79

В оенните разходи в света през 2018 година са достигнали 1,8 трилиона долара и са най-големите, правени поне от 20 години насам. Това разкрива ежегодният доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI). Светът никога не е харчил толкова пари за оръжия, откакто е започнало да се прави изследването, през 1988 г.

„През 2018 г. световните военни разходи са със 76% по-високи, отколкото през 1998 г., когато достигат най-ниското ниво след края на Студената война”, се посочва в доклада.

Според SIPRI, военните разходи като цяло възлизат на 2,1% от световния БВП, което е средно еквивалентно на 239 долара на човек.

Изненадващо, но Русия отпада от първите пет страни с най-големи разходи за отбрана. Това са САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция, които дават 60% от парите, харчени за оръжия и армии в глобален мащаб.

През 2018 година руските военни разходи са 61,4 млрд. долара, което е с 3,5% по-малко от миналата година. Така Русия вече е шеста в света по този показател.

За първи път от 2010 г. американските военни разходи нарастват с 4,6% до 649 млрд. долара.

В същото време най-големият ръст на парите за отбрана сред първите 15 страни по този показател се пада на Турция - 24%. Военните разходи на Китай пък нарастват с 14%.

Бюджетът за отбрана на Полша се е увеличил с 8,9% през 2018 г. до 11,6 млрд. долара, а този Украйна, с 21% до 4,8 млрд. долара. Военните разходи на България, Латвия, Литва и Румъния нарастват с между 18% и 24% през 2018 г.

Според Петер Веземан, старши учен от SIPRI в Програмата за оръжие и военни разходи, увеличението на бюджетите за отбрана на тези държави, „до голяма степен се дължи на нарастващото възприемане на Русия като заплаха”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@