8

Д еца-роби рискуват живота си ежедневно в езерото "Волта“ в африканската държава Гана. Продадени от родителите си, около 20, 000 деца работят на езерото, поробени от рибари, които те наричат своя "господар“.

Децата прекарват деня в ловене на риба под жаркото екваториално слънце.

Идващи от различни градове на Гана, поробени по различно време, но с едно общо нещо, което ги свързва – всеки един от тях е купен от един и същи рибар, за да работи като роб - това е историята на Адам други пет момчета, които са собственост на рибаря Саймън. 

Поробен на езерото

Още преди слънцето да е изгряло Адам избутва лодката във водата. С момчетата влизат да приберат мрежите, след това се връщат до брега да извадят рибата, изчистват мрежите, за да ги опънат пак и така отново и отново. 

До 9 сутринта те вече са прекарали няколко часа в лодката. В един момент "господарят" Самюел се извиква, Адам сваля тениската си и се гмурка във водата, изчезвайки под повърхността на тъмнокафявата мътна вода.

"Когато господарят ти каже – ти трябва да се гмурнеш, нямаш право на избор. Страшната част е, че може да не изплуваш обратно на повърхността, казва Адам. Това е нещото, от което се страхувам най-много. Можеш да се окажеш оплетен в мрежите или във водораслите и никога да не изплуваш. Затова съм толкова изплашен и не искам повече да работя на езерото“.

Адам не знае собствената си възраст, но изглежда около 12-годишен

Той твърди, че работи за Самюел, мъжът, когото нарича "господар“, от около три години. "Не искам да съм тук, искам да ходя на училище, но съм принуден да стоя“.

Адам е само едно от 20, 000 деца, които работят на езерото "Волта“, според данните Международната организация по труда.

Повечето деца идват от места на стотици километри от езерото. Те са били продадени от отчаяните си бедни родители на трафиканти на хора, понякога за по-малко от 250 $ долара - колкото в този регион би струвало да продадеш една крава.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lake Volta, Ghana: the world's largest man-made lake sustains thousands of lives - but its fishing industry is too often built on the backs of vulnerable children. Most are younger than 10. Many are trafficked against their will. The overwhelming majority suffer abuse and work long hours in life-threatening conditions. Henry, a Compassion centre director, is fighting the practice. "We teach our young people about their rights and involve them in the trainings," he says. "We teach them to look out for each other and report to me any time they suspect a child would be trafficked or abused. I know that when these young people grow older, New Ningo will be free of child traffickers altogether." ______ 📸 @helenmanson / Compassion

A post shared by Compassion Australia (@compassionau) on

Защо детският труд

За децата като Адам, гмуркането под водата, за да разплетат рибарските мрежи от заклещени клони на дървета или водорасли, е изключително опасно. Малките им и пъргави пръсти позволяват по-бързо и по-лесно да разплитат мрежите, заради което възрастните избират да използват деца в работата на езерото.

Има и други причини: те са по-малки от възрастните и заемат по-малко място в лодките, както лесно могат да бъдат манипулирани. Това пък означава, че няма много спорове, когато не им платят за работата, което пък се случва абсолютно всеки път.

Водната земя

Езерото "Волта" е създадено през 1965 година, то е най-големият водоем-творение на човешката ръка. Преди това там е имало гора, която не е изсечена. Дърветата все още се издигат под повърхността му. 

Когато организациите за защита на човешките права разбрали за децата, те решили, че ще бъде трудно да ги открият, тъй като езерото е голямо. Но със съжаление разбрали, че са имали грешни предположения - децата-роби били навсякъде.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lake Volta's fishing industry is a significant element of Ghana's economy, but it's built on the backs of vulnerable children. The trafficked are given the most dangerous and difficult jobs; they're subjected to more intense violence; they work longer hours and have their food and pay withheld. Trafficking is illegal in Ghana. But on the water, there is no law. Henry Tetteh is a Compassion centre director in Ghana. He travels far and wide to educate parents and community leaders about the brutal reality of life on Lake Volta and the coercive methods traffickers use to prey on the innocent. "It is the right of children to be protected," says Henry. "So that children will be free, and free forever." __ 📸 @helenmanson for Compassion

A post shared by Compassion Australia (@compassionau) on

Търсене и спасение 

Организациите се опитват да спасят всяко дете, продадено като роб на "Волта".  PACODEP им предлага подслон и възможност да ходят на училище, като всичко това е финансирано от местните родители.

Джордж Ахибра, един от координаторите на спасителните акции, казва, че е почти невъзможно децата да се съберат отново със семействата си, тъй като именно родителите им са тези, които ги продават първоначално.

Но преди да вземат децата, спасителите говорят с робовладелците.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visual Stimuli (@yawaetsi) on

Самюел: рибар и робовладелец 

Малко след като от CNN говорят с Адам, Ахибра се среща със Саймън. Пред него, "господарят“ казва: "Посещавам семействата на тези деца и ги моля да дойдат да помогнат. Говоря с майката и бащата и определяме условията, при които синът им ще дойде при мен. Ако той работи повече от три години, родителите обикновено искат крава“.

Когато е попитан за опасността, на която излага децата, Саймън отговаря: "Ако някое от тях умре, отивам при родителите и говорим. Всички знаем, че в езерото е опасно, но ако не поставиш капан, няма да имаш храна. Трябва да намериш начин“.

Малко по-късно Ахибра се връща с полиция и обяснява на господаря, че има две опции – да се договорят и да освободи децата мирно или да отиде в затвора и те да му бъдат отнети. Разбира се, Саймън не може да бъде лишен от бизнеса си. Той се съгласява да освободи Адам и още едно момче веднага, а останалите четири – в следващите дни, за да свършат малко повече работа. От своя страна Ахибра обещава да изгради фермерски заграждения около къщата на робовладелеца, за да се насочи към отглеждането на добитък и да спре с риболова.

"Ако го държим далеч от езерото, той няма да има нужда от роби повече“, обяснява спасителят, докато момчетата се качват с него в лодката.

Правилата, които не се спазват

В Гана минималната възраст за работа е 15 години, но законът често се заобикаля. Правителството на страната е наясно какво се случва на езерото "Волта" и, макар и бавно, работи по справяне с проблема. 

През това време Адам и другите спасени момчета преживяват първия път, в който плуват в лодка като свободни хора. 

Във видеото по-горе разберете повече за капаните, в които българи се оказват жертви на трафик на хора.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 минути

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 36 минути

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 1 час

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 1 час

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 2 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 2 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 3 часа

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 3 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 3 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 3 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 3 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 3 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 4 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 4 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 4 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май