3

Н аскоро Финландия беше обявена за най-щастливата държава в света за шеста поредна година. Представени са редица теории, които обясняват защо тази страна продължава да заема челно място в класацията по щастие - от по-голямо равенство на доходите до време, прекарано сред природата. Но един финландски професор по социология обяснява позицията на страната с "културна ориентация, която поставя реалистични граници на очакванията за добър живот". Той смята, че финландците са щастливи, защото нямат прекалено високи очаквания.

Трябва ли всички ние да намалим очакванията си, за да бъдем по-щастливи? Очевидно е, че психологическите изследвания сочат обратното, се казва в анализ, публикуван в изданието „Science Alert”. Високите очаквания са важни, защото ни позволяват да мечтаем и да си създаваме цели, за които да работим. Чрез процес, наречен умствено противопоставяне, ние създаваме преценки за очакванията си за бъдещето и решаваме кои мечти са реалистични за осъществяване и кои трябва да изоставим.

Представете си, че живеете живот с много приятели около себе си. Ако седите сами вкъщи и мечтаете за това и се чувствате тъжни от реалността, в която сте самотни, мисловното противопоставяне ви помага да идентифицирате мечтата си, да предвидите потенциалните пречки, да планирате да предприемете действия за преодоляването им и да преследвате цел, която ще ви помогне да намерите приятели, например да се присъедините към клуб. Така че високите очаквания, когато са реалистични, могат да послужат като мотивация за промяна.

Високите очаквания също така ни поддържат оптимистично настроени, така че да продължим да действаме в условията на трудност. Когато на някого се случи нещо лошо и той развие очакване, че всичко ще се оправи - въпреки несгодите и дори ако в момента това изглежда нереалистично, това може да го накара да направи положителни стъпки напред.

Например очакването ви да намерите партньор за цял живот може да намалее, когато връзката ви се разпадне. Ако обаче продължите да имате високи очаквания, че ще срещнете подходящия човек, е по-вероятно да се присъедините към сайт за запознанства и да търсите възможности за запознанства с нови хора. Ниските очаквания ограничават способността ни да се развиваме и израстваме. Ниските очаквания, че ще постигнем това, на което се надяваме, не е добър начин за адаптиране към промените в живота и може да доведе до чувство на безпомощност и отчаяние.

Когато имаме ниски очаквания за успех след неприятности, е по-вероятно да се откажем, например да не се опитваме да пробваме приложение за запознанства. Дори когато шансовете ни за успех са обективно високи, ще се откажем от възможности - може би да се запознаем с нови хора - поради ниските си очаквания, че нещата ще се развият добре за нас. Така че високите очаквания могат да ни помогнат да се адаптираме към променящите се обстоятелства и да продължим напред. Това е признак на устойчивост, адаптивност и благополучие.

Каква е рецептата за щастие за всяка зодия

Въпреки че е полезно да поставяме високи очаквания към себе си, ние също така сме склонни да постигаме по-добри резултати, когато другите хора имат високи очаквания към нас. Това се нарича ефект на Пигмалион. Убеждението ни, че другите ни възприемат като способни и вярват, че можем да постигнем повече, отколкото си мислим, че можем, ни подтиква да се представяме по-добре. По същия начин, когато другите имат ниски очаквания към нас, ние обикновено се представяме по-зле. Ефектът на Пигмалион е широко тестван на работното място и в образованието, като резултатите са сходни.

Прекалено високите очаквания могат да имат отрицателни последици. Представете си, че сте надценили уменията си и сте си поставили твърде голямо предизвикателство. Може би сте започнали да играете Candy Crush на телефона на партньора си, а неговото ниво е много по-напред от вашето. Несъответствието между вашите умения и това предизвикателство може да доведе до разочарование и дори до тревожност.

За да неутрализирате това, единственото, което трябва да направите, е да се върнете към ниво, което по-добре съответства на нивото на уменията ви - което намирате за предизвикателство, но на което сте способни да постигнете високи резултати, за да напреднете в играта. Склонни сме да правим същото и в реалния живот, за да запазим равновесието.

Тези навици ще ни помогнат да бъдем по-щастливи

Да речем, че организирате вечеря за приятелите си. Ако се ангажирате с приготвянето на изискано ястие, което е твърде трудно, тревожността ви може да достигне толкова високи нива, че да не можете да се насладите на собствената си вечеря. Вместо това можете да намалите очакванията си и да приготвите ястие, което не изисква толкова много умения, но все пак е предизвикателство за вас (и което несъмнено ще се хареса на приятелите ви).

Всички ние имаме копнежи, желание за идеална версия на живота си. Някои от копнежите ни се превръщат в цели (например да стана родител), а други - в желание за цял живот, което вероятно никога няма да се сбъдне (например да спечеля X Factor), предаде БГНЕС.

Една от причините, поради които хората може да не искат да имат високи очаквания, е, че искат да се предпазят от разочарование, когато надеждите им не се реализират, което е основателно опасение. Въпреки това, ако се научим да управляваме емоциите си, когато се появят тъга и разочарование, това ни помага да се справяме по-ефективно с несгодите.

Плюсовете на високите очаквания, които ни мотивират да си поставяме и постигаме цели, надделяват над минусите, както и над всякаква "защита", която може да получим от ниските очаквания. Като се има предвид всичко това, е твърде опростено да се смята, че това е причината финландците да са по-щастливи.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 13 минути

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 55 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 4 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 7 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 7 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути