24

Н а 30 юли тази година, в района Шерпур на афганистанската столица Кабул, 71-годишен египетски очен хирург стои на балкона на къщата, в която живее със семейството си. Американски дрон го уцелва с две ракети “Хелфайър”. Няма други убити или пострадали. Според Си Би Ес и Франс прес възможно е с цел да се избегнат странични жертви ЦРУ да е използвало варианта R9X (известен с прякорите “Нинджа бомбата” и  "Летящото Гинсу") на ракетите “Хелфайър”, който разрязва целта вместо да я взриви. 

След години в суровите планини: Зауахири беше убит в луксозен квартал на Кабул

Два дни по-късно ликвидацията му беше обявена лично от президента на САЩ Джо Байдън в специална реч от балкона на Синия кабинет на Белия дом, произнесена, докато американският държавен глава беше в изолация с COVID-19 (поради което в близост до него нямаше никого).

Външното министерство в Рияд побърза да поздрави Вашингтон за успеха. Последваха и други поздравления от цял свят.

Убитият, разбира се, беше Айман аз Зауахири, последният засега лидер на терористичната организация Ал Кайда, създадена от Осама бин Ладен и извършила печално известните атентати в САЩ през 2001 г., които доведоха до началото на близо 20-годишната война на САЩ в Афганистан.

От очен хирург до терорист №1: Животът и смъртта на Айман аз Зауахири

Без съмнение, това е най-тежкият удар срещу организацията от убийството на предишния ѝ лидер (и основател) Осама бин Ладен през 2011 г., в Пакистан. Но какви ще бъдат последствията от това?

Конфликт с талибаните

Управляващите в Афганистан талибани вече осъдиха нанесения от САЩ удар в квартала Шерпур на афганистанската столица, в който живеят и много от техните лидери. Те го определиха като “очевидно нарушение” на международни принципи и на подписаното през 2020 г. в Доха споразумение между Вашингтон и тяхното движение, което улесни изтеглянето на международните войски от Афганистан.

“Подобни действия са повторение на провалените опити от последните 20 години и противоречат на интересите на САЩ, Афганистан и региона”, заяви талибанският говорител Забиула Муджахид.

"Ако си заплаха, САЩ ще те намерят и ликвидират"

В същото време и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини талибаните, че са дали подслон на Аз Зауахири. Това е грубо нарушение на споразумението от Доха, отбеляза първият дипломат.

Когато и двете страни се обвиняват взаимно в неспазване на споразумението от Доха, шансовете то да остане в сила намаляват с прогресивни темпове. Но сделката, сключена между талибаните и администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, имаше важни части, които сега вероятно ще останат неизпълнени.

От една страна, талибаните трябваше да не позволяват на свои членове, съюзнически организации или други организации (сред които Ал Кайда е спомената изрично), да използват територията на Афганистан за убежище, за вербуване на хора, обучение на бойци, събиране на средства или други действия, застрашаващи сигурността на САЩ или съюзниците им. Талибаните се задължаваха и да не им предоставят убежище, паспорти, визи или документи за пътуване. (Целта на тези клаузи, разбира се, е да предотвратят повторение на сценария от 2001 г. - когато Ал Кайда, получила убежище от режима на талибаните още през 90-те, планира и осъществи атентатите на 11 септември, резултат от които стана нашествието на САЩ в централноазиатската страна).

Байдън: Зауахири беше убит по моя заповед

От друга страна, споразумението предвиждаше и отмяна на санкции срещу талибанския режим. Както заяви Блинкън, САЩ ще продължат да изпращат хуманитарна помощ. Той обаче дори не спомена за отмяна на санкции, било персонални или други.

Така че е възможно Кабул да остане в дълбока изолация, присъединявайки се към редиците на подложени на американски санкции режими като тези в Иран, Куба и Северна Корея (и макар и в по-малка степен, Венецуела и Русия). Сравнението може да ни покаже и какъв би бил вероятният резултат от това – за начало икономическата криза, вече обхванала Афганистан, ще се задълбочи.

Талибаните, изложени на международно порицание заради отказа си да отворят училищата за момичета над шести клас, се опитваха да получат достъп до замразени активи на своето движение и да продължат да получават западна помощ за развитие, каквато беше предоставяна на предишното правителство на страната.

Без тези средства икономическата и хуманитарна криза в Афганистан може само да се задълбочават. Милиони в страната вече разчитат на предоставяни от ООН помощи, за да се изхранват.

Един от вариантите, ако тази изолация продължи, би бил възможно “капсулиране” на режима, при което той се втвърдява линията си още повече и, без никакви шансове да подобри отношенията си с международната общност, спазва само собствените си, а не международно приетите правила. Големият въпрос е – дали тази твърда линия може да доведе до сътрудничество не само с Ал Кайда (което датира поне от 90-те години), а и с Ислямска държава.

Талибаните воюваха (и воюват) с групировката в Афганистан и я възприемат като съперник. От друга страна, правилото в политологията, че общият враг сплотява, не е отменено.

Напълно възможен е и друг сценарий, посочва катарската телевизия "Ал Джазира". Според него Вашингтон и Кабул ще изразят взаимно неудовлетворението си (всъщност вече го направиха), след което ще продължат неохотното си, ограничено и трудно сътрудничество.

САЩ, заети с войната в Украйна и сдържането на Китай (особено по отношение на Тайван), имат нужда от талибаните, за да спират възхода на Ислямска държава на територията на Афганистан. Талибаните се нуждаят от САЩ за помощи, които да предотвратят икономически и социален колапс на управляваната от тях територия. Правилото, че взаимната нужда води до сътрудничество, също не е отменено. 

Въпросът е кой вариант ще надделее...

Отражението на убийството върху Ал Кайда

Създадената от Бин Ладен терористична организация едва ли ще бъде засегната тежко от смъртта на лидера си. Непритежаващ магнетизма на своя предшественик, смятан за нещо като “сив бюрократ”, той вероятно скоро ще бъде заменен. Възможно е дори да бъде заменен от по-способен да привлича последователи.

Според френския в. "Фигаро" един от вероятните му наследници начело на създадената от Осама бин Ладен организация е друг египтянин - Сайф ал Адел, получил обучение в специалните части. Впрочем, кандидати не липсват. Въпросът е как ще се отрази смяната на дейността на организацията.

Но, може би точно поради липсата си на лично обаяние, Аз Зауахири изгради в Ал Кайда ясна командна верига, която може да преживее отстраняванрто на всеки лидер, включително неговото. Освен това той децентрализира дейността на групата, създавайки като цяло автономни и независещи от чуждо финансиране регионални клонове, които се възползват от местни конфликти, за да трупат влияние и съюзници.

Подобни децентрализирани системи рядко са засегнати толкова тежко от отстраняването на най-високопоставяния си лидер. Страхът, че ще бъдат убити, рядко спира религиозните фанатици - те вече знаят, че САЩ са способни да ги достигнат навсякъде по света, както заяви Байдън.

Но системи като Ал Кайда могат да бъдат отстранени само ако бъдат лишени от финансиране, ако спрат да са способни да вербуват нови последователи (например, като бъдат лишени от възможност да  разпространяват идеите си), или като бъдат премахнати причините за конфликт с техните идеи - но всички подобни варианти, ако изобщо са възможни, биха изисквали много повече усилия от изстрелването на две ракети “Хелфайър”. Независимо колко добре е било планирано.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 43 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 3 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин