21

Д евет от всеки 10 руснаци смятат, че в Русия има олигарси, сочат резултатите от проучване на общественото мнение.

Начело в списъка по известност е Роман Абрамович, следват го Олег Дерипаска и Михаил Прохоров.

Проучването е на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) и резултатите от него бяха огласени днес.

Това са най-богатите рускини

„Преобладаващото мнозинство от руснаците – 94%, не се съмняват в наличието на олигарси в нашата страна“, съобщават от ВЦИОМ. Според данните от допитването 3% от анкетираните отговорили, че в Русия няма олигарси, а още толкова от респондентите нямат мнение по въпроса.

Най-известен сред руснаците е Роман Абрамович - нефтен магнат, считан за най-богатия в Централна и Източна Европа. Той е бил посочен от 15% от анкетираните.

Жените, които "държат" бъдещето на най-богатите

На второ и трето място са управителят на „РУСАЛ“ (вторият в света производител на алуминий) Олег Дерипаска (8%) и бизнесменът, собственик на минно-металургични компании  Михаил Прохоров (7%).

Следват президентът на "Норникел" Владимир Потанин, ръководителят на Роснано Анатолий Чубайс, шефът на "Газпром" Алексей Миллер и бизнесменът Алишер Усманов.

Чудите се къде живеят милиардерите? Ето, вижте

Според изследването анкетираните най-често характеризират олигарсите като хора с голямо състояние – 52% от анкетираните посочили този отговор. Процентът на отрицателните изказвания превишава позитивните характеристики и основната претенция към олигарсите са незаконните способи на обогатяване (20%)

Негативна е оценката за резултатите от дейността на олигарсите. 44% от тези, които са уверени, че в Русия има олигарси, изразяват мнението, че те са нанесли повече вреди, отколкото ползи. Други 9% са на обратното мнение и мислят, че олигарсите по-скоро действат в положителна посока, а 36% виждат нещата „на кантар“ - т.е. че олигарсите „носят горе-долу по равно вреди и ползи“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@