69

Г ласуваните вчера промени в конституцията на Македония във връзка с Преспанския договор днес трябва да бъдат публикувани в Държавен вестник, след което, според премиера Зоран Заев, в началото на следващата седмица македонското външно министерство ще ги изпрати до гръцкото външно министерство, за да го информира, че процесът е завършил, предаде агенция МИА.

Парламентът в Скопие прие името Северна Македония

„Веднага сред това те влизат в техния процес на ратификация на договора, а веднага след това и за ратификация на протокола за членство в НАТО. С това договорът от Преспа влиза в сила. Следва нашето задължение да изпратим писмо до всички страни по света за решението, взето от македонския парламент, това е част от задължението в договора и ще го сторим“, каза Заев, отговаряйки на журналистически въпроси на пресконференцията в правителството.

„Убеден съм, че и депутатите в гръцкия парламент ще разпознаят и своята голяма роля в този исторически момент.

Силно вярвам, че нашият приятел Гърция ще ратифицира договора от Преспа

и ще бъде първата страна, която ще подпише протокола от НАТО, а след това ще поведе останалите страни-членки на алианса да станем 30-ата страна членка на НАТО“, каза Заев.

Според него, за да влязат в сила конституционните промени, не е необходим подпис от президента Георге Иванов. Той неколкоратно използва името Република Северна Македония, макар договорът още да не е влязъл в сила, а причината за това е, както каза, да посочи сериозността на решението, взето от македонския парламент.

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Споразумението бе подписано от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

„Да казах го, за да разберат гражданите сериозността на решението, взето от нашия парламент. Договорът влиза в сила, след като бъде ратифициран от гръцкия парламент.

Прилагането е ясно описано

в него. За международна употреба влиза в сила веднага, за вътрешна употреба – както е описано подробно. Това е решението, което приехме, и което открива перспективите пред целия наш народ и нашата страна“, подчерта премиерът.

Заев завърши първата си пресконференция сред гласуването в парламента с думите: „Да живее Северна Македония!“.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турнборн Ягланд приветства решението

на парламента в Скопие за промяна на името на страната като важен принос за стабилността в региона, се казва в профила в соиалната мрежа Туитър на говорителя на Ягланд Даниел Хотген. Съветът на Европа е организация, в която Македония членува от 1995 г. под временното име бивша югославска Република Македония.

САЩ също приветстваха решението на македонския парламент

Македония взе историческо решение. Вашият парламент гласува да приеме конституционните промени, необходими за договора от Преспа с Гърция. „Съединените щати приветстват решението на вашите избрани представители“, заяви снощи американският посланик в Скопие Джес Бейли във връзка с гласуваните конституционни промени в парламента на Македония.

В посланието, публикувано в профила на американското посолство в Скопие в социалната мрежа Фейсбук Бейли каза, че процесът ще завърши с ратификация от страна на Гърция.

„Този договор окончателно ще реши спора за името, който твърде дълго пречеше на гражданите на Македония да реализират своите цели за членство в НАТО и ЕС. Поздравявам вашите лидери в правителството и парламента за тяхната визия, смелост и упоритост в търсенето на решение и поставянето на дългосрочните стратегически интереси на Македония на първо място. С нетърпение чакаме да пожелаем „добре дошла“ на Република Северна Македония като 30-а членка на НАТО и да продължим твърдото си партньорство с вас за подобряване на стабилността и просперитета тук и в целия регион“, заяви Бейли.

През юни тази година ЕС трябва да започне преговори със Северна Македония

Докладчикът на Европейския парламент за Македония Иво Вайгъл поздрави македонските депутати за гласуването на промените в конституцията на страната и изрази надежда, че същото ще сторят и депутатите в гръцкия парламент, след което ЕС трябва да започне преговори със Северна Македония през юни тази година, както беше обещано.

„За страната, която от днес (бел. ред. вчера) носи името Северна Македония, а остава гордо отечество на македонците, албанците, ромите и всички други общности, Собранието взе историческо решение. Отварят се вратите за приемане на страната в ЕС и НАТО, както и перспектива за плодотворни отношения със съседните страни в региона. С Преспанския договор правителствата в Атина и Скопие показаха, че споровете, които обременяват отношенията, могат да се решат само с добронамерени и търпеливи преговори и договори“, каза Вайгъл.

Той добави, че след гласуването с малко мнозинство (81 гласа от общо 120) в Собранието пред страната и политическите лидери сега стои изключително важна задача. „Конструктивно сътрудничество и помирение в полза на цялата държава и на всички нейни граждани е ключова за страната“, заяви евродепутатът.

Гърция: Добре дошла, Северна Македония

Бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас разговаря по телефона с македонския премиер и с външния министър след вчерашното гласуване в македонския парламент на промените в конституцията на страната и пожела „добре дошла“ на Северна Македония в профила си в Туитър.

„Говорих със Зоран и с Никола (бел. ред. Димитров – външен министър на Македония). Спомнихме си за трудностите, умората, напрежението, доверието и надеждите, които преживяхме, работейки по договора. Мечтаехме за съвместното бъдеще на двата народа. Северна Македония, добре дошла в живота ни. Историята трябва да бъде училище, а не затвор“, написа Кодзиас в Туитър.

ЕС: Стъпка към помирение в региона

Европейският съюз нарече гласуването на парламента на Македония в подкрепа на споразумението за смяна на името на страната „стъпка към помирение и разрешаване на стари спорове в региона“, се казва в разпространена в събота декларация на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.

„Изразяваме сърдечните си поздравления във връзка гласуването в парламента на конституционните промени. Политическите лидери и гражданите демонстрираха решимост да използват тази уникална историческа възможност за разрешаване на един от най-старите спорове в региона и за решително движение напред по пътя към Европейския съюз.

ЕС твърдо подкрепя това споразумение, което дава пример за помирение в региона и цяла Европа“, заяви Могерини, отбелязвайки, че ЕС очаква бързи действия по въвеждането в действие на споразумението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram 

Коментари 69
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

69 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

България Преди 2 часа

Хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 3 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 3 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

Случаят „Цалапица”: Апелативният съд в Пловдив гледа делото

България Преди 3 часа

Миналата седмица Окръжният съд наложи на обвиняемия мярка „задържане под стража“

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Опасна инфекция плъзна в Япония, смъртността е около 30%

Свят Преди 3 часа

Става въпрос за бактерия от тип А, която предизвиква стрептококов токсичен шок (STSS)

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Свят Преди 3 часа

Четирима работници все още са в неизвестност, като 18 часа след инцидента бе обявено, че се предполага, че смъртта им вече е настъпила