43

В неделя Македония решава европейското си бъдеще.

На референдум гражданите ще отговорят на въпроса: "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

С подписването на договора с Гърция, македонското парвителство се съгласи да приеме новото име Република Северна Македония, а решаването на спора с Гърция за името пък беше условие за европейската интеграция на страната. Договорът бе подписан в македонския град Преспа на 17 юни т.г.

Кампанията в последните дни беше съсредоточена върху призивите да се гласува или да се бойкотира референдумът.

Премиерът Зоран Заев завърши кампанията "За европейска Македония"

в Тетово, град с преобладаващо албанско население, където посочи, че от векове Македония е била мултиетническа и обединена и очаква така обединена да излезе на референдума в неделя и да гласува за европейска Македония.

По отношение на подкрепата от другите етнически общности в целия процес, свързан с договора с Гърция, Заев каза, че "в борбата за македонска идентичност и език всички други общности в държавата - албанци, сърби, роми, власи - са изразили солидарност с по-голямата македонска общност и тъкмо това ни крепи и ни държи заедно".

Ако не беше приятелството от България, ако не беше искрената стъпка да се помогне и на Македония, и на целите Западни Балкани, вероятно нямаше да успеем да направим договор с Гърция, каза Заев пред специалния пртеник на NOVA Тоня Димитрова.

Президентът на Македония Георге Иванов призова от ООН съгражданите си да бойкотират референдума и го квалифицира като "историческо самоубийство",

отбелязва Франс прес. "Като гражданин, взех своето решение: на 30 септември няма да отида да гласувам", заяви Иванов в изказването си пред Общото събрание на ООН. "И съм убеден, че вие, нашите съграждани, също ще вземете това мъдро решение", добави той.

Иванов призова страните членки, които вече признаха Република Македония с конституционното й име, да не променят решението си.

"Ако референдумът успее, ще бъдем държава само по име, а не по същност, тъй като друг ще регулира начина ни на живот. Но ако не е успешен, тогава се открива нова възможност, възможност да разговаряме и да разгледаме новите опции за решаване на въпроса в съответствие с международното право, чрез зачитане на фундаменталното право на самоопределение", каза Георге Иванов.

Зам.-министърът на външните работи на Македония Андрей Жерновски напусна залата на ООН в момента, в който реч произнасяше президентът Георге Иванов. "Напуснах залата на ООН по време на речта на Иванов, тъй като не искаме и няма да дадем легитимност на скандалното му изказване, пълно с манипулации, омраза и създаване на неприятели. Откритият призив за бойкот на референдума и грубата злоупотреба с трибуната, всъщност е апел за самоизолация и е крайна безотговорност към сегашните и бъдещи поколения", написа Жерновски в своя профил във Фейсбук.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна снощи с граждани на Прилеп, пред които посочи, че капитулантският договор от Преспа е последният вик за спасение на политическата кариера на Зоран Заев. Измамата започва още в преамбюла на договора, посочи Мицкоски. Мамейки, се позовават на устава на ООН за ненамеса във вътрешните работи на друга страна, докато самият договор нарушава устава с настояването за промяна на македонската конституция. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ подчерта, че с договора се променят идентичността и националността и при нито една друга държава в графата за националност не стои терминът гражданин. "На македонския език пък му дадоха бележка под линия, прецедент и пример, какъвто няма по света", каза той.

Посредникът на ООН в преговорите с Гърция за името Матю Нимиц отправи послание към гражданите на Република Македония, призовавайки ги да гласуват на референдума в неделя. "Това е много важен референдум и силно вярвам във вашите граждани и се надявам, че ще разберат сериозно своята отговорност", каза той.

От полунощ в Македония влезе в сила предизборно мълчание преди референдума.

Ангела Меркел в Македония: Благодаря за куража на Бойко Борисов

Тръмп: САЩ ще подкрепят Македония за членството ѝ в НАТО

Ратифицирахме договора за приятелство с Македония

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@