9

О свен, ако не се засилят средствата на дипломацията, Израел и Иран вървят към открит конфликт. Това е убеждение, което споделят вече не само началниците на военните щабове в Близкия изток, Вашингтон и Москва, но и анализаторите на процесите в региона. Напрежението между Техеран и Тел Авив постави Русия в труден избор между две страни, с които в новата си история има предимно добри отношения.

За да намери начин за изпускане на напрежението, руският президент Владимир Путин опитва да сближи позициите си с премиера на Израел, Бенямин Нетаняху и да го убеди, че военен сблъсък не е в изгода на никой. На 28 май израелското издание The Jerusalem Post оповести сключването на споразумение между Русия и Израел, според което Русия трябва да накара Иран да се изтегли от позициите си в Южна Сирия. Путин ще направи всичко възможно да намали възможността за военен конфликт, но това няма да е лесно – Иран е съюзник на Москва в Сирия, а Израел е стратегически и търговски партньор на Русия.

Израел и Иран са заклети врагове, но за първи път Израел удря директно интересите на Техеран посредством инфраструктурата му в Сирия.

Иран: Ще изравним Тел Авив и Хайфа със земята

През последните няколко години Иран укрепи позициите си в Сирия и изгради силна мрежа от милиции, които да обслужват интересите му за дълготрайно настаняване в страната.

В името на изпълнението на тази цел, Техеран инвестира близо 16 милиарда долара, както в подкрепа на сирийските правителствени сили, така и в създаването на серия от бастиони около стратегически обекти като електроснабдителна мрежа, магистрали и складове за муниции.

Иранците разполагат с дузина военни бази, всяка от които има капацитет от 500 до 3000 души. Тези бази са разпределени из територията, контролирана от сирийския режим, като 9 от тях са разположени в Южна Сирия и Дамаск. Само на 50 км от най-близкия израелски граничен патрул, Иран разполага със смесен контингент от около 3000 души - членове на иранската Революционна гвардия, Хизбулла и иракски милиции. Малко по на север, в Централна Сирия, Хизбулла изгради с помощта на Иран свои пунктове около границата между Сирия и Ливан с идеята да прехвърля свои сили по-лесно и бързо. В иранските бази са разположени и ракетни установки, обсегът на всяка от които може да достигне без проблем вътрешността на Израел.

Цялата мащабна инфраструктура, която иранските инженери изграждат от 2012 г. насам, е подчинена на идеята на Техеран да превърне Сирия в своя платформа, откъдето да има достъп до Средиземно море и газовите залежи на страната в Източна Сирия. На 27 май тази година, иранското командване заяви, че не се обсъжда изтегляне на сили от Сирия, с което бяха прекратени спекулациите сред международните медии дали все пак Иран няма да реши да намали присъствието си под натиска на Израел.

От своя страна, Израел извърши вече над 120 удара в Сирия от 2012 г. насам. Тези удари поразяваха цели, свързани най-вече с Хизбулла. Ливанската организация отдавна е сред най-големите врагове на Израел, като от Южен Ливан често застрашава северните патрули на израелската армия. Израел и Хизбулла имат история на военни сблъсъци от 1980-те, сред които и война през 2006 г., когато за един месец на сражения бяха разселени над един милион ливанци и 500 000 израелци.

С включването на Хизбулла в сирийската гражданска война Израел премести фокуса си върху позициите на организацията в Сирия. Там ливанската организация успя да натрупа опит в сраженията в помощ на сирийския режим и да се сдобие с нова техника, предоставена от Иран. Ето защо Израел счита, че към момента най-голямата опасност за сигурността му идва откъм позициите на Иран в съседна Сирия.

Събитията от 10 май показаха, че Израел променя стратегията си срещу Иран. Всички над 100 израелски удара досега, не могат да се сравняват като значимост с бомбардировките, които Тел Авив предприе от началото на 2018 г. До миналата година, израелските самолети извършваха операции по-скрито, а израелските медии рядко публикуваха материали, свързани с мисиите.

Ракетен сблъсък между Израел и Иран над Сирия

В Сирия Израел и Иран засилват сенчестата война помежду си

От февруари насам, нещата се промениха. Нетаняху засили както реториката си срещу Иран, така и конкретните действия. За първи път израелски самолети бомбардираха инфраструктурата на Техеран в Сирия. Извършени бяха удари срещу бази, които са командвани директно от иранската Революционна гвардия. Над 20 пъти Израел атакува подобни съоръжения в покрайнините на сирийската столица Дамаск, провинция Хомс и около пустинния град Палмира. Общият брой на загиналите военни при тези нападения е стотици, като десетки са убитите ирански офицери, военни съветници, висши командири от Революционната гвардия и членове на Хизбулла и други про-ирански милиции.

На 10 май от иранските бази в Южна Сирия бяха изстреляни 20 ракети по израелски позиции на Голанските възвишения, което доведе до ответен удар. Впоследствие израелската авиация извърши масирани удари по ирански бази в района на Дамаск и Хомс, а в атаката участваха близо 30 самолета – най-голямата подобна интервенция на сирийската територия от страна на Израел от времето на войната със Сирия през 1973 г. Бяха поразени над 50 обекта – вероятно всяка от базите, за които се знае, че Иран е построил в Сирия.

Събитията от 10 май поставиха нов връх в напрежението между Иран и Израел. Двете страни продължиха размяната на огън и в дните след това, а през изминалия уикенд Израел дори изпрати военен самолет F-35 над ливанската столица Бейрут, за да покаже, че може да атакува Хизбулла дори в тяхната основна база, разположена в южните райони на града.

Новият момент във враждуването между Иран и Израел е пасивността на Москва

Русия, която е съюзник на Иран, има свои четири бази в Сирия, като всяка от тях е снабдена с мощни радари и противовъздушни установки, които биха могли да затруднят всяка една израелска атака. Но те не бяха задействани нито веднъж за всички въздушни удари, които Израел извърши досега. Всъщност, радарите оставиха въздушното пространство над Сирия и Ливан свободно за израелските самолети. Русия и Израел имат също така гореща линия помежду си, за да са сигурни, че силите им няма да се засекат.

Какъв извод може да се извади от това поведение на Москва? Има ли вероятно Русия и Иран да се отдалечат? И какво означава всичко това за необявената война между Иран и Израел?

Откакто през 2015 г. Русия влезе в Сирия на страната на сирийското правителство, нейните въздушни сили предоставят помощ и на силите на Хизбулла и Иран. В този ред на мисли, руснаците винаги са изпълнявали съюзническия си ангажимент. Но напрежението между Израел и Иран от началото на май изисква нов подход. За Москва е ясно, че ако Израел продължи с ударите, това ще предизвика открит отговор от Иран и това ще доведе до дестабилизация на целия регион. При възможна дестабилизация, властта на сирийския президент ще бъде под заплаха – нещо, което руснаците не искат да допуснат в момента.

Именно това напрежение доведе до серия от преговори и срещи между Израел и Русия. Според израелските медии, руснаците трябва да убедят Иран да се изтегли от Южна Сирия, на тяхно място да се настанят сирийски правителствени части, а Израел ще спре с ударите. За предотвратяване на възможна конфронтация ще бъде създадена буферна зона по границата от 24 км.

В действителност прилагането на този план ще е трудно. Трябва да припомним, че вече има подобно споразумение от 2017 с участието на Йордания и САЩ, но то не влезе в сила. Израел се противопоставя на присъствието на Иран в Сирия като цяло, а израелските удари са извършвани далеч от граничната зона. От своя страна Иран има своите си интереси и не е ясно как Русия ще убеди съюзника си да изтегли силите си.

Иран е основен съюзник на Русия в спасяването на сирийския режим. Но напрежението между Иран и Израел се увеличава от ден на ден. Досега Русия си затваряше очите за ударите на Израел, но това породи и анти-руски настроения сред консерваторите в Техеран, които със сигурност ще застанат срещу всеки опит да се постигне споразумение с Израел при сегашните условия. Казано накратко – засега Израел и Иран вървят към конфликт, който ще постави Русия пред труден избор между страни, с които има добри отношения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@