19

Н аумили си нещо, Тръмп го постига, без значение на цената. Реши се дори да обяви военно положение в страната си, за да му гласуват пари за границата с Мексико, а вчера подписа указ за съставяне на космически войски на САЩ. Всичко това с цел защита на националната сигурност на страната, но явно над нея дебне по-голяма опасност от мексиканците: германските автомобили!

До това заключение са стигнали експерти от администрацията на Тръмп, в следствие на което той възнамерява да наложи огромни мита на вносните автомобили от ЕС, в следствие на което те може да поскъпнат с fuf.f $5000.

Министерството на търговията на САЩ е предало на президента доклад за вносните автомобили от Европа, в който се казва, че германските автомобили „заплашват националната сигурност на САЩ“. Сега Тръм разполага с 90 дни, за да вземе решение дали да вдигне митата и да обяви търговска война на ЕС. На подобно решение се противят купувачите, производителите и търговците в САЩ, тъй като автомобилите от Германия ще поскъпнат средно с $5000. Но това ще удари и американските автомобили, които се очаква да поскъпнат с $1800, тъй като голям процент от частите за тях идват именно от Европа – от Германия, Франция и Италия, съобщава Welt.

Европейският съюз възнамерява да реагира адекватно, ако САЩ все пак се реши на кардиналното решение да наложи 24% мито на вносните коли. ЕС не приема формулировката, че европейските автомобили „заплашват националната сигурност на САЩ“, още повече, че голяма част от тези автомобили са произведени именно в САЩ. Германия настоява този спор да бъде решен на масата на преговорите, тъй като тя ще е най-засегната, ако Тръмп даде зелена светлина.

Въвеждането на 25-процентно мито е средство за намаляване на търговския дефицит и създаването на нови работни места, но дори в страната смятат този ход за много спорен. Експерти предупреждават, че увеличаването на митата може да забави ръста на продажбите в САЩ, което ще постави под угроза съществуващите работни места. Представители на американските компании за авточасти смятат, че увеличаването на митата ще се превърне в допълнително бреме за производителите и потребителите.

Традиционно, когато Тръмп обяви някое от своите кардинални решения, Конгресът не е съгласен с него. Дори Ангела Меркел, която е известна с премерените и сдържаните си изказвания, се изказа доста остро срещу твърденията на американската администрация. Тя не разбира как САЩ може да смята „германските автомобили заплаха за националната сигурност на САЩ“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Електрическият Citroen Ami One като алтернатива на градския транспорт

Tesla се разчувства, „пали“ камината и пуска Марвин Гей

Горещият Ford Focus ST идва с мощни бензинов и дизелов двигатели

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@