8

Д вама активисти в борбата срещу изнасилванията по време на военни конфликти – Надя Мурад и Денис Муквеге, спечелиха Нобеловата награда за мир за 2018 г., съобщи Би Би Си (BBC).

Госпожа Мурад е иракска язидка, която е била измъчвана и изнасилвана от бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“, а по-късно стана лице на кампанията за освобождаването на язидите.

Нобеловите лауреати, които обърнаха гръб на мира

Д-р Денис Муквеге пък е гинеколог от Конго, който заедно с колегите си е лекувал десетки хиляди жертви.

Общо 331 лица и организации бяха номинирани

за престижната награда за мир тази година. Победителите, чиито имена бяха обявени в петък в Осло, спечелиха наградата за „усилията си да сложат край на сексуалното насилие като военно оръжие“, каза Берит Райс-Андерсен, председателят на Нобеловата комисия.

Двамата лауреати са направили „решителен принос за привличането на вниманието върху такива военни престъпления и борбата с тях“, добави г-жа Райс-Андерсен.

Кои са победителите?

25-годишната Надя Мурад е била сексробиня на джихадистите от „Ислямска държава“ в продължение на три месеца. Я е била купувана и продавана няколко пъти и е била подложена на сексуално и физическо насилие по време на пленничеството си.

Тя стана активист на народа Язиди след бягството си от „Ислямска държава“ през ноември 2014 г., за да помогне да се сложи край на трафика на хора и да призове света да приеме по твърда линия относно изнасилването като военно оръжие.

Надя Мурад беше удостоена с наградата Вацлав Хавел

за правата на човека от Съвета на Европа през 2016 г. и призова международната общност да осъди престъпления, извършени от Ислямска държава в речта си при приемането на наградата в Страсбург. По-късно същата година тя беше обявена за първия посланик на добра воля на ООН на оцелелите в трафика на хора.

63-годишният д-р Муквеге е прекарал десетилетия в помощ на жертвите на изнасилвания в Демократична република Конго. Той и колегите му са се грижили за около 30 хил. жерви на изнасилвания, развивайки голям опит в лечението на тежки наранявания, получени при сексуални нападения, използвани като военно оръжие.

Д-р Муквеге е спечелил редица международни награди,

включително наградата на ООН за правата на човека през 2008 г. и е обявен за африканец на годината през 2009 г. Той живее под постоянната защита на мироопазващите сили на ООН в своята болница и неведнъж е призовавал за по-строги наказания за използването на изнасилвания като военно оръжие.

Проклятието и поличбата на Нобеловата награда за мир

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@