двигател. Вторият имам възможността да карам в Sports Tourer. Ако го опиша по един по-абстрактен начин, то това комбито е най-бавната, най-бърза версия на най-бързата, най-вълнуваща Insignia. Тя е и най-практичната и предлага малко по-добра икономия от бензиновата модификация. Тук говорим за 2,0-литрови BiTurbo дизел, генериращ 210 к.с. и цели 480 Нм. Този автомобил обаче е изключително тежък и не е по вкуса ми.

Източник: Thorsen Weigl

Такъв обаче е седанът (Grand Sport) със своя 2,0-литров турбо бензин, генериращ 260 к.с. Комбинираният му разход (на хартия) е около 87, л/100 км, но това е трудно за постигане. Това е така, защото този агрегат те кара да натискаш, за да гониш заводския параметър от 7,2 секунди до 100 км/ч. Проблемът е, че 8-степенната автоматична кутия не е толкова бърза, колкото би трябвало да е.

Натисках го яко, за да хвана самолета обратно за България. Това беше най-страховитото преследване на светкавици (в прекия и преносен смисъл) в живота ми. Никога преди не бях карал в такъв проливен дъжд, в който не виждах абсолютно нищо. Но трябваше да гоня ограничението от 120 км/ч, за да хвана самолета. Не искам да изпитвам подобно нещо никога повече, но се надявам, че в един момент Opel ще изкарат и ново OPC на Insignia. Тогава отново бих се подложил на такова изпитание в името на „светкавицата”.

Досега компанията използваше Recaro, но тази разработка е на Opel и е много добра. Изглежда впечатляващо, а още по-впечатляваща е опората, предлагаща за тялото при динамично шофиране.
Досега компанията използваше Recaro, но тази разработка е на Opel и е много добра. Изглежда впечатляващо, а още по-впечатляваща е опората, предлагаща за тялото при динамично шофиране. Източник: Thorsen Weigl

Технически характеристики

Opel Insignia GSi Grand Sport

Размери

Дължина, мм: 4910

Широчина, мм: 1871

Височина, мм: 1445

Междуосие, мм: 2829

Собствено тегло, кг: 1683

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 260 при 5300

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 400 при 2500-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,2

Среден разход, л/100 км: 8,6

Емисии СО2, г/км: 197

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 65 910

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Любопитно Преди 7 минути

Наследникът на Хатшепсут се опита да унищожи всички следи от нея, но храмът ѝ издържа изпитанието на времето

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

България Преди 11 минути

Предстоят разпити пред съдия на трима души в качеството им на обвиняеми

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 51 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 1 час

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 часа

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 часа

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани