24

С ирия е във война в продължение на седем дълги, смъртоносни години. Правителството на президента Башар ал-Асад се бори както с бунтовническите групировки, така и с джихадистите от "Ислямска държава". Северният град Ракка е ключово бойно поле за много фракции в конфликта. Как един мирен местен жител се превръща в садистичен екзекутор разказва BBC.

УЖАСЪТ ОТ ВОЙНАТА В 23 КАДЪРА: АЛЕПО ПРЕДИ И СЛЕД

Халед (името е сменено от съображения за сигурност) получава специална покана за обучението си като убиец. Той и още петима мъже са избрани, за да бъдат тренирани от дошъл от Франция специалист, който им показва как да убиват с всякакви оръжия, от пистолет със заглушител, до снайпер. Те са тренирани методично и с живи цели – затворници на една от групировките в сирийския конфликт.

"Ислямска държава" отново се надига

Как радикални групи използват древна банкова система, за да се финансират

Къде отиват бойците от "Ислямска държава"

"Нашите практически цели бяха задържани войници от режима", казва Халед. Жертвите са били изпращани на сложни за поразяване със снайпер позиции или поставяни в група с други затворници.

Специално внимание е било отделяно на убийствата от мотоциклет и проследяването. Халед е обучен как да раздели охраняващ конвой от целта и как да работи в екип с други убийци. Това се случва в средата на 2013 г., скоро след като сирийската армия се оттегля от Ракка и оставя града в ръцете на групировката Ахлар ал-Шам.

Благодарение на вече придобития солиден опит в убийствата Халед се издига до командна позиция, като отговаря за сигурността.

Всичко започва 2 години по-рано. През 2011 г. Халед е мирен гражданин. Умерено религиозен, по собствените му думи. Върти малък бизнес с организиране на поклонения на свети места.

Когато започват протестите срещу Асад, той се присъединява към тях. В началото нещата протичат мирно, никой дори не мисли за война и оръжия. Но силите за сигурност се опитват да сложат край на протестите с насилие.

Халед е един от задържаните. От местния Отдел за криминална сигурност го вкарват в затвора където го подлагат на мъчения. Разказва, че един от мъчителите му бил особено усърден и жесток. Халед се заклел пред себе си, че ще го убие, ако се измъкне жив. Извеждат го от затвора на носилка, почти парализиран  от мъченията. Той обаче успява да се възстанови и започва въоръжена борба срещу правителството.

Първо "помага" на сирийски войници и офицери от 17-та Резервна дивизия, разположена в североизточната част на страната да дезертират. Това става като ги отвлича и ги кара да записват видеа, в които се отричат от Асад. После ги изнудва за пари, с които купува оръжия. Често използва познати красиви жени, за да достигне до военнослужещите. Обичайният откуп е 15 автомата "Калашников" или еквивалентна сума пари.

Един ден стига до мъчителя си от затвора. Халед разказва, че го отвлякъл във ферма и измъчвал – отрязал му ръката и езика, докато онзи не започнал да се моли да го убият.

"Въпреки всички методи на мъчение, които използвах върху него, аз не изпитвам съжаление или скръб. Напротив, ако отново се върне към живот отново бих направил същото," заявява пред BBC Халед.

Междувременно конфликтът в Сирия се разраства. Всеки започва да се бие срещу всеки, а на сцената излиза "Ислямска държава".

Джихадистите набират влияние с подкупи и насилие. Дават власт на местните военни лидери, а тези които не се присъединяват към тях, убиват.

Халед, вече като обучен убиец, се присъединява към Джабхат ан-Нусра, докато Ахрар ал-Шам се разпада. "Ислямска държава" бързо завладява Ракка и превръща града в своеобразна столица на своя халифат.

Между фронта "Нусра" и "Даеш" назрява конфликт. Халед официално е един от подкупените от "Ислямска държава" местно военни лидери. Реално продължава да работи като убиец за фронта "Нусра".

Докато "Ислямска държава" граби и убива безогледно, Халед екзекутира нейните лидери и духовници.

В Ракка жена може да бъде пребита с камъни пред децата ѝ, след като е изнасилена, само ако джихадистите я набележат. Хора биват екзекутирани дори за снимки с мобилен телефон.

Абу ал-Абас, лидер на фронта "Нусра", възлага на Халед да убива и да събира информация. Той разстрелва хора от "Ислямска държава" в домовете им, след като ги е разпитал. В същото време налага властта групировката в региона с терор.

Една от жертвите му е ислямски учен от Ал Баб. "Аз почуках на вратата и когато отвори, веднага влязох с пистолет, насочен към лицето му, съпругата му започна да крещи, знаеше, че идвам да го убия," разказва пред BBC Халед.

"Какво искаш? Пари? Това са моите пари - вземи каквото искаш", плачел духовникът от "Ислямска държава". "Това ме насърчи да го убия", спомня си Халед.

Известно време след като става двоен агент той разбира, че "Ислямска държава" е на път да го разкрие. Тогава Халед бяга, за да спаси живота си. Първо в източния град Деир ал-Зур, а по-късно в Турция. Твърди, че сега е цивилен и не би отвърнал с насилие дори да го обидят в лицето.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@