0

М итовете и легендите изобилстват от вълнуващи истории за мистични предмети и артефакти, които отключват голяма сила. От камъка Чинтамани от индуската митология, до Копието на съдбата от християнството, тези предмети са владеели въображението на хора от различни култури и епохи.

Независимо дали са талисмани за късмет, божествени оръжия или инструменти с магически сили, тези артефакти остават символ на свръхестественото и на човешкото желание за власт. В завладяващите измерения на фолклора тези митични предмети продължават да ни вдъхновяват и очароват, напомняйки ни за безграничните възможности на човешкото въображение и силата на разказването.

1. Екскалибур - Мечът на крал Артур

Митове
Митове

Започваме нашето изследване с най-известния меч в историята - Екскалибур, от легендата за крал Артур. Този митичен обект е известен със своята необикновена сила и символичната си връзка с истинския крал на Англия. Според легендите само законният крал можел да владее този меч, който давал на притежателя си изключителна сила и мъжество в битка.

Тъй като легендата за Артур има огромен брой вариации, описанията на Екскалибур са различни. Много хора свързват Екскалибур с приказките за меча в камъка. Историята за това как младият Артур извадил магическия меч от камък, с което станал крал. Тази версия за произхода на меча се появява за пръв път през 1200 г. сл. Хр. в Мерлин на Робърт де Борон. Мерлин предсказал, че който извади меча, ще стане крал.

По-късните версии на митовете за Артур предлагат различени истории за произхода на Екскалибур. В тези интерпретации Екскалибур е представен като втори меч на Артур, придобит след като оригиналният (мечът в камъка) бил разбит в свирепа битка. След като получава съвет от Мерлин, Артур търси мистичната дама от езерото, която му подарява омагьосания меч Екскалибур. Както се казва в историята, когато Артур среща смъртта си, поверява на хората си задачата да върнат Екскалибур в езерото, откъдето е дошъл.


В някои версии мечът Екскалибур има магически сили, което прави притежателя му по-силен, по-бърз или дори невидим в битка. В други версии мечът е до голяма степен символичен. През цялата история Екскалибур е тълкуван като символ на силата и храбростта. Той е вдъхновил безброй произведения на литературата, изкуството и киното и остава един от най-трайните и обичани символи от митовете за Артур и до днес.

2. Мьолнир - Чукът на Тор

Митове
Митове

Вторият най-известен митичен предмет в нашия списък е чукът на Тор, Мьолнир, особено след филмите на Марвел. Мьолнир е може би най-емблематичното оръжие в скандинавската митология.

Подобно на приказките за Артур, скандинавската митология е пълна с вариации, така че и тук ще работим с обобщения. Мьолнир обикновено се описва като изкован от две джуджета, които били помолени от Локи да направят оръжието. Известно е, че Тор го е използвал, за да контролира гръмотевиците и светкавиците, както и в бой.


Най-известният мит около чука е историята за това как Тор го изгубил. Богът на пакостите, Локи, организирал кражбата на чука с помощта на един гигант. За да си го върне Тор, трябвало да се маскира като жена.

Мьолнир се е превърнал в траен символ от скандинавската митология, символизиращ сила, мощ и защита. Подобно на Екскалибур, той е включен в много аспекти на съвременната поп култура, появявайки се в комикси, филми и видео игри.

3. Златното Руно

Митове
Митове

Нека оставим настрана оръжията за момент. Много митове разказват за герои, пратени на мисия за намиране на митичен предмет. Това е често срещан сюжет в древногръцката митология и митът за Златното руно е класически пример.

Твърди се, че руното идва от магически крилат овен, наречен Хрисомало. Той бил изпратен от боговете да спаси Фрикс и Хела, деца на цар Атамант, от злата им мащеха. За съжаление Хела паднала от гърба на овена и умряла, но Фрикс бил спасен. В знак на благодарност към боговете той заклал овена и окачи златното му руно в свещена гора.


Години по-късно и Язон и аргонавтите, запомнени като велики гръцки герои, са натоварени със задачата да върнат руното. С помощта на магьосницата Медея, Язон се сдобил с руното и се завърнал у дома победоносно.

Руното се появява и в по-късни митове. Разказвало се, че имало лечебни сили и герои като Атланта и Персей тръгнали да го търсят. Също така се свързва със съзвездието Овен. Руното често се тълкува като символ на богатство, власт и престиж. Митологията около този него е интерпретирана в литературата, изкуството и киното, което го прави един от най-трайните и обичани символи от гръцката митология.

4. Философският камък

Митове
Митове

До издаването на първата книга за Хари Потър Философският камък съвсем не бил така известен, както другите предмети от този списък. Дори днес повечето хора вероятно не са запознати с него, освен от популярното заглавие на детската поредица.

Философският камък е легендарна субстанция от западната алхимия. Твърди се, че има силата да трансформира неблагородни метали като олово в злато. Според някои легенди той давал вечна младост и живот на онези, които го намерят. Много алхимици прекарали целия си живот в откриването му.

Не сме сигурни откъде произлиза легендата, но се смята, че е повлияна от древните египетски и гръцки алхимични практики. След това камъкът е добил популярност от алхимици като Алберт Магнус и Парацелз, които вярвали, че камъкът ще даде отговорите, които крие Вселената.



За мнозина той е метафора за духовна трансформация и просветление, а не действителен физически обект. Процесът на трансформиране на неблагороден метал в злато се разглежда като символ на пътуването на алхимика към по-високо ниво на съзнание и разбиране.

Не е изненадващо, че философският камък никога не е бил намиран. Но онези, които са бленували за него, са поставили основата на съвременната химия и научните открития. Днес идеята за вечен живот или трансмутация на металите може да изглежда възможна, но тези първи поколения учени и мислители са успели да преминат границите на онова, което се е смятало за възможно, проправяйки пътя за някои от най-големите открития на човечеството.

5.Копието на съдбата, реликва от разпятието

Митове
Митове

Християнската иконография отдавна се вълнува от смъртта на Исус Христос чрез разпятието. Вземете например Копието на съдбата. Според историята с копието е бил пронизан хълбока на Исус, докато е бил на кръста, и се вярва, че то притежава изключителна сила.

Копието се свързва с няколко значими исторически фигури. Твърди се, че римският император Константин го е носел в битка и с него е успявал да постигне големи победи. Твърди се също, че копието е било притежавано от Карл Велики и Наполеон.


Легендите около него продължили да съществуват и през 20-ти век, когато го свързвали с Нацистка Германия. Според историите, Хитлер е имал мания по окултното и се предполага, че е вярвал, че копието ще му даде силата нужна му да завладее света. Казва се още, че нацистите се сдобили с копие, което смятали за истинското, и го изложили в музей в Нюрнберг.

Това копие е изследвано от учени, които смятали, че то датира от около 800 г. сл. Хр. Друго копие, за което се твърди, че е Копието на съдбата, се съхранява във Вагаршапат, Армения. Според друга версия е възможно легендарното оръжие да е заровено в църквата "Свети Петър" в Антиохия.

Въпреки че автентичността на тези предмети често се оспорва, легендите около тях продължават да съществуват. Предполагаемите мистични сили на копието и връзката му със значими исторически фигури го правят мистериозен и траен символ в човешката история. Теориите на конспирацията вероятно ще го приписват и на други велики хора с векове напред.

6.Пръчката на краля на маймуните

Митове
Митове

Пръчката на краля на маймуните, известен като Ruyi Jingu Bang, е един от най-известните предмети в китайската митология. След като кралят на маймуните Сун Укунг помогнал на краля дракон на източните морета да победи един демон, в знак на благодарност, той му подарил пръчката.

Когато кралят на маймуните за пръв път видял тоягата, тя приличала на стълб от черно желязо, дълга 6 метра и широка колкото варел. Вместо да бъде използвана като оръжие, тоягата се използвала от Ю Велики (легендарен крал от древен китайски мит) при измерването на дълбочината на голямо наводнение.


Когато обаче царят на маймуните повдигнал тоягата, тя незабавно се свила. Когато прочел надписа отстрани, той разбрал, че тя тежи 8 000 кг. Маймуната скоро научила, че може да променя размера на жезъла по свое желание, дори до размера на игла, когато не му била нужна. Според легендата тоягата е неразрушима и е способна да контролира елементите.

В класическия китайски роман „Пътуване на Запад“, кралят на маймуните използва тоягата, за да побеждава демони, чудовища и други свръхестествени сили. Тя се е превърнала в символ на власт и сила.

7. Печатът на Цар Соломон

Митове
Митове

Печатът на Соломон или пръстенът на Соломон е магически пръстен печат, приписван на израелския цар. Обикновено се изобразява като пентаграм или хексаграм. Според легендите той е давал на Соломон различни сили. Както при други митични предмети, пръстенът позволявал на Соломон да контролира свръхестествени същества като шедими (термин, използван за назоваване на духове и демони в юдаизма) и джинове. Също така се казва, че му позволявал да говори с животните и му осигурявал защита срещу злите сили.

Споменава се за пръв път от еврейския историк от I-ви век, Йосиф Флавий. След това започва да се появява и в арабски текстове, където се свързва с пророка Сюлейман, за когото се смята, че контролирал вятъра, животните и джиновете. Както в еврейската, така и в ислямската магическа традиция се смята, че символът има защитна и лечебна сила.



Най-известните легенди около пръстена обаче идват от средновековни източни писатели. Според тях пръстенът е гравиран от Бог и е спуснат на Соломон директно от небето. Изработен е от месинг и желязо, а двете части са използвани за запечатване на команди и към добрите и към злите духове. Споменаването на магически пръстен датира от около 100 г. сл. н. е., а връзката на Соломон с него е по-късно вярване.

8.Камъкът Чинтамани, най-добрият талисман за късмет

Митове
Митове

Камъкът Чинтамани е митичен предмет както от древната индуистка, така и от будистката митология. Твърди се, че има необикновени сили и се вярва, че е най-добрият талисман за късмет. Смятало се, че камъкът е дело на боговете, открит от Гаруда, който го дал на майка си Вината.

Разказва се, че камъкът е изключителен и в зависимост от мита има различни способности. Най-разпространено е вярването, че може да изпълни всяко желание. Според други легенди можел да лекува и да носи мир и просперитет на всеки, който го притежава.

Както при останалите легендарни предмети в този списък, и за камъка Чинтамани се вярва, че е принадлежал както на реални, така и на митологични фигури. Най-известният мит разказва как камъкът бил обладан от краля на демоните Равана, но след това му бил отнет от бог Рама.

 

Често се сравнява с Философския камък. Мнозина, възприели легендата за истина, прекарвали години в опити да го намерят. Чинтамани също е останал като символ на късмет и просперитет в индуистката и будистка митология и представлява не само силата на боговете, но и възможността за постигане на най-големите желания.

И така от меча на Артур до жезъла на краля на маймуните, темата за митичните предмети винаги е била завладяваща и безкрайно интригуваща. Всички тези истории и предмети символизират човешкият стремеж към власт, защита и постигане на най-съкровените желания.

Въпреки че тези легендарни предмети често са измислени, те продължават да пленяват и вдъхновяват хората и до днес, поддържайки силата на мита жива. Независимо дали са символи на късмет, инструменти на божественото правосъдие, или проводници на магия, тези предмети ни напомнят, че светът на митовете е пълен с чудеса и възможности и винаги има още нещо за откриване и изследване.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 20 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 21 минути

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 1 час

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 1 час

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 2 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 3 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 3 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 3 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 4 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента