19

П резидентите на САЩ и Русия се срещат днес в столицата на Финландия – Хелзинки. Разговорът ще се проведе в Готическата зала на Президентския дворец в Хелзинки.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА ТРЪМП В ХЕЛЗИНКИ

Защо срещата е очаквана с интерес?

Двете големи държави отдавна са съперници, но обвиненията, че Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г., добавиха "допълнително сол в раната“, пише BBC

Нека направим хронология на събитията.

Защо има напрежение между САЩ и Русия?

Връщаме се назад до Студената война (от 1945 г. до 1989 г.) и военните действия между САЩ и тогавашният Съветски съюз.

Двете държави никога не предприеха преки действия, но различията помежду им останаха дори след разпадането на Съюза и утвърждаването на САЩ като единствената суперсила в света.

И до днешни дни. Путин не крие намерението си да възстанови присъствието на Русия сред световните сили, след години на незачитане и сблъсъци със САЩ.

- Как се равнява напрежението с днешна Русия и това по време на Съветския съюз.

Двустранните отношения между САЩ и Русия се влошиха значително, след като руската страна анексира Крим през 2014 г. Това накара САЩ и други страни да наложат редица икономически санкции върху Руската федерация.

Защо срещата между Путин и Тръмп е толкова важна?

Техните взаимоотношения се превърнаха в едни от най-обсъжданите в глобален аспект заради твърденията за руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г., които Москва отрече.

Американските разузнавателни служби смятат, че Русия се е опитала да повлияе на изборите в полза на Тръмп.

Търсенето на това какво е направила руската страна и дали някой от екипа на Тръмп й е помогнал, бе обект на разследване от страна на специалния съветник Роберт Мюлер, освободен от поста си от американския президент заради неговия "лов на вещици“.

Много пъти Доналд Тръмп е наричал всичко това "демократична конспирация“, подхранвана от "горчивината от загубените избори“.

След встъпването си в длъжност през януари 2017 г. президентът Тръмп се опитва да подобри връзките си – поведение, което е в противоречие с традиционната политика на Републиканската партия, към която той принадлежи.

Миналият месец той подкрепи повторното приемане на Русия в групата от 7-те икономически най-големи държави (Г-7), след като тя бе отстранена заради анексирането на Крим.

Какво казват Путин и Тръмп един за друг?

Тръмп направи няколко коментара, възхвалявайки Путин. "Голям лидер“, каза той през 2016 г., "много повече, отколкото нашият президент е бил“, визирайки заемащия поста тогава Барак Обама.

През март Тръмп поздрави Путин за изборната му победа, въпреки предупрежденията на съветниците му да не го прави.

- Путин и Тръмп през собствените им думи.

Путин е бил много по-предпазлив в думите си за Тръмп, но го е наричал "много умен човек, талантлив“, както и "колоритен“.

Какво ще обсъждат двамата президенти?

В официалните изявления подробности липсват, но предположенията сочат:

- Контрол върху оръжията: И двамата лидери се хвалила за ядрените си възможности и експерти посочваха, че това е ключовата тема, която трябва да се следи. САЩ и Русия имат сключена сделка, наречена "Нов старт“, която цели да намали и ограничи размера на техния ядрен арсенал – двата най-големи в света. Сделката е в сила до 2021 г. и всеки прогрес в разширяването й се счита за добър знак.

- Американските санкции: Те бяха наложени върху компании и физически лица заради анексирането на Крим, както и заради подкрепата на Русия спрямо сепаратистите в Източна Украйна. Също и ролята й в конфликта в Сирия и предполагаемата й намеса в изборите през 2016 г. в САЩ. Наблюдатели твърдят, че този списък няма да бъде разширяван – нещо, което Русия би приветствала.

Русия подписа контрасанкции срещу САЩ и техни съюзници

- Украйна: САЩ дадоха военна помощ на Украйна и Путин би се радвал тя да бъде прекратена. Но това, както и признаването на анексиран Крим, са малко вероятни да се случат. Все пак двамата лидери може да се споразумеят мироопазващите сили да продължат да патрулират в източната част на Украйна – където конфликтът отне живота на повече от 10 000 души.

- Сирия: Израел е ключов съюзник на САЩ. Страната иска да види Иран и привържениците й далече от Югозападна Сирия. Тръмп вероятно ще повдигне този въпрос, но според анализатори не е ясно дали Путин ще му направи предложение, като например ограничаване иранската дейност в страната.  

Застава ли Израел между Русия и Иран

Защо съюзниците на Тръмп са притеснени?

По време на Срещата на върха на НАТО миналата седмица, Тръмп подписа общо изявление, с което осъди "руската агресия“.

Въпросът, който мнозина си задават, е дали това ще предизвика притеснения в съюзниците на Путин?

По време на двудневната среща Тръмп нападна страните в НАТО заради разходите за отбрана, също заяви, че Германия е контролирана от Русия поради вноса на газ, както и критикува плана на британския премиер за Brexit.

НАТО се събра извънредно заради разходите за отбрана

НАТО реши да се отърве от руското и съветско оръжие

Какво да очакваме?

Подходът на Тръмп при всеки такъв разговор на върха прави всяко предположение да изглежда като "игра на загадки".

Фактът, че двамата президенти ще говорят насаме по време на срещата, като само преводачите им ще присъстват, внася повече мистерия.

Двамата биха се съгласили да възстановят дипломатическото присъствие в двете държави след изгонването на дипломати, което би могло да се погледне като подновяване на отношенията.

Какво означава тази среща за останалия свят?

САЩ и Русия са две държави на различно, дори противоположно мнение по критичните въпроси като Сирия, Украйна, Крим – които имат глобално въздействие.

Но европейските страни ще я проследят много внимателно. Те са в некомфортна ситуация, тъй като се страхуват от руската заплаха, а в същото време са зависими от руския газ.

Тръмп започна гневно нападение срещу Германия в началото на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в сряда, заявявайки, че "неподходяща“ сделка с газ с Москва превърнала Берлин в "пленник“ на Русия.

Тръмп: Русия контролира напълно Германия

"Северен поток“ минава не само през Украйна, но и балтийските държави и Полша – всички тези страни са на противоположно мнение за проекта.

Това на оставя никакво съмнение, че светът ще наблюдава какво ще се случи на срещата по-късно в Хелзинки.

Малко преди срещата 

Доналд Тръмп коментира в серия от туитове отношенията с Русия и срещата на върха на НАТО, а в интервю говори за срещата си с Елизабет Втора.

Президентът на САЩ каза днес, че лошите отношения между Вашингтон и Москва, се дължат на "лова на вещици", извършван, според него от ФБР, разследващо руската намеса в президентските избори през 2016 г.

В друг туит Тръмп разкритикува предшественика си Барак Обама, че е бил информиран от американските специални служби за възможността за руска намеса в изборите, но не е предприел никакви ответни мерки, защото бил уверен в победата на кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.

Президентът на Хърватия също коментира предстояващата среща и заяви, че се надява нейните американски и руски колеги Доналд Тръмп и Владимир Путин ще проявят "отговорност" и ще си спомнят, че са гаранти на стабилността в света, когато проведат първата си среща в понеделник.

В интервю за Асошиейтед прес хърватският президент Колинда Грабар Китарович подцени "агресивното поведение" на Доналд Тръмп със съюзниците от НАТО на срещата на върха в Брюксел в сряда и четвъртък, отбелязвайки, че такъв е неговият характер.

"Наистина се надявам, че двамата държавни лидери ще покажат достатъчно отговорност за глобалната стабилност и трансатлантическите отношения", заяви Грабар Китарович.

Според помощника на Путин Юрий Ушаков Русия "е готова да разгледа буквално всички ключови въпроси от двустранния и международния дневен ред", но Москва очаква дискусиите да се насочат главно към двустранните отношения, включително икономическите.

Кремъл е готов да обсъди и обвиненията в намеса в изборите в САЩ. Но Путин отново "ще заяви ясно" пред Тръмп, че ако американците разполагат с факти, Русия е готова да ги разгледа, обаче "не бива до безкрай да позволяваме на онези, които са против подобряване на отношенията на САЩ с Русия, да спекулират с тази вредна и най-вече изкуствено поддържана тема".

"И двамата политици са популисти и зависят от зрителите си - Путин си има домашен театър, а Тръмп се представя на световната сцена", пише "Московский комсомолец".

Според вестника "при всичката си бизнес хватка Тръмп е политически идеалист и романтик", а Путин"майстор на политическата интрига и изненадващите тактически ходове", при това "кремълски мечтател", но съвсем различен от Ленин, наричан така преди столетие от западните медии.

Двамата съвсем не са празни мечтатели, щом се сбъдват заветните им мечти. Например присъединяването на Крим за Путин и признаването на Ерусалим за столица на Израел за Тръмп, подчертава изданието. 

Вижте още: 

Русия и Израел си стиснаха ръце за Сирия, но предизвикаха много въпроси

САЩ обвини 12 руски агенти - хакери

Възмущение в мрежата: Грешките, които Тръмп допусна при кралицата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 9 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 12 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 13 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 14 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 14 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 15 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона