7

Щ е помогне ли Брекзит Холандия да се превърне в централна движеща сила, се питат някои западни медии. Други пък заговориха за втори "Златен век". 

Докато Великобритания се опитва да изясни ситуацията около излизането си от Европейския съюз, компании като Panasonic, Sony и Mitsubishi местят европейските си централни офиси в Холандия. И те не са единствените.

Близо 250 други компании обмислят да направят същото. С което изглежда, че Нидерландия има доста ползи от Брекзит.

250 компании вече са се свързали с холандската Агенция за чуждестранни инвестиции (NFIA), за да обсъдят дали ще е необходимо да се преместят в холандски град, за да продължат търговията си в Европейския съюз.

Броят на запитванията драстично се е увеличил, казват от Агенцията. В началото на 2017 година те са били 80, в началото на 2018 - 150, а сега са над 250.

"Сони“ потвърди, че мести европейската си централа от Лондон в Амстердам, за да не бъде засегната дейността й от Брекзит. Японският гигант заяви това, малко след като "Panasonic“ и "Mitsubishi“ съобщиха същото.

Нидерландия е страна, която привлича бизнеса, тъй като предлага благоприятни данъчни режими за компаниите.

Обединеното кралство има крайния срок – 29 март 2019 – да напусне Европейския съюз.

Някои западни медии се питат дали това ще доведе до "Втори златен век“ за Холандия. (Холандският златен век е бил период от историята на страната, който обхваща 17 век, в който холандската търговия, наука, армия и изкуство са сред най-прославяните в света.)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@