32

С обственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин призна, че е създал и финансирал Агенцията за интернет изследвания - компания, която Вашингтон категоризира като "ферма за тролове", служеща за пропаганда в интернет и извършила намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

"Никога не съм бил просто финансист на Агенцията за интернет изследвания. Аз я измислих, създадох я и я управлявах дълго време", написа Пригожин в пост в канала си в Телеграм, разпространен от пресслужбата на кетъринговата му компания "Конкорд". "Тя беше създадена, за да защити руското информационно пространство от грубата и агресивна антируска пропаганда на Запада", допълни Пригожин.

Пригожин, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, потвърди  от началото на руската инвазия в Украйна миналата година редица неща, които от години се твърдяха за него, отбелязва Франс прес.

Така той призна, че е основател на частната военна компания "Вагнер", която сега се бие в челните редици на фронта в Украйна или че е се е опитвал да се намеси в американските избори.

Източник: БТА

Олигархът се превърна в един от най-влиятелните хора в Русия и в един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин. Името му беше свързвано с кампании за дезинформация в редица държави, но напоследък той се появява в заглавията на вестниците заради все по-централната роля, която неговата наемническа група играе във войната в Украйна.

Смята се, че групата "Вагнер", която защитава интересите на Русия в страни като Либия, Сирия и Централноафриканската република, разполага с повече от 20 000 наемници само във войната в Украйна, което представлява 10 процента от всички руски войници на фронтовата линия, пише Би Би Си.

Години наред Пригожин отричаше връзките си с "Вагнер" и дори нейното съществуване, но когато ролята на тази частна армия стана по-значима в украинския конфликт, влиятелният бизнесмен престана да се крие. През септември миналата година Прогожин се появи във видеоклип, в който се обръща към група затворници в руски затвор и ги призовава да се присъединят към борбата на "Вагнер" в замяна на намаляване на присъдите им. Неотдавна, облечен във военна униформа, той беше видян в една от солните мини в град Соледар, твърдейки, че именно хората на "Вагнер", а не руската армия, успешно са прогонили украинските войски от града.

Източник: БТА

Това не е първият случай, в който Пригожин поставя под въпрос ролята на руските военни командири във войната в Украйна - дързост, демонстрираща властта, с която разполага. През последните месеци критиките му са постоянни и все по-открити до степен, в която напрежението между "Вагнер" и руското министерство на отбраната се превърна в публична тайна, посочва британското издание.

ОТ ЩАНДА ЗА ХОТДОГ ДО ОСНОВАВАНЕТО НА НАЙ-МОЩНАТА ЧАСТНА АРМИЯ В РУСИЯ  

Шейсет и една годишният Евгений Пригожин става част от елитния кръг на Путин през 2001 г., когато президентът започва да вечеря в луксозния му плаващ ресторант в Санкт Петербург, наречен "Ню Айлънд". Макар че не е част от първоначалната група съюзници на Путин, които създават частния вилен комплекс "Озеро", Пригожин става известен в родния град на президента - Санкт Петербург.

В младостта си, преди да стане продавач на хотдог, а след това успешен ресторантьор, той е лежал девет години в затвора за кражба и измама.

Руският капитализъм през 90-те години на миналия век създава много бизнес възможности за бивши затворници и след излизането си от затвора той натрупва състояние.

Пригожин отваря щанд за хотдог, а след това и магазин за хранителни стоки. След това започва да се занимава с ресторантьорство, като през 1996 г. създава верига от заведения и компанията за кетъринг "Конкорд", която ръководи и до днес.

Един от тях е "Ню Айлънд", превърнал се в най-луксозния ресторант в Санкт Петербург и любим на Путин, където той води световни лидери и където Пригожин винаги гледа да не е далеч от масата на влиятелния руски президент, отбелязва Би Би Си.

Източник: AP/БТА

През следващото десетилетие компанията подписва изгодни договори с руските власти за снабдяване на училищата в Санкт Петербург и Москва, а по-късно и за изхранване на голяма част от руската армия. През тези години, въпреки че е много близък с Путин, Пригожин остава в сянка, а състоянието му, както и на повечето руски олигарси, е обект на спорове и тайни.

