0

С тепента, до която психически неразположените затворници ще се самонаранят, беше разкрита в нов доклад, видян ексклузивно от Sky News - тъй като някои чакат повече от година, за да бъдат преместени в психиатрични болници.

По време на престоя си в затвора Брайъни казва, че самонараняването е било "широко разпространено". 27-годишната жена, която нямала криминално досие, била арестувана, защото имала мании, че е отровена. 

След смъртта на майка ѝ, която била болна от рак на панкреаса Брайъни започва да изпитва проблеми с психичното здраве, докато е студентка в университета. Състоянието и прераства в психоза, при която тя вярва, че в мозъка ѝ има тения, която я убива. Брайъни смятала, че работник от местна закусвалня е отровил храната ѝ с яйца на тения. 

В разгара на психозата си през 2017 г. тя заплашила, че ще убие мъжа от заведението за бързо хранене, ако не признае, че я е упоил. Брайъни е арестувана за злонамерена комуникация и опит за палеж и е настанена в следствения арест в психиатричното отделение на HMP Styal в Чешир. 

Предупреждение! Тази история съдържа сцени с насилие 

След като попада в затвора, Брайъни споделя, че е била "толкова депресирана", че за първи път се самонаранила. 

"Не виждах друг вариант. В общи линии това беше начин да се справя със заобикалящата ме среда. Когато си психотичен и депресиран, да бъдеш затворен в килия е едно от най-лошите неща, които можеш да направиш на някого", казва тя.  

Затворник "се опита да се изкорми” 

Степента, до която затворниците с психично разстройство са склонни да се самонаранят, е разкрита в нов доклад, цитиран от Sky News. Съществуват опасения, че проблемът се задълбочава от това, че хората с психични проблеми се държат в затворите твърде дълго, преди да бъдат прехвърлени в психиатрични болници. 

В доклада на главния инспектор на затворите Чарли Тейлър казва, че някои затворници с влошено психично здраве са "толкова склонни да се самонаранят, че са си извадили зъби или са се осакатили до степен да разкрият собствените си черва, като често са си причинили наранявания, които променят живота им". 

"Попаднахме на случай, в който затворник на практика се опитваше да се изкорми", посочва Тейлър. 

Въпреки тези шокиращи примери някои затворници чакат повече от година, за да бъдат преместени в психиатрични болници. Според указанията на специалистите времето между установяването на необходимостта от хоспитализация и прехвърлянето в болница не трябва да отнема повече от 28 дни. При хора със спешна нужда преместването трябва да се извърши по-бързо.  

Тейлър посочва, че това не се случва в 85% от случаите, а средната продължителност на чакането е почти три месеца. 

Служителите на затворите получават ограничено обучение по психично здраве и рискуват да бъдат наранени при взаимодействието си с нездрави затворници. Поради това много затворници в лошо здравословно състояние, които са опасни или трудни за овладяване, се оказват в карцер за дълги периоди от време, което влошава състоянието им. 

Последните данни сочат, че през годината до юни 2023 г. броят на случаите на самонараняване сред затворниците в Англия и Уелс се е увеличил със 17%, като при жените затворнички е достигнал рекордно ниво. От Министерството на правосъдието  са заявили, че има "забележителни разлики в тенденциите за самонараняване по пол" - като процентът в женските затвори се е увеличил "значително с 63% до нов връх (6 213 инцидента на 1000 затворници)", в сравнение с увеличението от 3% в мъжките затвори (555 инцидента на 1000 затворници). 

Показалецът ви по-къс ли е от безименния? Възможно е да сте психопат

"Тя страдаше, наистина страдаше”  

Сара Рийд страда от шизофрения и е изпратена в HMP Holloway през 2015 г. Тя е изпратена в затвора, докато бъдат получени психиатрични доклади, които да потвърдят дали е годна да се яви пред съда за предполагаемо нападение, което се е случило, докато е била изолирана като пациент в психиатрична болница. В затвора Сара е лишена от антипсихотичните си лекарства и е настанена в изолатор, където здравословното ѝ състояние бързо се влошава. 

"Тя продължаваше да казва "мамо, имам нужда от лекарствата си, не мога да спя. Тя страдаше, наистина страдаше”, казва майката на Сара Мерилин Рийд. 

"Последното нещо, което ми каза, беше "изведете ме оттук", разказва Рийд. 

На 11 януари 2016 г. Сара е намерена в килията в безсъзнание. Следствено жури стига до заключението, че за смъртта ѝ са допринесли недопустимото забавяне на психиатричната оценка и пропуски в грижите. В съда се посочва, че тя е прекарала последните си дни в мръсна килия, държана във фактическа изолация, без посещения или телефонни разговори със семейството. 

С над 100 удара с нож: Фен на криминални истории уби непознат "от любопитство"

Мястото за лишаване от свобода е затворено през юли 2016 г. 

Според главния инспектор на затворите има две причини за голямото забавяне на преместването на затворници с остро психично заболяване в психиатрични заведения: бюрокрацията и липсата на места в психиатричните заведения. Последните данни на Националната здравна служба показват, че 90,5% от леглата за нощувка, предназначени за психично болни, са заети.  

Въпреки че има големи закъснения при прехвърлянето на затворници в болница, Тейлър посочва, че е загрижен за начина, по който затворите се използват "като алтернатива на болничното легло". Затворите продължават да се използват "като място за сигурност", което означава, че хората могат да бъдат задържани под стража по време на психична криза само защото няма свободни места в болницата. 

Тейлър разказва, че е чул за жена, която умишлено е скочила четири пъти пред автомобил с надеждата, че това ще сложи край на живота ѝ. Жената е била арестувана за нарушаване на обществения ред и задържана в затвор. 

Проектът на Закон за психичното здраве имаше за цел да премахне използването на затвора като място за безопасност и да реформира Закона за гаранциите, за да не позволи на съдилищата да задържат под стража обвиняеми по причини, свързани с психичното им здраве. Законопроектът също така предлагаше законоустановен срок от 28 дни за приключване на преместването от затвора в болница. Той обаче не беше включен в речта на краля през ноември 2023 г., което означава, че няма да има законодателна реформа на Закона за психичното здраве, припомня Sky News. 

„Най-смъртоносният“ сериен убиец в света „La Bestia“ може да излезе на свобода

Затворът "влошава болестта до 10 пъти”  

Брайъни прекарва шест месеца в затвора, преди да се яви в съда, където ѝ е издадена заповед за хоспитализация и преместване в психиатрично заведение. Там ѝ е поставена диагноза биполярно разстройство и започва лечение. 

"Веднага започнах да се подобрявам. Не знам дали това, че ме арестуваха и ме пратиха в затвора, беше правилно. Мисля, че може би щеше да е по-полезно, ако ме бяха отвели направо в болница, вместо в затвора. Никога досега не съм виждала толкова болни хора. А затворът само влоши болестта 10 пъти повече", казва тя. 

"Престъпниците имат право на достъп до психиатрична помощ в затвора, където също така им се помага да се откажат от наркотиците и да се рехабилитират”, посочва говорител на правителството. "Националната здравна служба в Англия инвестира в грижи след задържането, за да помогне на напускащите затвора да получат достъп до здравни услуги - това помага за намаляване на повторното извършване на престъпления, намаляване на престъпността и защита на обществото", посочва още говорителят. 

* Видеото е архивно: ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ: Защо се увеличиха хората, преживели паник атака?

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 1 час

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 14 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 15 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 15 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 16 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 16 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 16 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 17 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 17 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 17 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 17 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 17 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 17 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 18 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни