4

Д жеймс Алисън и Тасуку Хонджо спечелиха съвместно Нобеловата награда за физиология или медицина за тяхното откритие за ракова терапия, съобщиха световните информационни агенции.

Откритията на двамата учени водят до пробив в лечението на рака.

"Алисън и Хонджо показаха как различните стратегии за инхибиране на спирачките върху имунната система могат да бъдат използвани в лечението на рака", обясни в изявлението си присъждащият наградата Кралски Каролински медицинско-хирургичен институт.

Жена с последен стадий рак, излекувана по нов метод: Ударих джакпота

Ракът убива милиони хора годишно и е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването.

Като стимулират вродената способност на имунната система да атакува туморните клетки, тазгодишните Нобелови лауреати създават

изцяло нов принцип за лечение на ракови заболявания.

Основно свойство на имунната система е способността да разграничава "свои" от "чужди", така че нахлуващите бактерии, вируси и други опасности да бъдат атакувани и елиминирани. Т-клетките, вид бели кръвни телца, са ключови играчи в тази защита.

Тасуку Хонджо
Тасуку Хонджо Източник: БГНЕС

Т-клетките имат рецептори, които се свързват със структури, разпознати като чужди и такива взаимодействия задействат защитната реакция на имунната система. Допълнителни протеини, действащи като ускорители на Т-клетките, също са необходими, за да предизвикат пълната имунна защита.

Алисън изследва известен протеин, който "функционира като спирачка върху имунната система", обяснява сайтът Nobelprize.org.

Той осъзнава потенциала на премахването на тази спирачка, за да бъдат освободени имунните клетки да атакуват туморите. След това разработва тази концепция в изцяло нов подход за лечение на болни от рак.

Тасуку Хонджо открива паралелно протеин на имунните клетки и след като изследва внимателно функцията му, разкрива, че той също действа като спирачка, но с различен механизъм.

Леченията на базата на неговото откритие са поразително ефективни в борбата срещу раковите заболявания.

Джеймс П. Алисън
Джеймс П. Алисън Източник: БГНЕС

"Значимите открития на двамата лауреати са пробив в борбата ни срещу рака", заяви Кралският Каролински медицинско-хирургичен институт.

Секретарят на Нобеловия комитет Томас Пърлман заяви:

"Все още не съм могъл да се свържа с доктор Алисън, възможно вече да е разбрал, че е станал Нобелов лауреат".

"Доктор Хонджо, ако се съди по проведения ми с него разговор, беше много щастлив. Беше ми трудно да разбера дали е очаквал високото отличие, но ми се стори изненадан. Във всички случаи той изрази изключителното си задоволство, че споделя Нобеловата награда с професор Алисън", заяви още Пърлман.

По време на обявяването на имената на тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за медицина или физиология в Инстаграм се появи снимка на професор Хонджо, заобиколен от радостни колеги, узнали за удостояването му с авторитетния приз.

Започва тестване на нова терапия срещу рак

Пробив: кръвен тест открива рак

Пред шведските медии проф. Алисън заяви, че е крайно изненадан от присъдената му награда и че нямал намерение отново да си легне да спи. "Ще си плисна чаша вода в лицето и ще побързам да позвъня по телефона на сина ми и да му разкажа какво ми се е случило!", заяви Нобеловият лауреат.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@