13

П рез 1997 г., когато тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нют Гингрич посети Тайван - острова, за който управляващата комунистическа партия в Китай претендира, че е част от китайската територия, Пекин не беше доволен, но преглътна раздразнението си. Тогава Китай имаше други приоритети, обяснява Асошиейтед прес.

Ескалация на напрежението около Тайван, повишиха равнището си на бойна готовност

Правителството на президента Цзян Цзъмин се готвеше да отпразнува връщането на Хонконг под своя  юрисдикция и искаше да отбележи излизането на Пекин от дипломатическата изолация след потушаването на продемократичните протести на площад Тянанмън през 1989 година. Гингрич, поддръжник на по-тесните американско-китайски връзки, току-що беше подпомогнал тази кампания, срещайки се с Цзян в Пекин. Китай реши да не влиза в сблъсък с Вашингтон.

Четвърт век по-късно условията са драстично различни. Правителството на китайския президент Си Цзинпин е по-богато, по-добре въоръжено и по-малко склонно на компромиси по отношение на Тайван. Пекин разглежда всеки официален контакт с острова като признание за неговото демократично избрано правителство, което според Китай няма право да поддържа външни отношения.

Politico: ЕС се подготвя за ескалация на напрежението между Китай и САЩ

Моментът засилва политическия натиск. Много анализатори смятат, че тази есен Си ще се опита да си осигури трети петгодишен мандат като партиен лидер.

Тези негови усилия могат да бъдат подкопани, ако съперниците му го обвинят, че не е бил достатъчно твърд спрямо това, което те определят като американска провокация. Китай предупреди Съединените щати, че ще има сериозни последици, ако председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси направи необявено посещение в Тайван, съобщи ДПА.

Си към Байдън: Не си играйте с огъня

Говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян каза вчера на пресконференция в Пекин, че подобно посещение би било "крещяща намеса във вътрешните работи на Китай". По повод евентуално посещение на Пелоси в Тайван той добави, че китайската страна е напълно подготвена за всякакво възможно развитие на ситуацията и Китайската народноосвободителна армия няма пасивно да наблюдава и „със сигурност ще предприеме силни и решителни мерки за защита“ на китайския суверенитет и териториална цялост.

Китай пусна на вода третия си самолетоносач

В изявление през уикенда Пелоси каза, че ще посети Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, за да проведе разговори за търговията, пандемията от COVID-19, климатичните промени, сигурността и демократичното управление. Тогава тя не потвърди медийните съобщения, че може да посети Тайван.

Днес Пелоси пристигна в Малайзия, но засега няма подробности за нейния график, отбелязва АП. В четвъртък тя ще има срещи с председателя на парламента на Южна Корея Ким Джин-пьо, но не е ясно кога точно тя ще пристигне в Сеул. Графикът на Пелоси за сряда също не е ясен и не се съобщава тя ще отпътува за Япония.

Байдън заяви пред репортери, че американските военни смятат, че посещение в Тайван "не е добра идея точно сега". Но вероятно от уважение към нейната позиция президентът не е казал, че Пелоси не бива да ходи там. Представители на САЩ заявиха пред Асошиейтед прес, че ако Пелоси отиде в Тайван, американските военни вероятно ще използват изтребители, кораби и други сили, за да осигурят защита на полета ѝ.

Правителството на Тайван е основано от китайски националисти, които бягат там през 1949 г., след като губят гражданска война със силите на Китайската комунистическа партия, припомня в. "Вашингтон пост". Официалното наименование на Тайван е Република Китай, а на контролираната от Пекин континентална част - Китайска народна република. САЩ първоначално признават правителството в Тайван за правителство на Китай. Единственият президент на САЩ, който някога е посещавал Тайван, е Дуайт Д. Айзенхауер, който се среща с Чан Кайши в Тайпе през 1960 година.

Въпреки това, след като през 1971 година Тайван губи мястото на Китай в Организацията на обединените нации, което е заето от Пекин, той бавно губи и дипломатическото си признаване по света. През 1979 година САЩ променят курса и установяват дипломатически отношения с ръководения от комунистите Китай. Оттогава Съединените щати действат в рамките на т.нар. политика на "Един Китай", въпреки че Вашингтон смята, че съдбата на Тайван не бива да бъде решавана със сила.

Китай предупреди САЩ: Това ще означава война

Според запознати с темата източници, цитирани от Ройтерс, възможно е председателката на Камарата на представителите да пристигне в Тайван още днес. Китай предупреди, че неговата армия няма безучастно да гледа отстрани, ако тя го направи.

"Както ние го виждаме, подобно посещение е много опасно и много провокационно", подчерта на пресконференция китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн, цитиран от Франс прес. "Ако това посещение се състои, то ще отслаби и отношенията между САЩ и Китай, сигурен съм, че САЩ разбират това", добави той.

Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от днес сутринта до обяд, съобщи Ройтерс, като цитира централната новинарска агенция на острова.

Няколко китайски бойни самолета прелетяха днес близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток, съобщи още Ройтерс, като се позова на анонимен източник. Според него няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост до неофициалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайпе са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

На фона на тези ескалации Белият дом се опита да успокои обстановката. Миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че няма причина Пекин и Вашингтон да влизат в конфликт, ако Пелоси реши да посети острова. Той напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година. Кърби добави, че няма "никаква промяна" в американската политика по отношение на Китай.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 3 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 18 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 3 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 3 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 3 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 3 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 3 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 9 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева