20

П апа Франциск обяви смъртното наказание за "недопустимо", с което променя катехизиса на католическата църква.

В основополагащо богословско наставление, което събирателно описва всички догми и фундаментални въпроси на вярата също така казва, че католическата църква "ще работи решително" за премахването на смъртното наказание по целия свят.

"Това е атака срещу неприкосновеността и достойнството на човека", съобщиха от Ватикана днес.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк е заявил пред CNN, че промяна е важна и дълго време се е чакало да се случи.

"Ключовият момент тук е човешкото достойнство. Папата казва, че колкото и да е тежко престъплението, никой не трябва да губи човешкото си достойнство", посочи Бърк.

Учението на католическата църква по повод смъртното наказание е търпяло бавно развитие, което е започнало още по времето на папа Йоан Павел II (1978 - 2005 г.)

В своето коледно послание през 1998 г. той пожела на света "консенсус по повод необходимостта от спешни и адекватни мерки в поставяне на края на смъртното наказание. 

Неговият наследник Бенедикт ХVІ в документ, публикуван през ноември 2011 г., също призовава лидерите на обществото "да положат всички усилия за премахването на смъртното наказание".

Всички чилийски епископи хвърлиха оставка заради сексскандал

Папското Lambo си намери нов собственик срещу 715 000 евро

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@