1

Apple и Qualcomm обявиха, че са постигнали споразумение по съдебните битки помежду си и слагат край на всички дела. С това двете компании приключват острия спор, в който се обвиняваха в неплащане на лицензиони такси и нарушени патенти.

Как Apple сама провали една от най-успешните си години

5G устройствата са готови да превземат света

Споразумението включва плащане от страна на Apple към Qualcomm, но сумата не се посочва. Тези пари вероятно са исканата от Qualcomm лицензионна такса за използване на нейни патенти от Apple, което беше в основата на спора между тях.

Освен това Apple и Qualcomm вече имат лицензионно споравузмение за 6 години с опцията за удължаване с още две. Има и отделно "мултигодишно" споразумение за доставка на чипсети от Qualcomm за Apple.

Qualcomm обвини Apple, че предава тайни на Intel

Qualcomm иска забрана на продажбите на iPhone

Споразумението се счита за изненада на фона на острите критики, които компаниите отправяха една срещу друга през изминалите месеци. Спорът започна след като Apple сметна, че Qualcomm злоупотребява с позицията си и изисква едновременно лицензионна такса за използването на нейните чипове и отделна висока цена за самото им купуване. Apple спря да плаща лицензите, което доведе до спора.

Основна "жертва" на постигнатото споразумение се оказва Intel. Малко след съобщението на Apple и Qualcomm, Intel обяви, че напуска бизнеса с 5G модеми. Именно Intel беше алтернативният доставчик на Apple и нейните модеми се използват в последното поколение на iPhone.

Първоначалните планове на Intel бяха да пусне своите 5G модеми за смартфони през 2020 г. Компанията обяви, че не очаква това да се случи, но ще продължи да изпълнява договорите за 4G модеми, които има. Intel заяви, че 5G продължава да е приоритет, но ще се насочи към мрежова инфраструктура и други технологии, които да се възползват от разработките на компанията до момента.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@