48

В ъпросът за разплащане в национални валути беше обсъден на днешните преговори между руския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

„Особено внимание отделихме върху взаимодействието в икономическата сфера, премахването на ограниченията и бариерите, които пречат за разширяването на търговските и инвестиционните размени, засегнахме и възможностите за преминаване при разплащанията съм национални валути”, заяви Владимир Путин на пресконференцията след преговорите с турския му колега в Сочи.

Знакова среща между Путин и Меркел  

Путин заклейми ИД при откриването на най-голямата джамия в Москва

Ердоган: Аз съм смъртен, не диктатор. Тръмп и Путин го поздравиха

Турският президент Реджеп Ердоган от своя страна заяви, че резултатите от отстраняването на пречките пред икономическите отношения с Русия ще се видят буквално след няколко дни.

„Двете страни проявяват силна воля за укрепване на нашите отношения. Вярвам, че в близките дни ще видим резултатите от нашата работа”, посочи той и добави, че сътрудничеството по проектите „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” продължава в своето  русло”.

Двамата с Путин се договориха да се премахнат ограниченията за доставки на руско зърно в Турция.

„Ограниченията за доставките на турски домати в Русия засега ще останат, но по обективни причини и с течение на времето ще отпаднат”, увери от своя страна Владимир Путин.

Той настоя Анкара да гарантира безопасност за туризма. По думите му близо една трета от руските туристи през майските празници са предпочели Турция пред другите държави за почивка.

Путин добави, че възстановяването на двустранните отношения е завършило.

„Известно време нашите двустранни отношения бяха подложени на изпитание. Сега може уверено да се констатира, че възстановителният период в руско-турските отношения е приключил, ние се връщаме към нормалното партньорско взаимодействие”, подчерта Путин.

По думите му Русия и Турция са съгласни, че разрешаването на конфликта в Сирия е възможно само с политико-дипломатически средства.

Русия и Турция ще работят за засилване на сътрудничеството по линия на министерствата на отбраната и спецслужбите, включително и в борбата с тероризма, заяви руският държавен глава.

Путин отбеляза също, че „при обмяната на мнения относно глобалния и регионалния дневен ред двамата лидери са обърнали сериозно внимание на борбата с международния тероризъм“.

Договорихме се да засилим взаимодействието по това направление по линия на спецслужбите и министерствата на отбраната. В частност, ще продължим практиката на редовно провеждана на междуведомствени консултации по темата“, каза Путин.

„Общата ни позиция е, че създаването на зони за сигурност трябва да доведе до по-нататъшно умиротворяване и прекратяване на военните действия“, посочи той.

Според него тези зони трябва да бъдат свободни от полети на военната авиация, при положение, че сухопътните бойни действия бъдат напълно прекратени.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@