Олигархът е и ръководител на прокремълска медийна група, наречена "Патриот", която е създадена, за да "противодейства" на "антируските" медии, които "не забелязват добрите неща, случващи се в страната". След началото на войната в Украйна обаче в Русия почти не останаха критични медии.

В международен план обаче името му стана известно, след като американските власти го обвиниха в опит да повлияе на изборите през 2016 г. чрез базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания.

Вашингтон, Европейският съюз и Обединеното кралство обвиняват Пригожин в провеждането на кампании за дезинформация с цел манипулиране на общественото мнение в различни страни с помощта на Агенцията за интернет изследвания. В резултат на това Пригожин и семейството му са подложени на международни санкции, а бизнесменът е в списъка на ФБР с най-издирваните лица.

ВАЖЕН СЪЮЗНИК, КОЙТО ОБАЧЕ СЪЗДАВА ГЛАВОБОЛИЯ НА КРЕМЪЛ

Неговата частна армия усилено се стреми да осигури на Русия победа на бойното поле в Украйна, но все повече доказателства сочат, че Кремъл е предприел действия за ограничаване на това, което смята за прекомерно политическо влияние на Евгений Пригожин, основател на руската наемническа група "Вагнер", пише Ройтерс.

Източник: AP/БТА

Пригожин, 61-годишен бивш затворник, през последните месеци привлече вниманието на медиите заради кървавата си роля в Украйна и понякога е представян на Запад като злодей от Джеймс Бонд в реалния живот. С бръсната глава и груб език, той нашумя и в рускоезичните медии, където се радваше, че е санкциониран от Запада, публично обиждаше висшето военно ръководство на Русия, опитваше се да превърне успеха на бойното поле в благоволение на Кремъл и подробно описваше набирането на десетки хиляди осъдени за частната си армия.

Неговата популярност стана толкова голяма, че съюзници и анализатори започнаха да предполагат, че той се стреми към официална длъжност или политическа кариера.

Все повече доказателства обаче сочат, че Кремъл е предприел мерки за прекратяване на подобни спекулации още в зародиш, като е наредил на Пригожин да спре публичните си критики към министерството на отбраната и е посъветвал държавните медии да спрат да споменават името му или това на "Вагнер".

Миналата седмица Пригожин потвърди, че му е било отнето и правото да вербува затворници - ключов стълб на неговото зараждащо се политическо влияние, който помогна на силите му да постигнат малки, но стабилни успехи в Източна Украйна, където изглежда се доближават до превземането на град Бахмут.

Олга Романова, директор на организация за защита на правата на затворниците, заяви, че министерството на отбраната е поело набирането на затворници по-рано тази година. Министерството не е потвърдило това.

"Позицията на политическия блок (в Кремъл) е да не го допуска в политиката. Те малко се страхуват от него и го смятат за неудобен човек", казва за Ройтерс Сергей Марков, бивш съветник на Кремъл, който остава близък до властите.

Татяна Становая, опитна изследователка на Кремъл, пише в статия за Фондацията за международен мир "Карнеги", че макар падението на Пригожин да не изглежда неизбежно, връзките му с президентската администрация започват да се пропукват.

"Ръководителите на вътрешната политика не харесват неговата политическа демагогия, атаките му срещу официалните институции или опитите му да троли персонала на Путин, като заплашва да създаде политическа партия, което би било главоболие за всички в Кремъл", пише тя. "Той не просто се превърна в публична фигура, а видимо се трансформира в пълноправен политик със собствени възгледи."

Според Марков Кремъл е получил обещание от Пригожин, че той няма да създава свое политическо движение или да се присъединява към парламентарна партия, освен ако не бъде помолен за това от Кремъл. Посланието е, че "ще ти дадем военни ресурси, но засега не се занимавай с политика", казва Марков.

В петък Пригожин заяви пред руска медия, че има "нулеви" политически амбиции.

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 7 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие