57

С ъветът на Европейския съюз и Европейският парламент договориха нови правила за природен газ в рамките на ЕС. 

Измененията в Газовата директива ще обхващат както вътрешните газопроводи на ЕС, така и всички газопроводи от страни извън ЕС, но влизащи в територията на Съюза, създавайки правна яснота за съществуващата и новата газова инфраструктура.

С това решение обаче се намаляват и препятствията за газопровод "Северен поток-2", който вече се изгражда. 

Целта на газопровода е да удвои капацитета на вече съществуващата тръба за пренос на руски природен газ под Балтийско море.

Какви са промените и кой печели най-много от тях

Според договореното в ЕП, собствеността на бъдещите газопреносни инфраструктури трябва да съществува отделно от собствеността на тръбопроводите в ЕС в момента. С новото законодателство това би било приложимо за всички газопроводи в ЕС, дори ако те произхождат от страни извън Европейския съюз. Освен това се дава възможност за дерогации за вече съществуващите газопроводи и за изключения за новите газопреносни инфраструктури.

След като сделката беше договорена, депутатът от Полша Йежи Бузек заяви, че "много хора са искали тези преговори да се провалят, тъй като без това споразумение правилата на ЕС не биха били приложими за газопроводи от страни извън ЕС. С днешната сделка всички бъдещи газопроводи от страни извън ЕС, включително "Северен поток-2“, ще трябва да спазват правилата на ЕС. Това винаги е била основната цел на Европейския парламент и аз съм доволен, че днес това е потвърдено в споразумението със Севета", посочи той.

ЕП, Страсбург
ЕП, Страсбург Източник: Жанета Нейкова

С преразглеждането на законодателството на пазара на газ в ЕС, дойдоха коментари от световните медии, които виждат намаляване на препятствията за планирания газопровод "Северен поток-2".

Заради постигнатото споразумение, пълният вид на френско-германското предложение, което съдържа компромисния вариант на Германия за внос на повече гориво от Русия, се запазва.

Дания пък заплаши да блокира маршрута на "Северен поток", който се планира да започне от Русия, след това да спре в Германия, след прекосяване на датските води. 

Газопроводът "Северен поток", планиран да бъде 1 200-километров подводен тръбопровод, предизвика геополитическа битка в ЕС и отвъд Атлантическия океан.

САЩ заплашиха Германия със санкции заради Русия

Източноевропейските страни са спечелили подкрепата на САЩ в противопоставянето на проекта, чийто главен политически шампион в Европа е германският канцлер Ангела Меркел, пишат западни издания. 

Критиците също вдигнаха подкрепата си от Европейската комисия, като заявиха, че блокът трябва да стане по-малко зависим от руския газ.

Какви са следващите стъпки

Поправките в Газовата директива бяха одобрени на заседание на комисията на ЕП по енергетика при триалози, проведени при закрити врата и продължили девет часа през изминалия ден.

Сега договорките трябва да бъдат утвърдени от Съвета на ЕС на министерско равнище.

Променената директива ще влезе в сила, след като бъде одобрена официално от ЕП и от Съвета на ЕС и "през идните месеци бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС".

След това страните членки на Европейския съюз ще трябва в срок от девет месеца да приведат своето национално законодателство в съответствие с новата Газова директива.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@