103

Т рима души са били убити при стрелбата снощи на коледния базар в Страсбург, съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, въпреки по-ранните съобщения за четирима загинали. Други 13 души са ранени, като шестима от тях са в критично състояние, заяви министърът пред журналисти в Страсбург.

„Нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност между 20.20 ч. и 21 ч.“,

каза още министърът. Стрелецът обаче все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около 350 служители на реда, подкрепени от два хеликоптера. „Заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора“, съобщи още Кристоф Кастанер.

Убити и тежко ранени след стрелба в центъра на Страсбург

Франция повишава степента на тревога

и засилва охраната на коледните базари, съобщи още министърът на вътрешните работи. „Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната“, каза Кастанер.

Според агенция ТАСС, която се позова на телевизия Бе Еф Ем най-малко 600 полицаи и жандармеристи участват в операцията по издирване на стрелеца. Затворена за движение е магистрала А-25 в двете посоки, а германската полиция прави засилени проверки на френско-германската граница.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА СТРЕЛБАТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

Убити и тежко ранени след стрелба в центъра на Страсбург

Радиостанция Франс енфо съобщава, като се позовава на източник от полицията, че заподозреният стрелец е похитил такси и с него е избягал от местопрестъплението. Шофьорът на таксито в момента е в безопасност и е потвърдил, че престъпникът е бил ранен.

Стрелецът е идентифициран като Шериф Ш., на 29 години, от Страсбург.

Полицията е искала да претърси дома му вчера сутринта, но той не е бил на адреса.

Нападателят от Коледния базар в Страсбург,

назован тази нощ от властите като Шериф Ш., е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на града, пише в. "Паризиен". Той е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка.

Напоследък е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани. При претърсването на дома на Шериф Ш. вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за Шериф Ш. от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф С. е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал. Според "Паризиен" Шериф Ш. е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург.

Продължава издирването на заподозрения за нападението. Засега мотивите му остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди, предаде Асошиейтед прес. В хода на издирвателната операция са задържани петима души.

Пред радио Франс ентер френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес каза, че заподозреният може да е избягал в Германия. След стрелбата на Коледния базар нападателят на два пъти е влязъл в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал куршум, предаде Франс прес.

Кметът на Страсбург обяви траур в града след смъртта на трима души при стрелбата и раняването на 12 други. Коледният базар ще бъде затворен днес, отменени са и театралните спектакли. Коледният базар в Страсбург е сред най-известните в Европа и е посещаван ежегодно от около два милиона души.

Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията в Страсбург. „Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства“, написа Макрон в социалната мрежа Туитър след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

Италиански журналист е пострадал при стрелбата

предаде агенция ТАСС, като се позова на италианската АНСА. Според информацията нараняванията на журналистa са леки.

Министърът на външните работи на Италия Енцо Моаверо Миланези съобщи в Туитър, че кризисен щаб в министерството следи развоя на събитията в Страсбург. Министърът посочи, че се моли за жертвите, ранените и техните близки. Съболезнования изказа и министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини, който е на посещение в Израел. „Като гражданин и като министър ще положа всички усилия да няма терористи в Европа и в света“, написа в Туитър Салвини.

Кризисният щаб на министерството на външните работи на Италия препоръчва на италианските граждани, сред които много евродепутати, събрали се за сесията на Европарламента, да не посещават центъра на града и да следват инструкциите на френските власти.

Британският премиер Тереза Мей е шокирана от стрелбата на коледния базар в Страсбург. „Шокирана и опечалена съм от ужасната атака в Страсбург. Моите мисли са с всички засегнати и с народа на Франция“, написа Мей в Туитър.

Депутати прекараха нощта в сградата на ЕП

След терористичната атака в Страсбург някои от евродепутатите прекараха нощта срещу сряда в сградата на ЕП и около 12 часа след стрелбата все още не са евакуирани. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” по NOVA депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Към 3.00 ч. започна евакуация на сградата. Първо излязоха жените и по-възрастните хора. Някои от депутатите и служителите, включително и аз, сме още тук”, каза Новаков. Той поясни, че на никого не е позволено да напуска сградата без да е получил изрично разрешение от полицията и без да бъде придружен от служител на реда.

Новаков каза, че през последните дни нищо не е подсказвало, че опасност грози Страсбург. Не е имало никакви предупреждения, нито е било повишено нивото за сигурност в ЕП.

Целия разговор чуйте във видеото:

МВнР откри горещ телефон заради атентата в Страсбург

Българското министерство на външните работи разкри гореща телефонна линия заради атентата в Страсбург. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Париж на телефони: +33 1 45 51 85 90 и на +33 1 45 51 85 90 в извънработно време.

От външното ведомство предупреждават, че действията на полицията по залавяне на нападателя продължават, а в цяла Франция е въведена степен на опасност „Внимание, атентат“.

Органите на реда призовават жителите на Страсбург да останат бдителни и да следват съветите на местните власти. Налице е засилен граничен контрол на границата между Франция и Германия.

МВнР препоръчва на българските граждани,

пребиваващи в Страсбург или пътуващи между Франция и Германия, да следват стриктно всички указания на органите на реда и да избягват посещението на публични места в града до успокояване на обстановката.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 103
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

103 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 27 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 35 минути

Той се очаква на пазара това лято

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 4 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 4 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 4 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 4 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 4 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията