80

Н а военен език наричат това "проникващ път". В Източна Украйна един национален път, който преминава през прорязаната от долини равнина, се очертава като едно от основните полесражения на очакваната всеки момент руска офанзива в Донбас.

Това дълго двупосочно шосе, покрай което тук-там има широколистни дървета, свързва Харковска и Донецка област и е една от основните пътни артерии в Североизточна Украйна.

То стига чак до центъра на тази част от Донбас, която все още е под контрола на Украйна, граничи с двете проруски сепаратистки "републики" на юг ("Донецката народна република") и на изток ("Луганска народна република") и към която са се устремили руски сили, идващи от север.

"Очакваме ги!", казва с усмивка на уста и с палец, изправен нагоре, един лейтенант, чиято военна част има за задача да подсилва с дървени греди позициите си по банкетите на пътната артерия.

  • Да се движат по асфалт

"Ще унищожим врага, дошъл да унищожи нашата майка родина. Ще унищожим фашистка Русия, не може да я наричаме другояче. Който нож вади, от нож умира", казва младият офицер с трапчинки, който има окачен нож на бронежилетката си.

"Западните страни трябва да ни дадат повече транспортни средства, трябва да ни помогнат да затворим въздушното си пространство (за руските самолети). И победата ще е наша", казва той.

Траншеи, изкопани с булдозер, артилерийски оръжия и други бронирани моторни превозни средства, които са малко или повече окопани в земята, са осеяли околността. В гората, в която цъфтят две красиви лехи с лилави камбани, които са предвестници на пролетта, има убежища и други замаскирани обекти, които са предвестник на още зловещи стрелби.

Подсиленият път е застлан с противотанкови препятствия. След края на зимата черноземът се е размекнал, което ограничава движението на танковете в съседните райони и по тази причина танковете трябва да се движат по асфалт.

 След като превзеха Изюм преди няколко дни, руските сили вече се намират на около 20 километра на север от градовете близнаци Славянск и Краматорск, който е столицата на контролираната от Киев част от Донбас.

Според американския мозъчен тръст Институт за изследване на войната "Славянск ще бъде следващата ключова битка от войната в Украйна".

От двете страни на пътя между руски Изюм и украински Славянск се намира село Краснополе, което от две седмици е на една стабилизирала се фронтова линия.

"Руснаците се активизират, знаем, че те се готвят за атака", казва високопоставен офицер, който се позовава на увеличаването на броя на руските хеликоптери, прелитащи над фронта - нещо, което по принцип е предвестник на широкомащабна атака. 

"Готови сме. . . Приготвили сме им някои изненади", казва този снажен ветеран от войната през 2014 г. Той е раняван два пъти, но, по думите му, не е успял да загуби десния си крак, и сега върви с бодра крачка.  

Краснополе, със своите селски къщи в славянски стил, с огради и прозорци, които гледат през дървета, е пълно с военни от 95-а въздушнопреносима бригада - елитна военна част, която има за своя емблема орел. Страхуват ли се от задаващия се руски ураган? "Знаете историята за Давид и Голиат. . .", отговаря офицерът.

Друга индикация за наближаващи сражения са линейките с червен кръст, които са от голяма важност за духа на войниците, които са разположени под дърветата. Докато артилерийски изстрели разлюляват земята, една от тези линейки се насочва към фронта с две военизирани медицински сестри на борда.

  • "Света гора"

Няколко километра на изток от националния път се разкрива една картина, която несъмнено е по-благоприятна за украинците: лъкатушещата река Северски Донец представлява естествено препятствие за нашественика. Пейзажът е много по-различен от този в Малката Швейцария, характеризиращ се с долини, покрити с широколистни и иглолистни дървета.

Няколко от осемте водохранилища, разположени на реката, бяха отворени от украинците, за да стане прекосяването ѝ още по-трудно. Северски Донец излезе от коритото си, "нивото на водите му се покачи с близо два метра", казва местен жител.

Мостовете бяха взривени, като този в село Богородичное, където са останали само възрастни хора.

"Всички са напрегнати в този момент, възрастните хора не пожелаха да заминат", казва 58-годишният Артур Назаров, директор на местното училище.

"Тук пътят свършва, запасили сме се, чакаме. . .", заявява той на фона на взривения мост, а в далечината се чува изстрел от оръдие.

Само един мост не беше взривен, на три километра надолу по реката, в малкото туристическо селище Святогорск, но и той изглежда обречен.

На склона на долината има православен манастир, управляван от Московската патриаршия - Святогорският манастир ("Света гора"), който привлича поклонници и посетители, дошли да усетят успокояващата атмосфера на това духовно място.

Районът е известен също със статуята на другаря "Артьом", поставена над манастира през 1927 г. от съветската власт в чест на местен болшевишки "герой".

По-надолу е разположен тесен мост, който се извисява на около стотина метра над бързите води на Северски Донец и който вече е миниран и готов за унищожаване.

  • Дискретен коридор

От тази страна на реката украинците разполагат с допълнително време и го знаят.

"Когато руснаците започнат офанзивата си, ще разполагаме с един час или най-много с два часа, за да се евакуираме на западния бряг", обяснява местният командир на териториалната отбрана Андрей Безручко.

Руските сили са само на няколко километра по на север, в село Пасика. И не може да се каже, че са на вражеска територия.

"Местното население е на 80 процента проруски настроено", заявява Андрей, който е нарамил автомат "Калашников". Този 43-годишен мъж казва, че в цивилния живот е бизнесмен и собственик на един от най-големите ресторанти в Святогорск.

"Разбира се, когато градът бъде превзет, ще загубя всичко, своя бизнес, къщата си. Всички тук ме познават, постоянно получавам заплахи", казва той, като вдига рамене и показва от мобилния си телефон есемеси със смъртни заплахи, които получил.

Пространството около Святогорския манастир е сцена на ежедневни събирания, които показват нагледно колко сложна е войната в Донбас.

Всяка сутрин там идват автомобили, които тръгват заедно за зоната, контролирана от руснаците, като това става с мълчаливото съгласие на украинските сили.

"Тези хора си мислят, че ще са в по-голяма безопасност в окупираните територии", казва с презрение Андрей.

Следобед конвои с цивилни пристигат на същото място от руската зона.

Святогорск е коридор, дискретна зона за контакт, в която жителите все още може да минат от единия лагер в другия.

"Автомобили се движат и в двете посоки, всички още имат избор", казва Андрей.

В тази част на Донбас се потвърждава за пореден път изразът за "мъглата на войната": воюващите страни са изправени една срещу друга на национален път, битката се очаква да е кървава; а на няколко километра разстояние има малък коридор, през който да преминават цивилни и който ще бъде прекъснат, когато започне офанзивата. 

Вижте още:

“Аеророзвидка“: Те ли спряха руското настъпление към Киев?

Украйна съобщи за над 1200 тела в района на Киев

Украйна: 5600 предполагаеми военни престъпления на Русия

Международният наказателен съд: Украйна е местопрестъпление

Украинският омбудсман: Руски войници са изнасилили малолетни в Буча

Коментари 80
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

80 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 18 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 26 минути

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 50 минути

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 51 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 3 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 3 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"