4

П етер Кюртен, известен още като вампира от Дюселдорф, е предупреждение от историята, нагледен пример за това какво се случва, когато някой даде воля на най-тъмните си пориви. Кюртен е човек, чиито отвратителни действия и ужасни постъпки потапят Дюселдорф в състояние на страх и ужас в началото на XX век. 

От проблемното му възпитание до смразяващите престъпления, оставили траен белег върху града, тази статия разказва кой е Петер Кюртен, ужасяващите деяния, които е извършил, как в крайна сметка е бил изправен пред правосъдието и каква съдба е сполетяла това истинско чудовище.  

Кой е бил Петер Кюртен? 

Роден на 26 май 1883 г., Кюртен е един от най-страховитите серийни убийци, които Европа някога е виждала. Действията му са тревожни още от ранна възраст. Преди да стане тийнейджър, той се опитва да удави един от приятелите си, опитва се да убие други двама, а местен ловец на кучета го учи как да измъчва и убива животни. 

Някои хора смятат, че характерът му е резултат от малтретиране от страна на родителите му алкохолици, които редовно го биели и дори го принуждавали да ги гледа как правят секс. 

На 16-годишна възраст Кюртен започва да извършва дребни престъпления. През 1899 г. той краде всички пари от дома си, за да се спаси от дългогодишния тормоз, и бяга. 

Начинаещият престъпник бързо е заловен и излежава присъда от един месец за дребна кражба и четири години за измама. Ужасните условия в затвора още повече провокират садизма му. Скоро Кюртен преминава от насилие на животни, към насилие на хора. 

През 1904 г. Кюртен е призован в германската армия. Той дезертирал почти веднага и открил своята пиромания. Харесвало му опожарява сгради, а след това да наблюдава как аварийните екипи се борят с огъня. Не след дълго властите отново го залавят. Бил съден и за палеж, и за дезертьорство. Така той се озовал в затвора за трети път. 

Изглежда, че този трети престой е бил това, което наистина е сломило Кюртен. Във военния затвор той твърди, че се е сблъскал с екстремни форми на наказание, които са го накарали да развие екстремни еротични фантазии. След като излиза от затвора през 1913 г., Кюртен изпитва дълбоко вкоренен гняв срещу обществото и открива увлечението си по брутални сексуални действия.  

Чудовищни престъпления 

През 1913 г. Кюртен е освободен от затвора, но като бивш затворник без реални умения, той бързо се връща към престъпния си живот. През май 1913 г. той ограбва дома на един от съседите си. Това се оказва най-малкото му престъпление. 

Докато обира къщата, той се натъква на 10-годишната дъщеря на собственика, Кристин Клайн. Демоните на Кюртън се проявяват и, обзет от най-мрачните си фантазии, Кюртън насилва сексуално момичето, докато го души. След това прерязва гърлото ѝ. 

Жестокият престъпник Кюртен се връща на местопрестъплението на следващия ден. Той се наслаждавал на това, че е чул за нещастието, което е причинил на местната общност. Особено удоволствие му доставило да научи, че чичото на Кристин е обвинен в убийството ѝ. Кюртен посещава гроба на момичето - действие, което му доставя огромно сексуално удовлетворение, съобщават по-късно в докладите си разследващите. 

Само два месеца по-късно дюселдорфското чудовище отново го прави. Докато обира друг дом, той се натъква на 17-годишно момиче. Отново я насилва сексуално, удушава и прерязва гърлото й.

Терорът на Кюртен е спрян с началото на Първата световна война. Той е призован на военна служба, но отново дезертира. Бързо е заловен и съден за дезертьорство. Този път получава много по-дълга присъда и е в затвора до 1921 г. Присъдата само засилва гнева му към останалата част от обществото. 

След като излиза на свобода, Кюртен се опитва да води нормален живот. Запознава се и се сгодява за Огюст Шарф, собственичка на магазин и бивша проститутка (която излежава присъда за убийството на първия си годеник). Кюртен започва да упражнява професията на баща си като формовчик и в продължение на четири години живее сравнително щастливо. 

Това се случва, докато Шарф не разбира, че съпругът ѝ е измамник. След като разбира за многобройните му изневери с прислужничките им, тя принуждава една от тях да повдигне обвинение срещу Кюртен за сексуално посегателство. Скоро той е вкаран в затвора за пети път, този път за шест месеца. 

След като излиза на свобода, Кюртен започва да буйства. Неговият начин на действие бил да измъчва и убива жертвите си чрез намушкване с нож, за предпочитане с наточени ножици. Както и при първите си жертви, той ги насилвал сексуално, задушавал ги и след това ги пробождал с нож, когато изпадали в безсъзнание. Понякога се връщал на местопрестъплението, за да разговаря с местните жители и полицаите, като се преструва на загрижен гражданин. 

През първите няколко месеца след освобождаването си Кюртен напада и се опитва да удуши четири жени, но всички те се измъкват от него. Една от тях, Мари Кун, била намушкана с нож поне 24 пъти, но все пак успяла да се измъкне и оцелява.

Следва убийството на 9-годишната Роза Олигер на 9 февруари 1929 г. Кюртен я намушква 13 пъти с нож, след което скрива тялото ѝ под жив плет. През следващия месец Кюртен убива шестима души, като първият от тях е жена, която се надявал да разпъне на кръст, но по стечение на обстоятелствата трябвало да се задоволи с погребение. През това време той също така сменял ножицата с нож с надеждата да обърка полицията. 

След това Кюртън намушкал с нож произволно шестима души. Разчупвайки модела си, тези жертви били смесица от млади и стари, мъже и жени. Всички те успяват да избягат, но всеки описва Кюртен по различен начин, което обърква полицията в голяма степен. По това време за престъпленията на Кюртен е арестуван друг мъж, но след това е освободен. 

Насилникът едва започва да работи. Само няколко дни след тези случайни намушквания той убива двойка сестри, като изпива кръвта на по-младата, след като ѝ прерязва гърлото. През следващия месец той пребил до смърт с чук две слугини и намушкал с нож случайно дете. Не знаел, че времето му изтича. 

Да заловиш чудовище 

На 14 май Кюртен се приближава и се опитва да съблазни местно дюселдорфско момиче на име Мария Будлик. Тя го последвала до апартамента му, но след като разбрала, че нещо не е наред, избягала. Мария била твърде шокирана, за да отиде в полицията, но записала всичко в писмо до приятел. За щастие, тя адресирала неправилно плика и писмото било отворено от пощенски служител, който го предал на полицията. 

След неуспешното си нападение срещу Мария, Кюртен осъзнава, че времето му изтича. Удивително е, че през цялото време на тези нападения той е бил женен и след като открива, че има награда за ареста му, признава всичко на съпругата си. Той искрено я обичал и ѝ предложил да го издаде и да получи наградата.  

На 24 май 1930 г. съпругата на Кюртен неохотно предава съпруга си на полицията на предварително определена среща - местна църква. Кюртен се предал и не се опитал да окаже съпротива. 

След като е арестуван, Кюртен с радост признава за 68 престъпления. Те включват 10 убийства и 31 опита за убийства. Той оправдава чудовищните си деяния, като твърди, че те са отмъщение за всички ужаси, които обществото му е причинило още в детството. 

Полицията е ужасена от спокойствието, с което Кюртен признава, и от удоволствието, с което описва престъпленията си. Назначена е психологическа експертиза и в крайна сметка петима психолози заключават, че Кюртен е напълно здрав и може да бъде изправен пред съда. 

Краят на Дюселдорфското чудовище 

Кюртен е изправен пред съда на 13 април 1931 г. Първоначално той се опитва да се откаже от признанията си, твърдейки, че просто е искал жена му да получи парите. През следващите два месеца обаче той е обсипван с доказателства и разпитван от магистратите. 

Последното му признание е смразяващо и не показва никакво разкаяние. Кюртен отново обвинява всички, но не и себе си, и твърди, че обществото и германската наказателна система са го превърнали в чудовище. Съдебните заседатели изглежда не били съгласни. Само за 90 минути Кюртен е признат за виновен по всички обвинения. Той получава 9 смъртни присъди и на 2 юли 1931 г. се изправя пред гилотината.  

Последните му думи 

"След като главата ми бъде отрязана, ще мога ли поне за миг да чуя звука на собствената си кръв, която блика от врата ми? Това ще бъде насладата, която ще сложи край на всички удоволствия." 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 2 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 3 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 4 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 5 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 7 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 7 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия