1

Е дин от всеки трима възрастни австралийци има високо кръвно налягане (хипертония). Прекаленото количество сол (натрий) увеличава риска от високо кръвно налягане, така че на всички с хипертония се препоръчва да намалят солта в диетата си. Въпреки това медиците не са успели да накарат пациентите да намалят приема на сол. Трудно е за хората да променят начина си на готвене, да подправят храната си по различен начин и да избират храни с ниско съдържание на сол от рафтовете в супермаркетите. 

Сега има просто и ефективно решение: обогатена с калий сол. Тя може да се използва точно както обикновената сол и повечето хора не забелязват съществена разлика във вкуса.  

Преминаването към обогатена с калий сол е осъществимо по начин, по който намаляването на приема на сол не е възможно. Според заключението на ново изследване клиничните насоки за хипертония трябва да дават на пациентите ясни препоръки за преминаване към тази сол. 

Можем ли да предвидим инфаркт десет години по-рано?

Какво представлява обогатената с калий сол? 

Обогатените с калий соли заменят част от натриевия хлорид, който съставлява обикновената сол, с калиев хлорид. Наричат се още сол с ниско съдържание на натрий, калиева сол, сърдечна, минерална или сол с намалено съдържание на натрий. 

Калиевият хлорид изглежда по същия начин като натриевия и има много подобен вкус. 

Обогатената с калий сол действа за понижаване на кръвното налягане не само защото намалява приема на натрий, но и защото увеличава приема на калий. Недостатъчното количество калий, който се получава най-вече от плодовете и зеленчуците, е друга голяма причина за високото кръвно налягане. 

Какви са доказателствата? 

Учените разполагат с убедителни доказателства от проучване, проведено сред 20 995 души, че преминаването към обогатена с калий сол понижава кръвното налягане и намалява рисковете от инсулт, инфаркт и ранна смърт. Участниците са имали анамнеза за инсулт или са били на възраст над 60 години и са имали високо кръвно налягане. Прегледът на 21 други проучвания показва, че голяма част от населението на света може да се възползва от обогатената с калий сол.  

В глобалния доклад на Световната здравна организация (СЗО) за хипертонията през 2023 г. обогатената с калий сол се изтъква като "достъпна стратегия" за намаляване на кръвното налягане и предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.  

Какво трябва да се подчертае в клиничните насоки? 

Учени са обединили усилията си с изследователи от Съединените щати, Австралия, Япония, Южна Африка и Индия, за да направят преглед на 32 клинични насоки за лечение на високо кръвно налягане в целия свят.   

Експертите са установили, че настоящите насоки не дават ясни и последователни съвети за използването на обогатена с калий сол. 

Макар че много насоки препоръчват увеличаване на приема на калий с храната и всички се отнасят до намаляване на приема на натрий, само две насоки - китайската и европейската - препоръчват използването на обогатена с калий сол, посочват учените.   

Защо толкова малко хора използват обогатена с калий сол? 

Повечето хора не са наясно, колко сол консумират и какви здравословни проблеми може да причини тя. Малко хора знаят, че простото преминаване към обогатена с калий сол може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да намали риска от инсулт и сърдечни заболявания.  

Друго предизвикателство е ограничената наличност. Няколко търговци на дребно предлагат обогатена с калий сол, но обикновено има само една марка и тя често е на най-долния рафт или в специален хранителен сектор . Обогатената с калий сол също така е по-скъпа от обикновената. Преглед от 2021 г. установява, че обогатените с калий соли се предлагат на пазара само в 47 държави и това са предимно държави с високи доходи. Цените варират от същите като на обикновената сол до почти 15 пъти по-високи.  

Въпреки че като цяло е по-скъпа, обогатената с калий сол има потенциала да бъде изключително рентабилна за превенция на заболяванията. 

Предотвратяване на вреди 

Често изразявана загриженост относно употребата на обогатена с калий сол е рискът от високи нива на калий в кръвта (хиперкалиемия) при приблизително 2% от населението със сериозни бъбречни заболявания. 

 На хората с тежки бъбречни заболявания вече е препоръчано да избягват обикновената сол и храни с високо съдържание на калий. В нито едно от проведените до момента проучвания не е регистрирана вреда от обогатената с калий сол, но всички проучвания са проведени в клинична среда със специални указания за хора с бъбречни заболявания. 

Настоящият приоритет на медиците е да накарат хората, които се лекуват от хипертония, да използват обогатена с калий сол, тъй като доставчиците на здравни грижи могат да препоръчат да не се използва при хора, изложени на риск от хиперкалиемия.  

В някои страни обогатената с калий сол се препоръчва на цялата общност, тъй като потенциалните ползи са много големи. Проучване е показало, че всяка година в Китай ще бъдат предотвратени почти половин милион инсулта и инфаркта, ако населението премине на обогатена с калий сол. 

11 често срещани признака на сърдечен удар

Какво ще се случи след това? 

През 2022 г. министърът на здравеопазването стартира Националната работна група по хипертония, която има за цел да подобри контрола на кръвното налягане от 32% на 70% до 2030 г. в Австралия.  

Обогатената с калий сол може да изиграе ключова роля за постигането на тази цел. Учените работят със специалната група за актуализиране на австралийските насоки за управление на хипертонията и за популяризиране на новите насоки сред здравните специалисти. 

Светът вече веднъж промени доставките си на сол: от обикновена към йодирана. Усилията за йодиране започват през 20-те години на миналия век и отнемат близо 100 години, за да се постигне напредък. Йодирането на солта е ключово постижение на общественото здраве през миналия век, което предотвратява състояние, при което щитовидната жлеза се увеличава и подобрява образователните резултати на милиони от най-бедните деца в света, тъй като йодът е от съществено значение за нормалния растеж и развитието на мозъка. 

Преминаването към йодирана и обогатена с калий сол предлага същия потенциал за глобални здравни ползи.  

Ето кои са признаците на сърдечен удар

* Видеото е архивно: "Пулс": Кои са основните правила за здраво сърце

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 36 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 3 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 5 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 5 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 6 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 6 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 6 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си