0
Гп пировките диктували зърнения пазар, пише "Дневник". Зърненият пазар и изкупната кампания се контролират от групировките, обяви в понеделник Христо Миленков, изпълнителен директор на Софийската стокова борса и член на Експертен клуб "Сбор 12 без 5". Според него секторът е в ръцете на варненската ТИМ и на бившите силови застрахователи от ВИС и СИК. "Изкупуването на зърно е като перачница на пари. Има хора, които още през април могат да предплатят 200-300 хил. тона пшеница от новата реколта по 120 лв., при положение че няма информация за операции по отпускани банкови кредити за целта", заяви Миленков. Той припомни за интересите на ТИМ в земеделието с притежаваните от тях структури - Централна кооперативна банка (ЦКБ), "Химимпорт", складове и силози за зърно и мелници. Това е пример как гущерът си реже опашката, каза Миленков.

И в Русе протестират срещу закриването на клона на БНБ, съобщава още "Дневник". "С телата си ще спрем камионите, които ще изнасят банкнотните броячни машини", казва един от организаторите на протеста - Димитър Ненов, който се представи за местен координатор на гражданското движение в подкрепа на НДСВ. Според информация от служители на банката в понеделник машините трябваше да се извозят от Русе за София. "На практика това е ликвидация на регионалния клон преди обявеното преди месец публично обсъждане през септември на решението за закриването му и така се цели да се постави пред свършен факт предстоящата дискусия в Народното събрание на проектозакон за БНБ, предвиждащ запазване на клоновете в Русе и Бургас", казаха протестиращите. Те бяха подкрепени от народния представител Теодора Константинова и преди ден от областния управител Румен Януаров.

"Дневник" информира още, че "100 закона ще гледа кабинетът до края на 2002 г." Сто законопроекта, от които 17 предложения до Народното събрание за ратификации, 56 за изменения на закони и 27 нови нормативни акта включва законодателната програма на правителството от 1 август до 31 декември, съобщи в понеделник пресдирекцията на Министерския съвет. Един от новите закони е за отнемане на доходи, придобити по престъпен начин, който правителството планира да разгледа през октомври. "МВР изготви законопроекта и използвахме ирландския, американския и швейцарския опит. На 10 септември предстои да го обявим публично и по него ще водим обществена дискусия", съобщи пред БНТ вътрешният министър Георги Петканов.

Държавата търси решение за статута на свободните зони, пише "Пари". Свободните безмитни зони у нас, за чието изграждане държавата е вложила милиони долари, не работят ефективно поради лошите условия, които предлагат на клиентите си. Това твърдят от Асоциацията на свободните зони в България. Поради тази причина е необходимо създаването на специален закон за тях. Такъв беше обещан през пролетта. В същото време Министерството на икономиката работи по проект за създаване на специални икономически зони, чийто статут не е особено ясен. Предполага се, че те ще дублират безмитните зони, вместо да се използва китайският опит, така харесан от вицепремиера Василев при посещението му там.

По-изгодно е сами да строим Горна Арда, цитира "Пари" мнение на експерти. ХЕК Горна Арда не е нужен на енергийната система на България, а по-скоро е обект, който да гарантира хидроенергийните нужди на страната ни. Това твърдят специалисти от НЕК и енергийното министерство. Според тях е спорно кой е най-ефективният начин за строеж на каскадата. Изчисленията на българските специалисти сочат, че за страната по-изгоден e вариантът сами да построим ХЕК Горна Арда, защото няма да се наложи да се връщат инвестирани средства. Възможно е да построим сами, ако разполагаме с необходимия финансов ресурс за реализацията на проекта, липсата на възможности за осигуряването му поражда необходимостта да се търси инвеститор, коментира пред вестника вицепремиерът Костадин Паскалев. Ако държавата не прибира цялата печалба на НЕК и от нея се отделят средства за строеж на каскадата, тя ще бъде построена за много по-кратко време и при по-изгодни условия от тези, които предлагат чужди инвеститори, твърдят специалистите от НЕК. Разчетите на българските експерти сочат, че по този начин ще се осигури работа и на наши фирми като изпълнители, а не само като подизпълнители. По този начин социалният ефект ще е по-голям, защото заетите ще са много повече от обещаваните досега 3000 работни места. Освен това ще се стимулират редица промишлени отрасли в производство на материали, смятат те.

Да не се продава Банка ДСК тази година, препоръчва финансовият експерт Йосиф Аврамов, цитиран от "Пари". Според Аврамов и проф. Деян Попов банката трябва да се продаде, но не сега и не на всяка цена. До края на годината да се сключи договор за мениджърско управление с реномирана чуждестранна банка. Това може да е и ЕБВР, като след една година й се предложат 25%, с които тя да има блокираща квота. Едва след три-четири години може да се помисли за раздържавяване на около 50% от капитала, каза Аврамов. Като основен аргумент да не се бърза с продажбата той посочи забавения икономически растеж в страните от еврозоната, който според прогнозите на МВФ към края на годината ще достигне едва 1%. Според него няма да има достатъчен интерес към нашата банка. Досега нито една американска банка не е направила покупка на източноевропейска банка, напомни той. Според Аврамов не е използван достатъчно ресурсът на Банка ДСК за стимулиране на различни отрасли и за малкия и средния бизнес. Не е подходящо тя да се продава на търг, а чрез преговори със сродни спестовни институции като Baiеrische Landesbank Sparкasse в Германия, Postbank и Erste Osterreichische Sparкassen bank в Австрия, посочва експертът.

Синдикати готвят протести срещу Агенцията за приватизация, пише "Сега". В четвъртък представители на тютюневите синдикати на КНСБ и "Подкрепа" ще решават дали ще протестират срещу приватизацията на "Булгартабак". Те трябваше да обсъждат този въпрос вчера. Отложихме го за четвъртък, за да можем да съберем повече работници на срещата, уточни председателят на тютюневия синдикат на "Подкрепа" Юри Манойлов. Синдикалистите от "Подкрепа" със сигурност ще протестират срещу продажбата на холдинга на "Табако кепитъл партнърс", който беше обявен в петък за победител в приватизационната сделка за "Булгартабак". Засега не приемаме, че нещата са окончателно решени, все още има възможност за обществен натиск и разваляне на сделката, заяви Манойлов. От КНСБ пък се готвят днес или утре да подпишат допълнително споразумение с "Табако кепитъл партнърс" за запазване на 8000 работни места, изкупуване на 47 000 т тютюн и производство на 50 000 т цигари годишно. Това съобщи лидерът на тютюневия синдикат на КНСБ Коста Божинов.

Изнасяме 200 пъти по-малко домати отпреди 10 години, съобщава още "Сега". Българските плодове и зеленчуци все още са знак за добро качество. За да върнем старите си пазари обаче, ни трябват добър маркетинг и приоритети в експортното субсидиране. Това обявиха агроикономисти и експерти от клуб "Сбор 12 без 5". Вчера те представиха осем свои предложения за регулиране на търговията със земеделска продукция у нас. Близо 200 пъти е намалял износът на домати за десетина години, сочи официалната статистика на агроведомството. От 82 000 т домати, изнесени през 1990 г., експортът през 2000 г. е паднал до едва 440 т. Преди 10 години не сме внасяли и тон домати, сега импортът е 2480 т. Същото е и с ябълките - по онова време сме изнасяли годишно 66 000 т, без да е отчитан внос. През 2000 г. от страната са излезли само 71 т ябълки, докато вносът е бил 15 533 т.

Кандидатите за БТК може да останат двама, информира още "Сега". Само два от трите консорциума, кандидатстващи за БТК, бяха подали до вчера в Агенцията за приватизация заявка за подробен оглед на дружеството, съобщи източник от агенцията. Тази заявка се прави за посещаване на информационната зала на БТК и за осъществяване на подробен финансово-правен анализ. Според друг източник става дума за консорциума "Viva Ventures" и за турския кандидат - консорциумът между "КОЧ Холдинг" и "Тюрк телеком". Третият, допуснат до подаване на окончателна оферта за БТК, е "AIG CET". Крайният срок за анализа изтича на 5 септември. Той обаче не е задължителен: в конкурсната процедура е записано, че кандидатите "имат право" да извършат такъв анализ. Междувременно вчера бе разпространен слух, че окончателна оферта за БТК ще подаде само "Viva Ventures", но той не бе потвърден със сигурност.

Австрийци дават на съд сделката за "Булгартабак", пише "Стандарт". "Тобако холдинг", която е кандидат за приватизацията на "Булгартабак", ще обжалва в съда решението на Агенцията за приватизация за избор на купувач за холдинга. Това заявиха вчера от офиса на регистрираната във Виена компания. Миналата седмица АП посочи за победител в надпреварата "Табако кепитъл партнърс". Веднага след това изпълнителният директор на "Тобако холдинг" - Агустин Гарсия Залдуеги, заяви, че приватизационната процедура е манипулирана. "Решението на правителството е нонсенс. То е необосновано и нерационално", коментира Залдуеги. Той съобщи, че според одита на "Ърнст енд Янг" цената на 80% от "Булгартабак" е минимум 130 млн. евро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 7 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 9 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 11 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 12 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 13 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 13 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 14 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 14 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 14 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 15 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 16 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 16 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 17 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите