38

Р усия предупреди, че е против всякаква външна намеса в Алжир, където напрежението между президента и опозицията рязко нарасна през последните дни.

„Естествено ни вълнуват сегашните събития в страната ви”, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, преди да започне преговори с алжирския си колега Рамтан Ламамра.

„Виждаме опити да бъде разклатена ситуацията и категорично се обявяваме против каквато и да било намеса в тези процеси. Убедени сме, че въз основа на конституцията на Алжир алжирският народ и алжирското ръководство ще решат всички появяващи се проблеми”, подчерта Лавров.

Първият дипломат на Русия изрази стремеж да продължи руско-алжирският „доверителен диалог в руслото на принципите, залегнали в декларацията за стратегическо партньорство между двете страни”. Въз основа на този документ „се развиват интензивно двустранните отношения във всички области" и двете държави "тясно координират действията си по външнополитическите въпроси, включително в ООН”.

Преди седмица тежко болният 82-годишен алжирски президент Абделазиз Бутефлика отстъпи пред протестите на опозицията и се отказа да се кандидатира за пети президентски мандат, но обяви преходен период за неопределен срок и протестиращите съзряха в това опит за удължаване на правомощията му.

Противниците на режима в Алжир отхвърлиха предложенията за диалог с властите и заявиха, че ще продължат демонстрациите. Те настояват Бутефлика да се оттегли от поста още сега, без да изчаква 10-12 месеца до приемането на нова конституция и произвеждането на избори.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@