1

С ъдебната война между Apple и Qualcomm става все по-ожесточена. Двете компании си размениха ови обвинения и дела, като Qualcomm иска забрана на продажбите на няколко от най-новите модела на iPhone, включително iPhone X, съобщава онлайн изданието Engadget.

Apple отбелязва юбилея на iPhone с три нови модела

Защо iPhone X все още изостава от конкуренцията

Обвинението на Qualcomm е, че моделите от iPhone 7 насам нарушават общо 16 патента на компанията. Сред тях са технологии за спестяване на енергия, системи за автоматично фокусиране на камерите и др. Qualcomm е подала и жалба в американската комисия по международна търговия (ITC), в която иска забраната за продажбите на iPhone X и останалите модели заради нарушени пет патента. Жалбата е насочена срещу модели на iPhone, които използват модули на Intel.

Samsung ще представи новия Galaxy S9 още през януари

Новите телефони на Google са без жак за слушалки

Apple е отказала коментар по темата. Пред Reuters компанията единствено насочва към предишните си изявления по казуса, които твърдят, че тя сама е разработвала технологиите в iPhone и те са патентовани и защитени по съответния ред.

Вместо това Apple отговаря със свое дело. Компанията съди Qualcomm за нарушени патенти в нейните чипове. Обвинението е огледално - процесорите и модулите на Qualcomm копират технологии, разработени от Apple.

Регулатор на САЩ започна разследване срещу Apple

Съдебната битка между двете компании започна по-рано тази година. Тогава Apple заведе дело срещу Qualcomm с обвинението, че компанията иска нереално високи такси за използването на нейни патенти, включително за технологии, "с които няма нищо общо". Qualcomm отговори с контрадело срещу iPhone и iPad и постепенно битката между двете компании стана все по-задълбочена и с по-големи обвинения. И докато Qualcomm иска съдействието на ITC, Apple успя да накара американската Федерална комисия по търговията (FTC) да започне проверка на Qualcomm заради въпросните такси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@