2

К огато на седми октомври "Хамас" нападна израелските селища близо до границата с Газа и започна да избива хора, никой не беше пощаден - деца също бяха избивани  или отвлечени. Терорист, задържан след атаката, разказва впоследствие пред израелските власти за ужасяващите събития в една от къщите: "Чухме от едно от убежищата плач на деца. И започнахме да стреляме нататък дотогава, докато не стане тихо", предаде Deutsche Welle.

По данни на израелските медии "Хамас", която е определена за терористична организация от САЩ, ЕС и други държави, държи за заложници 38 деца и младежи, включително бебе на девет месеца. Израелското социално министерство информира, че 21 деца са останали сираци след нападението на терористите.

ООН предупреди: В Газа се създават перфектни условия за трагедия от болести

Децата плащат най-високата цена

Децата в Южен Израел са особено тежко засегнати. Сапир Фишер-Тургеман от Ашкелон, която има две деца, споделя пред ДВ: "Виждаме, че от началото на войната насам децата ни са станали по-агресивни и по-нетърпеливи“. Въпреки че родителите полагат големи усилия да държат децата си встрани от новините за сраженията.

Други родители от Израел казват, че от страх децата им вече не искат да спят в леглата си. Осемгодишно момиченце, оцеляло от зверствата, спяло само под кревата. "За тях е трудно да стоят през цялото време вкъщи. Но ние нямаме избор, тъй като почти няма места по улиците или по детските площадки в Ашкелон, в които да сме на сигурно място от ракетите", обяснява Фишер-Тургеман.

Историята на 12-годишната Лиел Хецрони разтърси цял Израел. Макар смъртта ѝ да не бе потвърдена официално, семейството ѝ реши да организира траурна церемония, на която вместо трупа на детето бяха погребани нейни лични вещи, някои дрехи и любимата ѝ играчка. "Там, където беше тя, не оцеля никой. Ние не сме религиозно семейство и официалното погребение не ни е толкова важно", каза неин роднина пред израелските медии. 40 дни след нападението момичето все още не е идентифицирано.

Гутериш: Конфликтът в Газа е безпрецедентен в сравнение с останалите от 2017 г. насам

"Нашият живот се превърна в ад"

Хинд Виша, нейният съпруг и трите им деца едва преди няколко дни са напуснали северната част на Газа и са потърсили убежище в южната част на ивицата. Дъщеря им Салма е на 11 години, момчетата Мохамед и Меджид са на девет и четири. "Нашият живот се превърна в ад във всяко отношение. Децата ми постоянно крещят. Аз плача с тях, а понякога и крещя заедно с тях", разказва по телефона майката пред ДВ. "Изпитвахме смъртен страх", припомня си тя и обяснява, че в последната седмица, която прекарали в жилището си в град Газа, им се наложило да разпределят на порции малкото количество вода и храна, които им били останали.

"Децата ни преживяха цял месец на ужас и страх. И винаги ще помнят това. Благодарна съм на бог, че още сме живи и децата ми са на сигурно място, но се надяваме някой да ни спаси от ужасния ад и накрая да можем да се върнем в дома си".

ООН: "Ужасните събития" от последните дни са непонятни

"Газа се превръща в гробище за децата"

Не само Хинд Виша се чувства така - десетки хиляди палестински родители в Газа са в същото положение. По данни на ръководеното от "Хамас" здравно министерство в Газа са били убити над 4600 деца, 9000 са ранени. За много от децата и младежите в Газа това е вече петата война, която им се налага да преживеят. Но толкова страшно не е било никога.

Населението в Газа е младо: почти половината - 47,3 процента - от неговите 2,2 милиона жители са под 18 години, гласят сведенията на палестинската статистическа служба. Според Уницеф до момента около 1,5 милиона души са били прогонени от домовете си заради войната, сред тях и най-малко 700 000 деца. "Газа се превръща в гробище за децата. Всеки ден биват избити или ранени стотици момичета и момчета, както съобщават медиите", каза миналата седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Изпълнителната директорка на Уницеф Катрин Ръсел предупреди, че враждуващите страни извършват тежки нарушения на правата на децата - убийства, осакатявания и отвличания, нападения срещу училища и болници. "Уницеф осъжда всичко това", изтъкна Ръсел. Тя добави и че много деца вероятно са затрупани под останките на разрушените сгради, което е "трагично последствие от използването на експлозиви в жилищни райони. Същевременно в болница в ивицата Газа новородени починаха, тъй като клиниката остана без ток и медицинското обслужване е било прекъснато".

Израелска заложничка е родила, докато е в плен на "Хамас"

Изгубено детство

Рания Мушташа и нейното семейство ежедневно трябва да търсят храна, чиста вода и функционираща тоалетна. Но тя се безпокои и от тежките последствия, които тази война ще нанесе на децата ѝ. "Децата не могат да ходят на училище, да се срещат с приятели или поне да поддържат с тях контакт по интернет, тъй като няма връзка. Децата са най-засегнати от войната - те губят детството си и всички любими неща в живота си. Те живеят в постоянен страх", казва майката по телефона в разговор с ДВ.

Седемчленното семейство живеело в източната част на град Газа и трябвало да напусне дома си още в началото на войната. Оттогава са се местили два пъти и сега живеят при роднини на юг.

"Когато слушаме новините по радиото, дъщеря ми Рана все ме пита: "И с нас ли ще се случи същото? Не искам да умра". Трудно ми е да я успокоя, когато вижда страха в моите очи и вижда как плача заради бомбите, ужаса и влошаващата се ситуация", разказва Мушташа. "Малкото ми дете постоянно ме пита защо тази война е различна и кога ще свърши. Няма отговор, но се надявам краят ѝ да настъпи скоро".

Разруха и болка: Войната между "Хамас" и Израел
Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 6 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 8 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява