20

Т ова, което е трябвало да бъде 10-часово пътуване до потъналия кораб "Титаник", завършва с трагедия - всичките петима пътници на изчезналата подводница загиват при катастрофална имплозия. Смъртта им беше потвърдена в четвъртък, с което приключи едноседмичното издирване на оцелели, наблюдавано отблизо в целия свят, пише CNN.

Военноморските сили на САЩ засякоха звук, който би съответствал на имплозия, в неделя, в деня на изчезването, и оттогава екипите за търсене откриха фрагменти от подводницата "Титан", потвърждавайки, че хората на борда са загинали.

Но властите продължават да търсят отломки и все още има много въпроси, включително кога е станала имплозията и какво точно се е объркало с подводницата.

Ето какво знаем до момента:

Какво представлява катастрофалната имплозия?

Подводната имплозия означава внезапно срутване навътре на плавателния съд, който би бил подложен на огромно налягане на дълбочината, към която се е гмуркал.

Не е ясно къде или на каква дълбочина е бил "Титан", когато е настъпила имплозията, но останките на "Титаник" се намират на близо 4000 метра под морското равнище. Потопяемият апарат е бил на около 1 час и 45 минути от приблизително двучасовото спускане, когато е загубил контакт.

На дълбочината, на която почива "Титаник", има налягане от около 5600 паунда на квадратен инч - няколкостотин пъти повече от налягането, което изпитваме на повърхността, според Рик Мъркар, директор на международното обучение в Националната асоциация на пещерните водолази.

Катастрофалната имплозия е "невероятно бърза" и се случва само за част от милисекундата, казва Айлин Мария Марти, бивш морски офицер и професор в Международния университет във Флорида.

"Цялото нещо би се срутило, преди хората вътре да разберат, че има проблем", казва тя пред CNN. "В крайна сметка сред многото начини, по които можем да умрем, това е безболезнено".

Експертите твърдят, че е малко вероятно да бъдат открити тела

Бреговата охрана на САЩ заяви в четвъртък, че ще продължи издирването в опит да възстанови каквото може, но предупреди, че това е "невероятно безпощадна среда там долу на морското дъно".

Какво следва от усилията за търсене?

Освен издирването на пътниците властите ще продължат да претърсват морското дъно с надеждата да открият повече информация за причините за имплозията.

Ще е необходимо време, за да се състави конкретна хронология на събитията, заяви бреговата охрана на САЩ, като нарече подводната среда "невероятно сложна".

Досега те са открили носовия конус на "Титан" и единия край на корпуса под налягане в голямо поле от отломки, а другия край на корпуса под налягане - във второ, по-малко поле от отломки.

"Това, което ще направят сега, е да се върнат на това място и като трохи от бисквити да се опитат да намерят следа накъде би довела тя", казва Том Мадокс, главен изпълнителен директор на "Подводни съдебни следователи", който участва в експедицията на "Титаник" през 2005 г.

Той добави, че отломките все още могат да бъдат "леко плаващи" и да бъдат отнесени надалеч от океанските течения. "Така че големият проект в момента ще бъде да се опитаме да съберем тези части", каза той. "Те ще ги маркират, ще посочат къде са били и ще съставят карта на местата, където са намерени тези части."

Каква е хронологията на бедствието?

Експедицията тръгва от Нюфаундленд, Канада, на 16 юни, като помощният кораб "Полярен принц" превозва участниците до мястото на потъването на "Титаник".

След това в неделя, 18 юни, петимата пътници започнаха гмуркането в подводницата, спусната от поддържащия кораб, който остана на повърхността.

Те започнаха гмуркането около 9 ч. сутринта, като последната им комуникация с повърхността била в 11:47 ч., според Miawpukek Maritime Horizon Services, която е съсобственик на кораба Polar Prince.

Очаквало се е да изплуват на повърхността в 18:10 ч., но не са били забелязани; властите са били уведомени в 18:35 ч. и са започнали спасителните операции, според Maritime Horizon.

Изглеждаше, че има кратък прозорец на надежда, след като се появиха съобщения, че екипите за търсене във вторник са чули блъскане на всеки 30 минути, въпреки че не са успели да открият източника на шума.

Но подводницата е била снабдена само с 96 часа кислород, което определя четвъртък като ключова цел за намирането и изваждането на подводницата. В четвъртък следобед властите потвърдиха, че подводницата е имплодирала, като заявиха, че не изглежда да има връзка между шумовете от чупене и мястото, където са намерени отломките.

Високопоставен служител на Военноморските сили на САЩ заяви , че шумовете вероятно са някаква форма на естествен живот или звуци, издавани от други кораби и плавателни съдове, които са част от усилията за издирване.

Все още не е ясно кога точно корабът може да се е взривил. Военноморските сили са засекли звук, който "съответства" на имплозия в неделя, но той е бил определен като "не окончателен", така че търсенето на оцелели останки от кораба продължава.

Бреговата охрана на САЩ заяви в четвъртък, че е поставила сонарни буйове във водата поне през последните 72 часа - тоест поне от понеделник нататък - но те не са регистрирали никакви признаци на имплозия.

Кой беше на борда?

Петимата мъже на борда включват главния изпълнителен директор на туроператора, британски бизнесмен, известен френски водолаз и пакистански милиардер и неговия син.

OceanGate Expeditions, операторът на "Титан", заяви в четвъртък, че смята главния изпълнителен директор Стоктън Ръш и останалите пътници за "изгубени", като добави, че служителите на компанията са "дълбоко скърбят за тази загуба".

61-годишният Ръш основава OceanGate през 2009 г. с обявената мисия "да увеличи достъпа до дълбокия океан чрез иновации". В поредица от интервюта Ръш заяви, че дълбоко вярва, че морето, а не небето, предлага на човечеството най-добрите шансове за оцеляване, когато повърхността на Земята стане необитаема.

Като главен изпълнителен директор Ръш, който е завършил Принстън през 1984 г. със специалност аерокосмическо инженерство, наблюдава "финансовите и инженерните стратегии" на компанията и предоставя "визия за развитието" на подводните апарати с екипаж, според биографията му.

Но в нетърпението си да изследва, Ръш често изглеждаше скептичен, ако не и пренебрежителен, към регулациите, които биха могли да забавят иновациите.

Британският бизнесмен и авантюрист Хамиш Хардинг също беше на борда. Базиран в Обединените арабски емирства, той е председател на Action Aviation, брокерска компания за самолети, но е по-известен с различните си експедиции.

Бил е част от екипажа на самолета, който счупи световния рекорд за най-бързо обикаляне на земното кълбо през двата полюса; бил е един от първите хора, които са се гмуркали в „Челинджър Дийп“ в Тихия океан, смятан за най-дълбоката точка в световния океан; летял е в Космоса с полета на Blue Origin; участвал е в две рекордни пътувания до Южния полюс.

Френският водолаз Пол-Анри "PH" Наржоле има десетилетия опит в изследването на "Титаник". Той е бил директор на подводните изследвания в RMS Titanic Inc., компанията, която има изключителните права да спасява артефакти от кораба.

Според биографията му на уебсайта на компанията Наржоле е извършил 35 гмуркания до останките на "Титаник" и е ръководил изваждането на 5000 артефакта. Освен това той е прекарал 22 години във френския флот.

В изявление семейството му го нарича един от най-големите дълбоководни изследователи в историята и добавя: "Но това, с което ще го запомним най-много, е голямото му сърце, невероятното му чувство за хумор и колко много обичаше семейството си."

Накрая, Шахзада Дауд и синът му, Сюлеман Дауд, са от видна пакистанска бизнес фамилия.

Техният бизнес „Dawood Hercules Corp.“ е сред най-големите корпорации в страната, като портфолиото му обхваща енергетиката, нефтохимията, торовете, информационните технологии, хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.

В онлайн изявление патриархът на семейството Хюсеин Дауд и съпругата му Кулсум Дауд заявиха: "Моля, продължавайте да пазите душите на починалите и нашето семейство в молитвите си през този труден период на траур."

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 39 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 6 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 7 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС