61

Т рима британски министри подадоха оставки, след като Борис Джонсън стана премиер.

Британската министърка на отбраната Пени Мордонт обяви днес, че подава оставка и че няма да е част от правителството на Борис Джонсън, предаде Ройтерс.

"Ще стана отново редови депутат, като в това ми качество премиерът ще разполага с цялата ми подкрепа", написа Мордонт в Туитър. Мордонт е привърженичка на Брекзит и подкрепи опонента на Джонсън Джереми Хънт в борбата за определяне на нов лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания.

"За мен щеше да бъде чест да продължа работата си на министър на външните работи, но разбирам нуждата на новия премиер да избере своя екип", написа Джереми Хънт в Туитър. Той обясни, че Джонсън любезно му е предложил друга роля в правителството, но той е отклонил офертата. 

Борис Джонсън е в процес на съставяне на правителството си.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Повечето водещи министри от кабинета на предшественичката му Тереза Мей вече се оттеглиха, като казаха, че или сами са взели това решение, или им е било благодарено за свършената работа и са били приканени да се оттеглят.

Хънт остава депутат в парламента, откъдето, както той самият каза, ще окаже пълна подкрепа на Джонсън.

Борис Джонсън официално встъпи в длъжност като премиер на Великобритания

Сред подалите оставка са също британският министър на бизнеса Грег Кларк и министърът на международната търговия Лиъм Фокс. 

"Сърдечно поздравявам Борис Джонсън за това, че стана премиер. Той е прав, че ще сформира нов екип за новото правителство", заяви Кларк, който бе един от проевропейските министри в правителството на досегашния премиер Тереза Мей.

"За съжаление напускам правителството. Ще подкрепям Борис Джонсън и правителството като депутат", каза Лиъм Фокс. 

Ето го и кабинетът "Джонсън" 

Прити Пател – министър на вътрешните работи

Бившият секретар по международното развитие, Прити Пател, на 47 г., е пламенен Брекситър, който подкрепи Борис Джонсън в конкурса за лидерство, описвайки го като единствения човек, който може да спаси Брекзит и торите. Тя твърди, че би било в най-добрия интерес на ЕС да възобнови преговорите, като начин да се осигури някой от така наречените "законопроекти за развод от £ 39 млрд”. Пател подаде оставка от кабинета през ноември 2017 г. Омъжена е с един син.

Майкъл Гоув - канцлер на херцогство Ланкастър

През 2016 г. той прочувства лидерските надежди на своя приятел и колега Брекзитър Борис Джонсън, като обяви собствената си кандидатура сутринта, когато г-н Джонсън трябваше да започне своята кампания. Гоув стана секретар по въпросите на околната среда през юни 2017 г. и се оказа ключов защитник на сделката по Брекзит на Тереза Мей, докато други министри от кабинета подадоха оставка.

Бен Уолъс – министър на отбраната

Бен Уолъс, който проведе кампания за оставане в ЕС, предупреди, че Брекзит без сделка ще засегне връзките между Великобритания и ЕС в областта на сигурността и ще има "реално въздействие" върху защитата на обществеността. Г-н Уолъс е обучен в Сандхърст, преди да се присъедини към шотландската гвардия като командир на взвод. По време на осемгодишната си служба в армията служи в Северна Ирландия, Германия, Кипър и Централна Америка. Женен е с три деца.

Доминик Рааб – министър на външните работи

Доминик Рааб е изборът на Борис Джонсън за министър на външните работи на Великобритания и е назначен за първи държавен секретар. Това не му дава конкретни правомощия и не го прави вицепремиер.

Стивън Баркли остава главен министър по Брекзит 47-годишният стана третият секретар по Брекзит за по-малко от шест месеца, когато беше назначен на този пост през миналия ноември. Депутатът от Североизточен Кеймбриджшир, който гласува за напускане на ЕС на референдума за 2016 г., подкрепи Борис Джонсън в конкурса за ръководството на торите.

Саджид Джавид – финансов министър

Той подкрепи оставането на референдума в ЕС през 2016 г., но с "тежко сърце и без ентусиазъм“. Джавид никога не е скрил своя евроскептицизъм. Роден в Рочдейл, Джавид е мигрант от второ поколение, чиито родители идват от Пакистан. Той твърди, че баща му –автобусен шофьор – е пристигнал в Обединеното кралство с 1 лира в джоба си.

Лиз Тръс – министър на търговията

Лиз Тръс беше изявен привърженик на Борис Джонсън за ръководството и подкрепи позицията му по Брекзит. Преди това е бил секретар по въпросите на околната среда и е първата жена лорд – канцлер между 2016 и 2017 г. Г-жа Тръс бе избрана за член на парламента през 2010 г., след като изпълняваше длъжността заместник-директор на мозъчния тръст "Реформа“. В широко огласена реч през юни 2018 г. г-жа Тръс атакува колегите си от кабинета, че изискват повече пари, което според нея би довело само до по-високо данъчно облагане. Тя каза, че е важно да се поддържат ниски данъци и вместо това да се поддържа по-висока стойност на парите.

Великобритания "на всяка цена" ще напусне ЕС на 31 октомври

Това заяви новият британски премиер по-рано днес.

"Ще постигнем нова по-добра сделка, която се основава на свободната търговия", каза Борис Джонсън пред правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

Новият премиер заяви, че новата сделка ще позволи на Великобритания да създаде нови и вълнуващи отношения с останалата част от Европа, базирани на свободната търговия и взаимопомощта. Джонсън изрази увереност, че новата сделка ще бъде постигната в срока от 99 дни, оставащи до 31 октомври, предаде Ройтерс. 

Джонсън каза, че въпреки бъдещите усилия за постигане на нова сделка, Великобритания трябва да е подготвена и за възможността Брюксел да откаже повече да преговаря за Брекзит, което означава, че ще се стигне до излизане от ЕС без сделка.

"Жизненоважно за нас е, разбира се, в същото време да се готвим за малко вероятната възможност Брюксел да откаже да преговаря повече, при което ще бъдем принудени да напуснем без сделка - не защото искаме подобен развой, но защото е проява на здрав разум да се подготвим", категоричен бе Джонсън.

Новият лидер на Консервативната партия и британски премиер сподели и мнението си за досегашния министър-председател Тереза Мей.

"Изразявам възхищението си от силата на духа и търпението на предшественика ми, от нейното дълбоко чувство за дълг в служба на обществото, но въпреки всичките й опити стана ясно, че у дома и в чужбина има песимисти, които мислят, че след три години на нерешителност тази страна се е превърнала в заложник на старите спорове от 2016 г. и че в този дом на демокрацията сме неспособни да изпълним една демократично изявена воля. Тук съм днес пред вас, за да ви кажа, на вас, британците, че тези критици грешат", каза Джонсън.

След напускането на премиерския пост Тереза Мей ще остане редови депутат в парламента. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 61
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

61 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 53 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 58 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 3 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 3 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 3 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 3 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 3 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка