47

Н ай-податливият на бедствия регион в света (Азиатско-Тихоокеанския регион) почувства суровата реалност на климатичната криза през 2019 г., съобщава Си Ен Ен (CNN).

Токсичен смог обгърна азиатските мегаполиси, стотици загинаха при наводнения и свлачища, циклони вилняха по брегови линии, бури, пожари, суши и смъртоносни горещи вълни доведоха до градове, които почти нямаха вода. Учените казват, че климатичната криза причинява по-екстремни метеорологични събития, макар и да не са аномалии – и има опустошителни последици в Азия и Тихия океан.

Предупреждение за апокалипсис, което може да се сбъдне

Какъв е бъдещият климат на България

„Безмилостната последователност от природни бедствия”

през последните две години „беше извън това, което регионът преди е преживявал или е в състояние да предвиди”, се казва в доклад на Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ESCAP) през август.

Тази година бяха отправени покани за действия за климата, но докато много хора в развитите страни гледат на климатичната криза като на спешен, но бъдещ проблем, за милиони, живеещи в Азиатско-Тихоокеанския регион, това вече докосва всяка част от живота им.

Тези, които са на първа линия, казват, че думите сега трябва да се превърнат в осезаема промяна, тъй като светът се насочва към ново десетилетие.

Най-уязвимият регион

Азиатско-тихоокеанският регион, в който живеят 60% от световното население, е един от най-уязвимите райони пред климатичната криза. Проблемът се състои в бързата урбанизация в много азиатски страни, като темпът на развитие често изпреварва правилното инфраструктурно планиране. Бумът на населението и масовата миграция на хора в градове за работа натоварват водата и хранителните запаси.

Източник: GettyImages/Guliver

Много големи азиатски градове, включително Мумбай, Шанхай, Банкок, град Хо Ши Мин и Джакарта, са крайбрежни и ниско разположени, което ги прави податливи на повишаване на морското равнище и други екстремни метеорологични събития.

Азиатските страни, които бързо се разрастват, индустриализиращи се и въглеродни източници изпомпват увеличаващите се нива на емисии на въглероден диоксид, въпреки усилията на нации като Индия и Китай да преминат към по-чиста енергия.

Докато по-заможните градове като Хонконг могат да си позволят до голяма степен устойчивост на бедствия. В другия край на скалата населението, засегнато от бедност, живее в някои от най-несигурните за околната среда места на Земята, където екстремните метеорологични събития биха могли да се окажат катастрофални за живота, производството на храни, водоизточниците, икономиките и инфраструктурата.

Прогнозираха климатичен апокалипсис в Европа

Южна Европа ще стане пустиня според климатолози

Повишаването на морското равнище се случва сега

Глобалните морски нива се покачват по-бързо от очакваното. Увеличаването на емисиите на парникови газове, повишаването на температурите, топенето на ледниците и изчезването на ледените покривки може да доведе до повишаване на морското равнище  с повече от два метра до края на този век, ако емисиите продължат да бъдат същите. Издигане на два метра би довело до разселването на 187 милиона души, предимно от Азия. Друго проучване предполага, че в Югоизточна Азия части от Южен Виетнам и Банкок могат да бъдат под вода до 2050 г.

Тохоокеанският атол Тувалу
Тохоокеанският атол Тувалу Източник: GettyImages/Guliver

Адаптирането към повишаващото се морско равнище ще бъде ключово предизвикателство за Азиатско-Тихоокеанския регион, според Програмата за развитие на ООН. Мерките включват защита на бреговата ивица и инфраструктура, възстановяване на мангрови гори и идентифициране на райони, изложени на риск от наводнение.

Купър-Хало – жител на остров Самоа каза, че страните от Тихоокеанския басейн вече са принудени да се адаптират, като инсталират мониторингови станции, които измерват покачването на морското равнище и отглеждането на култури, по-издръжливи на солената вода. „Диетите вече са променени, тъй като окисляването на океана и избелването на коралите са намалили рибните запаси”, каза тя.

Бурите и тайфуните стават все по-интензивни

Тази година наводненията и свлачищата, предизвикани от проливни мусонни дъждове, обхванаха Индия, Непал, Пакистан и Бангладеш, оставяйки опустошения във всяка страна и стотици смъртни случаи. Китай, Виетнам, Япония, Индия, Бангладеш, Южна Корея, Тайланд, Шри Ланка и Филипините бяха засегнати от тропически бури и тайфуни – или циклони – през 2019 г., причинявайки десетки смъртни случаи, стотици хиляди разселени и милиони долари материални щети.

Източник: GettyImages/Guliver

Очаква се климатичната криза да създаде по-големи бури, повече валежи и по-силни ветрове. Всички градове, уязвими за тайфуните, са под натиск да подобрят инфраструктурата и да планират правилно бъдещия си растеж. Инвестирането в системи за ранно предупреждение вече е спасило безброй животи.

Подготовката за по-екстремни климатични разходи струва пари и има призиви богатите държави да осигурят финанси и технологии на по-малките икономики, за да се възстановят от въздействието на климатичната криза.

Недостигът на вода се задълбочава

Тъй като климатичната криза прави валежите и ежегодните мусони жизненоважни за селското стопанство в региона, ще станат все по-тежки, сушите и недостигът на вода. Последните пет години бяха най-горещите откакто се правят измервания и горещите вълни,усещани тази година в Япония, Китай, Индия, Пакистан и Австралия, стават толкова интензивни, че изследователи предполагат, че някои места могат да станат твърде горещи, за да бъдат обитаеми.

Водната криза в град Ченай
Водната криза в град Ченай Източник: GettyImages/Guliver

Тази година шестият по големина град в Индия Ченай почти изчерпа водата си. Четирите резервоара, които снабдяват почти 5 милиона жители на града, останаха почти напълно сухи. Хора, чакащи на опашка да напълнят кутии с вода имаше в целия град, а болниците не разполагаха с вода за операции или стерилизация на оборудване.

В цялата страна 600 милиона души са изправени пред остър недостиг на вода, а кризата се очаква да се задълбочи, тъй като хималайските ледници се стопят, а сондажните кладенци на Индия заплашват да пресъхнат.

Нов доклад от този месец казва, че една четвърт от световното население живее в региони, където водните ресурси не са достатъчни за нуждите на хората, а някога немислими, днес водните кризи стават чести.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 26 минути

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 31 минути

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 58 минути

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 59 минути

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 1 час

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 1 час

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 13 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 14 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 14 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България: Руските избиратели бяха лишени от правото на информиран избор

България Преди 14 часа

България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна