3

П очти ежедневните слаби до средно силни трусове в сеизмичната област Вранча в Североизточна Румъния са феномен, с който жителите на страната са свикнали. През последните дни обаче бяха регистрирани два труса с магнитуд на 5 по Рихтер в югозападната област Олтения - нещо, което специалистите в областта на сеизмологията определиха като "изненада" и "необичайна дейност". Ситуацията предизвика тревога сред населението и възникнаха множество въпроси, особено на фона катастрофалните земетресения в Турция миналата седмица, които по последни данни са отнели живота на над 35 000 души.

Сеизмичната активност

Каква е сеизмичната активност след земетресението в Румъния, усетено и в България​

Справка на агенция Аджерпрес сочи, че през 2022 г. в този район са регистрирани седем земетресения с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 5. Най-силният трус е станал на 3 ноември 2022 г. в окръг Бузъу и е бил с магнитуд 5,4 и на дълбочина 140 километра. Няма сигнали за материални щети или пострадали. През 2021 г. не е регистриран трус с магнитуд над 4,7 по Рихтер, а през 2020 г. най-силното земетресение е станало на 31 януари - то е с епицентър в окръг Вранча, с магнитуд 5,2 и дълбочина 121. 

Сеизмичната дейност в областта Вранча е нормална и не е свързана с тази в Турция, успокоиха румънските специалисти в началото на миналата седмица, когато в южната част на Турция бяха регистрирани двата катастрофални труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш, които засегнаха сериозно и съседна Сирия. 

Само няколко минути след бедствието в Турция във Вранча стана земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер. Генералният директор на Националния институт по геофизика Константин Йонеску обясни в интервю за Аджерпрес, че няма връзка между двете земетресения и става дума просто за "съвпадение", тъй като земетресението в Югоизточна Турция, по протежение на Източноанадолския разлом, е "доста далече и е на един повърхностен разлом". Според него за да има връзка между двете земетресения, би трябвало първо да се активизира Северноанадолският разлом.

Земетресенията в Олтения

В началото тази седмица областта Олтения в югозападна Румъния беше разтърсена от два труса с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. На 13 февруари в 16:58 ч. беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер с епицентър в окръг Горж и дълбочина 15 км, обяви Националният институт по геофизика. Местните медии съобщиха, че няма данни за щети или пострадали.

На 14 февруари в 15:16 ч. беше регистрирано земетресение 5,7 по Рихтер, отново с епицентър в окръг Горж, и на дълбочина 40 км. Регистрирани бяха и най-малко 13 вторични труса. Земетресението беше усетено също и в столицата Букурещ, както и в редица градове в България, Сърбия и Унгария. Това е най-силното земетресение, регистрирано в Румъния през последните пет години, отбелязва сайтът Хотнюз.

Пострадали и щети от земетресението в Румъния

Местните власти съобщиха, че двама души са леко пострадали в резултат на земетресението във вторник, а други петима са потърсили лекарска помощ заради паник атаки. Десетки сгради са понесли щети, основно пукнатини или падане на елементи от фасадата, като сред тях е кметството на град Търгу Жиу, където заради срутени комини се наложи евакуация на сградата. Пострадала е носещата структура на две църкви в Търгу Жиу. Множество пукнатини по сградите са се образували и в окръг Хунедоара.

Последствия от земетресението във вторник са регистрирани в 22 населени места в пет окръга: Горж, Долж, Хунеодоара, Мехединц и Вълча, съобщи Департаментът за извънредни ситуации.

Мненията на експертите

Специалистите определят сеизмичната дейност в Олтения през последните дни като "необичайна" и "неочаквана". Генералният директор на Националния институт за геофизика Константин Йонеску заяви във вторник, че е "изненада", че зоната, в която е регистрирано земетресението, се е активизирала, тъй като досега там са регистрирани само трусове със слаб магнитуд.

"Това е район, в който земетресенията са се случвали много рядко, а ако са се случвали, те са били с малък магнитуд - трета степен, втора степен, първа степен. За нас е изненада, че този район се е активизирал отново, макар че в миналото там е имало земетресения", посочи Йонеску, цитиран от Ажерпрес.
 
Мирча Радулиан, изследовател в Националния институт за геофизика, казва за телевизия Диджи 24, че двете земетресения с магнитуд 5,2 и 5,7 са най-силните трусове, регистрирани някога в зоната на Олтения, и че дейността е необичайна. Той отбеляза, че става дума за двойка трусове с близък магнитуд, които се случват през кратък интервал от време, подобно на тези в Турция.

"Това е много необичайна дейност за тази зона. Имаме работа с две по-силни земетресения и това са най-силните земетресения, регистрирани тук някога. С други думи, имаме значително засилване на дейността в тази зона, неочаквано за нас, понеже не е имало в миналото подобно нещо", обяснява сеизмологът.

Той добави, че предстои да се анализира защо са се случили тези земетресения, каква връзка има между тях и дали има някаква връзка с трусовете в Турция. Радулиан посочи, че всички земетресения по протежението на Карпатите са повърхностни. "Дейността я познаваме и не е изненада. Единствената изненада е, че имаме по-високо ниво на дейност от това, с което бяхме свикнали в тази зона", отбелязва сеизмологът.

Спомен от бедствието от 1977 г.

За хората, които помнят разрушителното земетресение от 1977 г. във Вранча, новите силни трусове вероятно събуждат старите спомени и пораждат нови тревоги. Възможно ли е Румъния отново да бъде разтърсена от такъв катастрофален трус, се питат много хора в страната след засилената сеизмична активност от последните дни.

В 21:22 ч. на 4 март 1977 г. Румъния е разтърсена от мощно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в планината Вранча и дълбочина 94 км. Трусът продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия балкански регион. Следват няколко вторнични труса с магнитуд 4,9, 4,5 и 4,3. Това е най-силното земетресение, регистрирано в страната през последните 50 години. 

Трусът отнема живота на 1578 души в Румъния, а в Букурещ загиват 1424 души. Общо 11 321 души са ранени, от които 7598 в Букурещ. В столицата са разрушени 32 сгради с голяма и средна височина, а общо 32 900 сгради в страната са тежко пострадали, включително 760 предприятия. Около 200 000 души са пряко засегнати от последствията.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 10 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 15 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 15 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 16 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона