10

М ощното земетресение с магнитуд над 7 в турския окръг Кахраманмараш рано днес е отнело живота на над 1500 души в Турция и съседна Сирия. Тези новини доведоха до вълна от съпричастност.

Жертви, срутени сгради и хиляди ранени: Земетресението в Турция

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган,

в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки материални щети. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България изпраща спасителни екипи в помощ на пострадалите и за справяне с последствията от тежкото земетресение.

От Министерството на отбраната съобщиха, че изпращат два самолета „Спартан“. За заминаване към районите на труса се подготвя и модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Освен хора, за Турция заминават техника, палатки и кучета, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Българският Червен кръст също има готовност

да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение. 

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България обявява дарителска кампания за постарадалите от тежкото земетресение в Турция

Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България обявява дарителска кампания за постарадалите в тежкото земетресения в Южна Турция. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на Главното мюфтийство, получено в БТА.

"Нека бъдем съпричастни с турския народ, който има нужда от нашата подкрепа в този тежък момент. Даренията може да направите по банкова сметка: Търговска Банка "Д", IBAN: BG15DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF  , като посочите целта на дарението", съобщават от Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България.

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния

вече са изпратени в помощ на пострадалите от земетресението в Турция, съобщи Европейската комисия. По-рано днес ЕК уточни, че е задействан европейският механизъм за гражданска защита, като помощ оказват също Италия и Унгария.

Общо десет европейски екипа за издирване са се отправили към най-пострадалите райони.

В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник".

ЕС изразява готовност да помогне и на Сирия, също засегната от труса. 

Сърбия също изпраща в помощ на пострадалата от силното земетресение Турция специализирани спасителни екипи

от сектор "Извънредни ситуации" на МВР с 21 членове и трима офицери за връзка, потвърдиха за Танюг от Министерството на вътрешните работи на страната.

Специализираните екипи се изпращат с техника за пробиване,

повдигане на товари, спасяване, работа на височина и електронно издирване. Служителите на сектора са обучени за този вид търсене и спасяване на хора изпод отломки, като до момента са оборудвани и обучени осем специализирани екипа със 140 души.

По-рано днес ръководителите на ЕС и НАТО изразиха съпричастност с пострадалите

от опустошителното земетресение край южния турски град Газиантеп и изразиха готовност двете организации да окажат необходимата помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи,

че е във връзка с турския президент Реджеп Ердоган и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Дълбоко съм натъжен от новините тази сутрин,

написа в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че ЕС е изцяло съпричастен с близките на загиналите и пострадалите.

Европа е съпричастна с народите на Турция и Сирия, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел също изрази подкрепа за двете пострадали държави. ЕС е готов да помогне, добави той.

Израел изрази готовност да окаже помощ на Анкара след силното земетресение, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност са готови да окажат всякаква необходима помощ, а външният министър Ели Коен заяви, че се подготвя програма за бърза помощ.

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение днес,

каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция", написа Зеленски в "Туитър". "Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ", допълни украинският президент.

Турция посредничи между Украйна и Русия в опит за уреждане на конфликта. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, включително дронове "Байрактар".

В своето изявление Зеленски не спомена Сирия. Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, на когото оказа решаваща военна помощ след избухването на конфликта в страната му през 2011 г.

Малко след изявлението на Зеленски украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба каза, че Украйна е готова

да изпрати голям брой спасители в Турция, за да ѝ помогнат да се справи с кризата, предизвикана от мощното земетресение. "Работим тясно с турската страна, за да координираме тяхното разполагане", каза Кулеба в "Туитър".

Съединените щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия.

Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия.

Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

Джо Байдън обяви, че е дълбоко натъжен от загубата на човешки животи и опустошението в Турция и Сирия в резултат на мощното земетресение в Югоизточна Турция, предаде Франс прес.

"Поисках от моите екипи да продължат да следят ситуацията отблизо в координация с Турция и да предоставят цялата необходима помощ, каквото и да е тя", заяви Байдън.

Балкански лидери също изразиха своята подкрепа.

Изразявам най-дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите, на президента Реджеп Тайип Ердоган и на турския народ в тези трудни моменти след ужасното земетресение, което удари Турция. Пожелавам бързо възстановяване на ранените, написа във Фейсбук профила си президентът на Република Северна Македония.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази съболезнования

на семействата на загиналите в силното земетресение, което рано тази сутрин засегна тази страна, както и на народа на Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Танюг.

Сърбия е до вас в тези тежки моменти, готова е да предложи всичката необходима помощ, написа президентът Вучич в Туитър, като пожела бързо възстановяване на ранените.

Румъния ще изпрати в Турция екип от звеното за градско издирване и спасяване (RO-USAR).

Решението беше взето часове след новината за опустошителното земетресение до град Газиантеп, на заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, свикано от премиера Николае Чука по предложение на Министерството на извънредните ситуации, след консултация с президента Клаус Йоханис.

Румънският главен инспекторат за извънредни ситуации,

медицински екип на Мобилната спешна служба за реанимация и изваждане и екип на румънските военновъздушни сили към Министерството на отбраната са в готовност да подкрепят спасителната мисия. 

Подкрепата ще бъде предоставена чрез механизма на Европейския съюз за гражданска защита.

“Нашите мисли са с турския народ, семействата на жертвите и всички ранени или засегнати от опустошителното земетресение, което удари Газиантеп. Румъния е готова да предложи подкрепа!“, написа Николае Чука на страницата на правителството в Туитър.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис изрази дълбоки съболезнования за стотиците загинали

и огромните разрушения, причинени от земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер в Турция и Сирия и заяви, че Гърция е готова да предостави незабавно помощ, съобщи в. "Катимерини", позовавайки се на публикация на Мицотакис в Туитър.

Дълбоко сме натъжени от сеизмичната катастрофа в Турция и Сирия.

Изказваме най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите. Мислите ни са с всички жертви. Гърция мобилизира ресурсите си и ще предостави незабавна помощ“, съобщи премиерът в профила си в Туитър. 

Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази съболезнования на турския президент Реджеп Тайип Ердоган

и семействата на хората, загинали при силното земетресение, което удари Турция рано сутринта в понеделник, съобщи Хина.

"Дълбоко натъжен съм от загубата на много животи при опустошителното земетресение в Tурция тази сутрин“, написа Пленкович в Туитър. "Ние сме солидарни с Tурция", добави той, пожелавайки бързо възстановяване на ранените.

Президентът на Албания Байрам Бегай изрази солидарността на албанците към пострадалите от земетресението в Турция, предаде АТА.

„Дълбоко натъжен съм от разрушителното земетресение, което удари тази сутрин Турция и Сирия. Албанците и аз сме до хората, засегнати от земетресението, и до семействата, които изгубиха скъпите си хора в тази ужасна трагедия. Мислите и искрените ни молитви са с тях“, написа Бегай.

Премиерът на Албания Еди Рама съобщи, че спасителна мисия ще потегли днес към Турция, предаде АТА.

„Дълбоко съм натъжен от тазсутрешната новина за разрушителното земетресение, което засегна няколко зони на Турция и Сирия“, написа Рама в социалните мрежи.

Албанският премиер изрази най-дълбоки съболезнования към многобройните семейства, които изгубиха живота си и пожела бързо оздравяване на пострадалите. 

Президентът на Косово Вьоса Османи изрази готовност от страна на Косово да предостави необходимата помощ на турския народ чрез косовските специални сили, предаде КосоваПрес.

„Съчувствам на всички общности, засегнати от разрушителното земетресение в Турция. Най-дълбоки съболезнования за всички погубени животи и желая бързо оздравяване на всички пострадали. Пълна солидарност с народа на Турция“, написа Османи. 

Председателят на косовския парламент Глаук Конюфца изрази дълбока скръб от трагичното земетресение в Турция днес, предаде КосоваПрес. 

„В такива трудни и съкрушителни моменти нашите разбити сърца са със семействата на жертвите от земетресението и се молим за оздравяването на пострадалите. От името на Парламента на Косово и от мое име изразявам най-искрените си съболезнования и солидарност към турския народ, към президента на Република Турция г-н Реджеп Тайип Ердоган, към Великото национално събрание и неговия председател Мустафа Шентоп“, написа Конюфца във Фейсбук.

Няма информация за пострадали албанци.

Обещания за помощ дойдоха и от други световни лидери.

Германия ще изпрати помощ в регионите, пострадали от разрушителното земетресение в Турция и Сирия, което взе стотици жертви. Това заяви федералният канцлер Олаф Шолц, предаде Франс прес.

"Следим, потресени, новините за земетресението

в граничната зона между Турция и Сирия. Броят на жертвите неспирно расте. Скърбим заедно със семействата им и тръпнем в надежда за останалите затрупани. Германия, разбира се, ще изпрати помощ", увери канцлерът в "Туитър".

Франция е "готова да предостави спешна помощ на населението" в Турция и Сирия, заяви в "Туитър"

френският президент Еманюел Макрон, като изрази съпричастност към опечалените близки на загиналите.

"Изразих искрени съболезнования към моя турски колега Мевлют Чавушоглу, страната му и турския народ", посочи в Туитър, обещавайки помощ от Франция, главата на френската дипломация Катрин Колона, цитирана от ТАСС. Тя не коментира последиците за Сирия, допълва агенцията.

Във връзка със земетресението в Турция и молбата на турските власти за помощ, предложих да се изпрати

на място подсилен издирвателно-спасителен екип, заяви в Туитър полският вътрешен министър Мариуш Камински. Той обясни, че става дума за екип от 76 спасители и 8 кучета. 

Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия е готово да изпрати два самолета Ил-76 със спасители в Турция,

за да помогнат за ликвидирането на последиците от разрушителното земетресение, съобщи ТАСС.

По разпореждане на ръководителя на министерството Александър Куренков в готовност са поставени 100 специалисти от авиомобилното подразделение "Центроспас" на руското МИС и Центъра за спасителни операции със специален риск "Лидер".

Куренков заяви, че руското министерство на извънредните ситуации винаги е готово да се притече на помощ на приятелска държава, чиито граждани се намират в трудна ситуация. 

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования в телеграми до лидерите на Сирия и Турция

и изрази готовност да помогне. Асошиейтед прес обръща внимание на това, че предложението за оказване на помощ на Турция е отправено от Москва въпреки международната изолация на Русия от страна на западните държави заради инвазията на Русия в Украйна. 

Той разговаря по телефона с президента на Сирия Башар Асад и поднесе съболезнования заради жертвите в Сирия на силното земетресение в Турция. Путин обеща да изпрати спасителни екипи и да окаже помощ на Сирия, съобщи сирийското президентство. По-късно днес Путин ще проведе и телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъди предоставянето на помощ на републиката, пострадала от труса, предаде ТАСС.

Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони изрази солидарност с хората, засегнати от земетресението с магнитуд 7,8, което удари тази нощ Турция и Северозападна Сирия, и отне живота на стотици хора, предаде за БТА италианската агенция АНСА.

"Като получава информация от службата за гражданска защита, министър-председателката Джорджа Мелони непрекъснато следи развитието на събитията, свързани с опустошителното земетресение в Турция и на границата със Сирия", се казва в изявление на италианското правителство. "Тя изразява своята съпричастност и солидарност със пострадалите два народа."

Италианският министър на външните работи Антонио Таяни заяви, че е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу, за да изрази подкрепата на Италия и да предложи помощта на италианската служба за гражданска защита.

До този момент няма данни за загинали или ранени при бедствието италиански граждани, съобщиха източници на италианското ведомство.

Първоначално след земетресението италианската служба за гражданска защита обяви тревога за възможно цунами и за кратко бе преустановено железопътното движение в южните области Сицилия, Калабрия и Пулия, след което тревогата бе отменена, отбелязва АНСА.

Президентът на Китай Си Дзинпин поднесе съболезнованията си на лидерите на Турция и на Сирия

заради катастрофалното земетресение в Югоизточна Турция, причинило жертви и в двете страни, предадоха световните агенции.

Си е казал, че е дълбоко разтърсен от новината за това ново бедствие. Същевременно Агенцията за чуждестранна помощ към китайския Държавен съвет заяви, че Китай е готов да предостави хуманитарна помощ на двете засегнати от труса страни, допълва Ройтерс.

Индия обяви, че незабавно изпраща спасителни екипи и медицински екипи,

както и материали за оказване на първа помощ в Турция, предаде Франс прес.

Два екипа на индийските Национални сили за намеса в случай на катастрофи и бедствия, включващи 100 души с кучета, обучени да издирват оцелели, и съответният материал за провеждане на спасителни операции са готови да отпътуват за засегнатите зони, се казва в съобщение на индийското министерство на външните работи, което се координира по този въпрос с Турция. Индийският премиер Нарендра Моди изрази съболезнованията си за загубата на човешки животи в Турция и в Сирия, допълва агенция и посочва, че отношенията на Индия с Турция са студени.

