60

А ко последната глава на Евгений Пригожин наистина е написана, той е живял така, както очевидно е умрял: Насилствено, пламенно и в центъра на интригата. Това пише CNN по повод на смъртта на шефа на групировката "Вагнер". Ето какво още пише изданието по повод последните събития:

Фактите все още само започват да се изясняват. В сряда следобед бизнес самолет Embraer Legacy, регистриран на шефа на наемниците на Вагнер, пада от небето и се разбива южно от село Куженкинское в Тверска област в Русия. Всичките 10 души на борда са загинали. Държавната авиационна агенция на Русия съобщи, че Пригожин е бил на борда.

Но не след дълго в интернет се появиха различни теории. Дали самолетът е бил свален? Или може би на борда е била поставена бомба? И дали Пригожин наистина е загинал? Руският архипропагандист Владимир Соловьов сякаш намекна за това, като в изявление в Telegram намекна, че съобщенията за смъртта на олигарха са преждевременни.

Кой беше Евгений Пригожин?

Украинците и техните съюзници, намекна Соловьов, "разпространяват фалшиво съобщение за смъртта на Евгений Пригожин" въз основа на репортаж на руския държавен телевизионен канал "Россия-24".

Соловьов, който е добре известен с това, че си играе с фактите, бързо даде заден ход. Но обстоятелствата на катастрофата, както и откритата конфронтация на Пригожин с Кремъл през юни, изглеждат като извадени от страниците на второкласен трилър.

В края на краищата, в дните след неуспешния поход на неговите войски към Москва, руската държавна телевизия разкрива склонността на Пригожин към перуки, маскировки и множество паспорти, открити в една от гангстерските му резиденции.

И нямаше да е съвсем необичайно за Пригожин - който управляваше прословутите "ферми за тролове", участвали в намесата в президентските избори през 2016 г. - да троли света, като инсценира смъртта си. В края на краищата руски разследващи агенции съобщиха, че ръководителят на "Вагнер" очевидно е използвал поне един двойник.

Лигави неща, разбира се, но може би не по-лигави от собствените изпълнения на Пригожин. В крайна сметка това е човекът, който настояваше за по-добри средства за своите бойци в Украйна, като публикуваше ужасяващи снимки на изпочупените им тела. А нецензурните му тиради срещу висшето военно ръководство на Русия, което той обвиняваше, че е "дебелокожо", затвърдиха репутацията му на злодей от централния кастинг.

Но подобни спекулации оставят настрана главното. Пригожин вече не е фактор в руската политика. Батя - бащинският прякор, който някои от хората му използваха за него - е напуснал сградата.

Кой има мотив?

Следственият комитет, най-висшият руски правоохранителен орган, е започнал наказателно разследване на катастрофата. Разследването се води по чл. 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация - нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт.

Ръководенето на разследването от страна на Следствения комитет едва ли е обещаващо развитие, поне що се отнася до прозрачността в международната авиация. В края на краищата, агенцията за правоприлагане е в центъра на усилията за преследване на опонентите на руския президент Владимир Путин, включително на опозиционния лидер Алексей Навални. Да очакваме безпристрастен доклад от Следствения комитет е все едно да очакваме, че водещият на руската държавна телевизия ще спре да взима думата от Кремъл.

Независимо от това дали ще научим истинската причина за катастрофата, разследването, което тече в момента, насочва към един важен въпрос: Кой би имал мотив и средства да се отърве от Пригожин и неговите висши лейтенанти?

Лесният отговор - но в никакъв случай не единственият - за много наблюдатели е Путин.

Евгений Пригожин, собственик на военната компания "Вагнер Груп", пристига, за да отдаде последна почит на убития руски военен блогър Владлен Татарски по време на траурната церемония на Троекуровското гробище в Москва, Русия, събота, 8 април 2023 г. Татарски, известен с псевдонима си Максим Фомин, беше убит в неделя, 2 април, докато водеше дискусия в кафене на брега на реката в историческия център на Санкт Петербург, втория по големина град в Русия. 

Катастрофата на самолета на Пригожин се случи само около два месеца след като Пригожин и Вагнер организираха своето въстание - най-голямото предизвикателство към управлението на Путин от повече от две десетилетия.

Мястото на авиокатастрофата, при която загина Евгений Пригожин

Само няколко дни след бунта разяреният Путин даде да се разбере, че смята действията на Вагнер за форма на държавна измяна. Макар да не спомена Пригожин по име, той обвини "организаторите на бунта", че са предали самата Русия.

Това е сериозно обвинение, но през седмиците, последвали въстанието на Вагнер, не се стигна до бързи репресии от страна на Кремъл.

На Вагнеровите бойци беше разрешено да се преместят в съседна Беларус по силата на споразумение, за което се твърди, че е сключено от беларуския президент Александър Лукашенко. А Пригожин - макар и да не се изтъкваше - продължаваше да се появява в публичното пространство, като се ръкуваше с африкански служител в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург и направи изявления относно преврата в Нигер.

Но Пригожин, при цялата си надутост, може би не забравяше, че отмъщението е ястие, което е най-добре да се сервира поне хладко, независимо колко врагове има.

"Време на проблеми"

Ако - а това все още е голям шанс - руската държава има нещо общо с катастрофата на "Ембраер", това може да засили усещането, че Русия навлиза в Смутное время (Време на проблеми), както мрачно предполагаха някои коментатори по време на бунта на Вагнер. В Русия тази фраза се отнася за период на беззаконие и жестока криза на наследството в началото на XVII век.

Като минимум катастрофата поражда неприятни спомени за анархичните 90-те години на миналия век, когато руснаците страдаха от неуспешен и насилствен преход към пазарна икономика, а политическите убийства бяха ежедневие.

При Путин дефенстрацията се превърна в нещо като болезнена шега за склонността на противниците на режима да падат от прозорците. Възможно ли е това да е дефенстриране с други средства?

Мистериозните самолетни катастрофи също са характерни за някои високопоставени случаи в руската политика.

Руският разследващ журналист Артьом Боровик загива през 2000 г. малко след като самолетът му за Киев се разбива след излитане от московското летище "Шереметиево". А генерал Александър Лебед - някогашен кандидат за президент и областен управител - загива през 2002 г. при катастрофа с хеликоптер, с което се отстранява от политическия пейзаж един виден претендент.

Така че въпросът cui bono - кой ще има полза от смъртта на шефа на "Вагнер" - вероятно ще бъде актуален и за политическите наблюдатели.

В проницателен анализ след неуспешния преврат на Вагнер Ванда Фелбаб-Браун от института "Брукингс" отбелязва, че за Кремъл може да е полезно ефективно да преструктурира някои от дейностите на Пригожин - или да ги постави под ново ръководство.

"Вместо да ликвидират напълно "Вагнер" в Африка и Близкия изток, руските разузнавателни служби ще прочистят структурите на "Вагнер", за да отслабят връзките с Пригожин и да засилят връзките с Кремъл", пише тя.

"Подобно преструктуриране би имитирало привидните предпочитания на руския президент Владимир Путин по отношение на Вагнер в Русия и Украйна - прекарване на някои кадри под контрола на руските военни, разоръжаване на други и позволяване на трети все още да действат в съществуващия полунезависим формат, но под ново ръководство и с минимизирана власт на Пригожин."

Така че, ако перифразираме, от гледна точка на Кремъл: Ако Пригожин е мъртъв, да живеят новите Пригожини.

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 5 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 8 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява