29

К ървавите сблъсъци с правителството в Никарагуа застрашиха българите там. Сега нашите сънародници се опитват да напуснат централноамериканската държава, предаде NOVA

Всичко започна като протести срещу пенсионната реформа. Студенти излязоха на мирен протест, който обаче ескалира до кървави сблъсъци в цялата страна. Над 60 са убитите.

"Всеки ден излизат нови новини за жертви. Дори за мен беше трудно да разбера какво се случва. Допреди две седмици това беше най-спокойното място в Централна Америка. Моето впечатление беше, че народът тук е много спокоен", разказа Георги Лозев, който живее в Никарагуа от 17 години.

От МВнР предупредиха, че посолството ни в Мексико, акредитирано и за Никарагуа, следи ситуацията и е готово да съдейства на българските граждани. До момента няма информация за пострадали в безредиците сънародници или тяхно имущество. Посолството ни в Мексико, както и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони:

1. Посолство на Република България в Съединените мексикански щати:

+52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3293;

2. Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа:

+505 2266 9684 и +505 2532 2231.

Препоръчваме на всички наши сънародници, намиращи се в Никарагуа:

- да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната;

- да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност;

- да се информират непрекъснато за ситуацията чрез средствата за масово осведомяване;

- да използват следят съобщенията за актуалната обстановка в Никарагуа, публикувани на сайта на българското посолство в Мексико http://www.mfa.bg/embassies/mexico , както и на фейсбук-страницата на посолството ни в Мексико https://www.facebook.com/mexico.bgembassy/

- да се съобразяват в максимална степен с въвежданите допълнителни мерки за сигурност, както и да следват стриктно препоръките на местните власти в тази насока;

- да се регистрират в електронната система на МВнР: http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

При необходимост от евакуация:

- да уведомят за желанието си по телефон или през социалните мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Всички българи с информация за свои близки в Никарагуа, с които не могат да установят връзка или се намират в бедствено положение, могат да подадат сигнал на телефоните за спешни случаи на посолството на България в Мексико, като се свържат с дирекция „Ситуационен център“ на МВнР на телефон +359 2 948 24 04 или на имейл: crisis@mfa.bg. Сигнали се приемат денонощно. 

Спорният закон предвиждаше намаляване на пенсиите с 5%, въпреки високите нива на заетост и работнически принос в хазната, но президентът Даниел Ортега спря прилагането му. 

Протестът бе и най-големият по време на 11-годишното управление на президента Даниел Ортега в страната.

За излъчване на протест четири частни телевизии бяха спрени .

Говорител на комисариата по човешки права към ООН заяви, че правителството трябва да остави хората да „ упражняват своето право на свободно изразяване, както и правото на мирни протести и сдружения” и призова протестите да бъдат прекратени по „мирен” начин. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@