Министерството на външните работи на Република Кипър изрази дълбоката си печал

заради многобройните жертви от разрушителното земетресение тази сутрин, отнело стотици животи в Турция и в Сирия, и декларира, че е готово да съдейства за облекчаване на положението на засегнатите, съобщи КНА.

В съобщението кипърската страна изразява съболезнования към семействата на жертвите и отбелязва, че "природните бедствия не разграничават народите и народностите".

Кипърското министерство отбелязва: "Солидарни сме със засегнатите и сме готови да допринесем към усилията на международната общност за облекчаване на положението на пострадалите". Кипър и Турция не поддържат дипломатически отношения, а турското правителство не признава легитимността на международно признатото правителство в Никозия след опита за преврат и последвалата турска инвазия през 1974 г.

Иран заяви, че ще окаже незабавна помощ

на пострадалите при днешното земетресение в Турция и Сирия, предаде ДПА. Иранският президент Ебрахим Раиси изрази днес своите съболезнования на двете "приятелски и братски страни", но не даде повече информация за вида помощ, която страната му е готова да окаже.

Папа Франциск изрази дълбоката си скръб за жертвите на земетресението в Турция и Сирия.

"Папа Франциск изпраща своите съболезнования и изразява близостта си с всички, засегнати от тази трагедия. Негово Светейшество отправя молитви и за онези, които помагат в засегнатите райони и моли Бог да им даде издръжливост и сила", се казва в официална телеграма, изпратена днес от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин от името на Светия отец.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано в нощта срещу 6 февруари в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщиха сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължи, информираха по-рано днес от НИГГГ-БАН.

В 12:23 по обяд (българско време) бе регистрирано ново разрушително земетресение с магнитуд 7,8 в окръг Кахраманмараш, Южна Турция.Според информация на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул трусът е бил с магнитуд 7,5, а по данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) магнитудът на новия трус е бил 7,6.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Избори 2 в 1 Преди 2 минути

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Коалиция „Ние гражданите“

Коалиция „Ние гражданите“

Избори 2 в 1 Преди 4 минути

Коалиция „Ние гражданите“

Коалиция "Синя България"

Коалиция "Синя България"

Избори 2 в 1 Преди 14 минути

Коалиция "Синя България"

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

България Преди 29 минути

В РЗИ-Бургас вече има разкрит имунизационен кабинет

<p>&quot;Вратата към подземния свят&quot; нараства всяка година</p>

"Вратата към подземния свят" в Сибир нараства всяка година

Любопитно Преди 1 час

Огромен кратер във вечната замръзналост на Сибир се увеличава с 35 милиона кубически фута

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Откриха "мистериозна лилава буца" в древна римска канализация

Любопитно Преди 1 час

Какво е интересното откритие четете в следващите редове

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

Доц. Ангел Кунчев с информация за разпространението на коклюша

България Преди 1 час

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш

<p>Призрачни домове: Ето колко са безлюдните населени места в България</p>

Населените места в България, без нито един жител, са били 201 през 2023 г.

България Преди 1 час

Това съобщи Националният статистически институт

<p>От утре се въвеждат противоепидемични мерки заради коклюша</p>

От утре: Въвеждат се противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

България Преди 2 часа

Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева

SoulBmoll и техният вълнуващ път към славата

SoulBmoll и техният вълнуващ път към славата

Любопитно Преди 2 часа

Първият голям успех за SoulBmoll е дебютната им песен „Кажи ми”

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

Откриха тялото на жена в Кюстендил, задържан е 36-годишен мъж

България Преди 2 часа

При извършения оглед следи от насилие не са открити

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Време да се потопим в света на неограничените възможности и море от функции

Технологии Преди 2 часа

Научи повече какво да очакваме през месец май

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Bob. мини съдомиялна променя правилата в твоята малка кухня

Любопитно Преди 2 часа

Mини съдомиялната без връзка с вода – Bob. е Вашето решение

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

Пожар избухна в къща в родопско село, има жертва

България Преди 2 часа

При огледа на стаята е открит пепелник, но тепърва ще се установява, дали пожарът не е предизвикан от незагасена цигара

<p>Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Димитър Главчев: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

България Преди 2 часа

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството

<p>Малките сладки лъжкини се завръщат</p>

"Малки сладки лъжкини": Премиерата на продължението на хитовия сериал в Ел Ей

Любопитно Преди 2 часа

"Малки сладки лъжкини: Лятно училище" ще излъчи първите си два епизода на 9 май по Max