68

П резидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че са настъпили „страшни“ и „трудни“ времена за младите мъже в страната му.  Забележките му идват в момента, в който той отново заяви подкрепата си за номинирания за Върховния съд съдия Брет Кавано.

Кавано се бори с обвинения в сексуално посегателство срещу няколко жени. Гласуването за назначаването му във Върховния съд беше отложено, тъй като ФБР разследва обвиненията, които самият Кавано отрича.

Тръмп: Не съм изпил и една бира

Според Тръмп Сенатът на САЩ ще одобри Кавано за съдия. Ако се стигне до назначаването му, това ще означава, че консерваторите ще имат предимство във върховния съд на САЩ в следващите години.

Какво каза президентът?

Говорейки пред репортери в Белия дом във вторник  Доналд Тръмп каза: „През целия ми живот съм чувал „ти си невинен докато не се докаже, че си виновен“, но сега си виновен, докато не се докаже, че си невинен. Това е много, много различен стандарт. Много страшни времена настанаха за младите мъже в Америка, когато може да си виновен за нещо, за което може да не си виновен“.

Президентът заяви, че иска да види какво ще излезе от разследването на ФБР и не иска да „прекъсва“ нищо.

По-късно на митинг в Саутхевън, Мисисипи, Тръмп се подигра с изявлението на проф. Кристин Блейси Форд, без да я споменава по име. Тя заяви, че

53-годишният съдия Кавано е извършил сексуално посегателство спрямо нея, когато двамата били тийнейджъри.

Публиката се разсмя, когато президентът каза: „Преди 36 години се случи това: изпих една бира! Е, вие мислите, че ...? Не! Това беше една бира. О, добре, как се прибрахте вкъщи? Не помня. Къде беше това място? Не помня.

Тръмп пи вода, интернет избухна

Преди колко години се случи това? Не знам, не знам, не знам. В кой квартал се случи? Не знам. Къде е къщата? Не знам. Не знам, но изпих една бира. Това е единственото, което помня. И животът на един мъж е разбит на парчета“.

След това Тръмп разкритикува онези, които обвинява, че са манипулирали обвинителките по политически причини. „Те искат да унищожат хората. Това са наистина зли хора“, заяви президентът.

Тълпата пред него започна да скандира: „Искаме Кавано! Искаме Кавано!“.

Кои са обвинителите на Квано?

Съдия Брет Кавано отхвърля напълно обвиненията на три жени:

  • Преподавателят по психология проф. Кристин Блейси Форд е първата жена, която казва, че Кавано е опитал да я съблече, притиснал я е към леглото и запушил устата ѝ на домашно парти през 1982 г., когато тя е била на 15, а той на 17 години.
  • Дебора Рамирес, която е била студент в Йейл по същото време като него, казва, че до посегателството се стигнало по време на студентска пиянска игра.
  • Джули Светник казва, че отишла на домашни партита, на които той бил домакин в началото на 80-те години на миналия век, където твърди, че Кавано и приятелие му опитвали да „подправят“ напитките на момичетата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@