Един малък град показва бъдещето на войната в Сирия
Източник: iStock/Guliver Images
4

М алкият северен сирийски град Рас ал Айн се превърна в една от горещите точки на войната в Сирия и привлича международното внимание. Северна Сирия става пример за това как ще се развива сирийският конфликт, където съперничеството между външни играчи – и най-вече между Русия и САЩ, става все по-видимо.

Вниманието на света и международните организации е привлечено заради водата.

Наскоро достъпът на града до питейна вода беше прекъснат за близо десет дни. Водата за двадесетте хиляди жители, се доставя с водоноски, но те нямат установен график и понякога не се появяват с дни. Ето защо, често хората в околността използват вода от кладенци, която е със съмнително качество, а поддържането на лична хигиена в условията на широко разпространение на Ковид-19 в Сирия, е трудно.

Приключи ли ерата 11 септември

Рас ал Айн се намира в провинция Хасака, чиито контрол е поделен между кюрдските сили и сирийските правителствени сили. Помпената станция Алук, която е основният източник за доставка на питейна вода за над 800 000 души в района, е под контрола на турските сили, извършили интервенция в северна Сирия през 2019 г. От началото на 2020 г. Турция прекъсна водоподаването осем пъти с обяснението, че това е необходимо заради ремонтни дейности.

Наистина, водопреносната мрежа и канализация са в тежко състояние още от преди избухването на конфликта, но наблюдатели заявяват, че

прекъсването на достъпа до водните ресурси има геополитическо значение.

Най-вероятната причина е спорът между Анкара и местните кюрдски сили относно допълнителната електроенергия, необходима за оперирането на турските военни сили – електричеството, което достига до Рас ал Айн и до Алук, е под контрола на кюрдите. По този начин, турската администрация заявява, че отговорност за спирането на водата е на кюрдските сили, които спират електроенергията, необходима за задвижването на помпената станция. Кюрдската администрация, която е свързана със сирийския клон на Кюрдската работническа партия (ПКК), не отрича спиране на тока, но обясняват това с изпращането на отговор към действията на Турция, които спират водоподаването.

Какво постигна Русия пет години след интервенцията в Сирия

На пръв поглед, прехвърлянето на вина и напрежението, изглежда като местен спор и борба за влияние, които не създават новини на фона на останалите съобщения за конфликта, който все още се води в Сирия. Но този път водната криза успя да заинтересува международната общност, която досега оказваше натиск върху Турция с ограничен успех. Специалният пратеник на САЩ за Сирия, Джеймс Джефри, съобщи през лятото, че е провел разговори с турското лидерство в опит да поднови редовните доставки на вода. Русия също работи по въпроса с отварянето на водопреносната мрежа към Рас ал Айн – доколкото има информация, в процеса са се включили и няколко европейски държави.

Но що се отнася до Турция, това е далеч по-голяма дипломатическа битка, която е за сметка на нуждите на малкия град.

Русия, която иска да приключи участието си в сирийския конфликт възможно по-скоро, вижда възможности за дипломатическо решение. През последните две години Москва състави проект за нова конституция на Сирия (в ущърб на иранските интереси и отказ за нова конституция), която предвижда преговори с кюрдските сили и дори сирийската политическа опозиция. Според руските официални лица, без участието на кюрдите, не би било възможно изграждането на ново правителство в Дамаск, докато тяхното нежелание да преговарят може да доведе до разцепване на Сирия.

Турция се противопоставя на участието на сирийските кюрди в администрацията в Северна и Източна Сирия, тъй като ги счита за клон на ПКК – организация, обявена за терористична в Турция, САЩ и ЕС (в същото време, Турция е в добри отношения с Иракски Кюрдистан, където провежда операции срещу ПКК). Вашингтон се колебае относно продължаващата подкрепа за кюрдските сили, които бяха в основата на битката срещу „Ислямска държава” в създадените за целта Сирийски демократични сили. Основната причина е, че САЩ искат да подобрят отношенията си с Анкара, които бяха силно ударени именно заради американската подкрепа за части на ПКК. В контекста на този спор, Турция се сближи с Русия и закупи руски ПВО системи – действие, което пък предизвика трус в НАТО, продължаващ до този момент. Поради това, администрацията на САЩ предпочита да разглежда водната криза в Рас ал Айн като хуманитарен въпрос, а не като надпревара за регионално влияние.

За Анкара обаче, ситуацията е различна. Рас ал Айн е символ на сегашния сблъсък и всякакви отстъпки на местно ниво биха имали последствия за успешното изпълнение на целите на Турция в Северна Сирия, което включва изтласкване на частите на ПКК и Сирийските демократични сили на юг и изток.

Руски и американски военни се сблъскаха в Сирия

Рас ал Айн има интересна история.

През XIX в., градът подслонява чеченски бежанци, прогонени от Руската империя при инвазията ѝ  в Кавказ, като османците дори построяват крепост в близост в идеята да защитава бежанците от възможно преследване. По-късно, в разгара на срива на Османската империя и кървавите конвулсии в началото на Първата световна война, хиляди арменци се заселват в Рас ал Айн и района. След като Османската империя спира своето съществуване след Първата световна война, териториите ѝ са поделени между колониалните сили, а градът е разделен между новопоявилите се Турция и Сирия. Днес, двете части на града са разделени от гранична ограда с огромна метална порта, служеща за единствено КПП между града и Турция. Преди месеци се наложи да бъдат разположени турски войници около граничния пункт, след като подкрепени от Турция милиции влязоха в спор с местните относно преминаващи през границата продукти. Присъствието на военна сила пък предизвика напрежение заради опасения сред жителите на Рас ал Айн, че потокът на продукти и материали ще бъде под контрола на Анкара и няма да достигат до местните.

Ще успее ли Русия да спечели кюрдите в Сирия

Борбата за влияние, която продължава да се разразява

около Рас ал Айн и провинция Хасака, е добро отражение за малките местни конфликти, които протичат в различните части на Сирия в рамките на гражданската война. Тук можем да сложим и примера с Южна Сирия, където вече година има сериозни сблъсъци между милиции, руски части и сирийските правителствени сили; можем да споменем също напрежението в Кунайтра по границата с оспорваните с Израел Голански възвишения, предградията на столицата Дамаск и особено Източна Сирия, където конфликтът за контрол върху петрола и газта между Иран, кюрдите, САЩ, Асад и Русия е само въпрос на време. Както показва Рас ал Айн, сирийската война вече мина от период на тежки сблъсъци между бунтовници и правителствени сили, към борба за контрол, влияние и ресурси между местни формации, кланове, правителствени части и подкрепящите ги външни играчи.

Всичко това говори за неспособността на режима на Асад да стабилизира контрола си, като не бива да забравяме, че в Северна Сирия е на път отново да видим сблъсъци с бунтовниците. Напрежението в Идлиб се покачва с всяка седмица, като руските самолети подновиха бомбардировките си. Когато конфликтът там избухне наново, нерешени и разразяващи се проблеми като този в Рас ал Айн, ще бъдат забравени до момента, в който напомнят за себе си. Новините от последния месец са показателни – Рас ал Айн и други градове в Северна Сирия стават все по-често свидетели на бомбени атаки, включително на 12 септември, зад които най-вероятно стоят части на ПКК. Отговорът на Турция се очаква.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 3 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 5 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Опасна ли е за олимпийците водата на Сена в Париж

Свят Преди 14 часа

Един по-силен дъжд може да направи водата опасна за плуване