0

С ветът, в който живеем, се променя. Независимо дали искате да го приемете, или не, огромните климатични промени разтърсват основите на нашето общество, а времето за нашия екологично разрушителен начин на живот изтича. Повишаването на температурата на морското равнище води до гибелта на цели екосистеми. Огромни пожари разкъсват вековни гори. Екстремни климатични условия причиняват хаос в цели държави, а според някои модели имаме по-малко от 20 години, преди натискът върху глобалната ни икономика да предизвика повсеместен срив. 

„Хипотеза за Адам и Ева“: Очаква ли ни катастрофа на всеки 6500 години

И така, как ще изглежда това?  

Е, можем да научим нещо от един поглед към нашето минало и какво се е случвало, когато климатът се е променял бързо преди. Когато се чудим какво ще се случи с нашия свят, можем да си извадим поуки от периода на младия дриас. 

Ако историята на нашата планета беше книга, периодът на младия дриас щеше да е една от най-кратките, но най-динамичните глави. След време на глобално затопляне, в който животът отново започва да процъфтява, периодът на по-младия дриас  се характеризира с внезапно и бързо застудяване. Макар че периодът е сравнително кратък, той променя ландшафтите и екосистемите, оставяйки траен отпечатък върху нашата планета, който се усеща и днес. От мистериозния си произход до големите си последици, младият дриас предлага ценни сведения за динамичната природа на климатичната система на Земята. 

Възможно е този път да не ни се случи същото: обстоятелствата и причините са коренно различни. Но тъй като климатът ни преминава през нов период на драматични промени, поуките, извлечени от младия дриас, са по-важни от всякога. 

Голямо застудяване 

Днес постоянно чуваме да се говори за глобалното затопляне, и то с основание. Периодът на младия дриас е бил точно обратното. Това е климатична аномалия, период на агресивно глобално застудяване, възникнал преди около 12 900 години и продължил около 1200 години. 

Наречен на малко арктическо цвете Dryas octopetala (което процъфтява в студените условия, създадени от глобалното застудяване), този период прекъсва тенденцията на постепенно затопляне, последвала ледниковия максимум. Това е най-студеният момент от последния ледников период, в който голяма част от Северна Америка, Европа и Азия са обхванати от огромни ледени покривки. Той също така предшества настоящия период - много по-топлата епоха на холоцена. 

Съществуването на периода на младия дриас е открито от геолозите чрез изучаване на различни косвени данни, като вземане на проби от ледени ядра, седиментни слоеве и фосилни доказателства. По време на този студен период температурите рязко спадат в по-голямата част от Северното полукълбо, което предизвиква мащабни и широко разпространени промени в околната среда. 

По-специално, ледниците отново навлизат в региони, които са се освободили от лед, променяйки пейзажите и екосистемите. Огромни територии са били покрити с лед, чието преминаване е издълбало огромни траншеи и долини в ландшафта. 

И така, какво е причинило това?  

Съществуват множество различни теории, но тук ще се спрем на най-уважаваните от тях. Широко разпространено е мнението, че със затоплянето на планетата и навлизането ѝ в сегашния междуледников период - холоцена, огромните ледени покривки, които все още покриват големи части от Северна Америка, започват да се топят. 

По-специално, леденият щит Лаурентид се разтопил, изхвърляйки огромни количества хладна и сладка вода в Северния Атлантик. Цялата тази сладка вода нарушила деликатния баланс на океанската циркулация, която е от ключово значение за регулирането на земната атмосфера. Казано по друг начин, донякъде по ирония на съдбата глобалното затопляне е довело до интензивен, но кратък период на застудяване. 

Тази прясна ледена вода е нарушила Атлантическата меридионална циркулация (AMOC), която е ключов компонент на глобалната океанска циркулация. АМОК пренася топлите повърхностни води от тропиците към Северния Атлантик. Там тя отделя топлина в атмосферата, преди да потъне и да се върне на юг. 

Сладката вода от топящите се ледени покривки се отразява негативно на този процес, като възпрепятства потъването на плътната солена вода и нарушава преноса на топлина на север. Липсата на пренос на топлина в северна посока означава, че Северният Атлантик е преживял агресивно охлаждане. Това е подобно на това, което се случва с Гълфстрийм днес. 

Освен този приток на сладка вода има и няколко други фактора, които може да са били в основата на това. На първо място, промените в слънчевата радиация, като например колебанията в слънчевата мощност или вариациите в орбитата на Земята, може да са повлияли на климатичните модели през този период. 

Второ, големите вулканични изригвания могат да имат изненадващо драматично въздействие върху климата. Като изхвърлят големи количества пепел и газове в атмосферата, те могат да блокират слънчевата светлина за продължителни периоди от време, което води до захлаждане. Възможно е да са изиграли роля и промени в моделите на атмосферната циркулация, като например промени в струйното течение или промени в позицията на системите за атмосферно налягане. 

Нашият климат се състои от лабиринт от взаимосвързани системи, които все още учените не разбират напълно. Когато една система е нарушена, това може да има верижен ефект върху останалите, засилвайки промените на други места. 

Смята се, че именно това се е случило по време на периода на младия дриас. Притокът на сладка вода е имал верижен ефект върху други системи, което е довело до драматични климатични промени. 

Как се е променила Земята 

Периодът на младия дриас е оказал голямо въздействие върху ландшафтите и екосистемите на Земята. Ледените кубчета обичат да се плъзгат, а ледниците не са по-различни, само че в много по-голям мащаб. 

През този период ледниците на Земята, които са се отдръпвали постоянно след последния ледников максимум, внезапно са се придвижили отново напред в региони, за които преди това се е смятало, че не са заледени. Нищо не издълбава скалите така, както милиони тонове лед, и тези ледници са променили топографията, издълбавайки долини и оставяйки след себе си забележителни морени и други ледникови форми на релефа, които и днес бележат пейзажа. 

Променен е не само релефът на планетата. Студеното време също е унищожило растителността. 

С рязкото понижаване на температурите горите се оттеглят, като в много райони се създават тундрови и степни биоми. Това екологично сътресение е нарушило местообитанията, променило разпространението на растителните и животинските видове. То е наложило приспособяване или миграция към по-благоприятни райони. 

Тези промени са оставили своя отпечатък и върху древните човешки популации. Обществата на ловците-събирачи се сблъскали с предизвикателства, тъй като обичайните им местообитания се променили бързо, което е довело до промени в моделите на заселване и стратегиите за препитание. Възобновяването на студените и сурови условия вероятно е повлияло на културното развитие и технологичните иновации, тъй като общностите са се адаптирали, за да оцелеят в предизвикателната среда. 

Периодът на младия дриас може да е бил сравнително кратък, но неговото наследство се простира далеч отвъд 1000-годишната му продължителност. 

Продължителните му въздействия все още се наблюдават в съвременните земни системи. Тъй като преминаваме през друг период на бързи, безпрецедентни промени, прозренията, придобити от изучаването на тази климатична аномалия, осигуряват ценен контекст за разбиране и прогнозиране на настоящата и бъдещата динамика на климата.  

Едно от значимите въздействия е извлечените поуки относно чувствителността на климатичната система на Земята към външни фактори. По-специално, някога се е смятало, че за да се проявят масивни климатични промени, е необходимо много време. 

Планетата е изключително стара и сме свикнали да говорим за стотици хиляди или милиони години, що се отнася до сериозни промени. Смята се обаче, че климатичните промени, които са настъпили на Земята, са се проявили в продължение на десетилетия. 

Освен това младият дриас служи като пример за потенциалните последици от навлизането на сладка вода в океана. Ако учените са прави и периодът на младия дриас е бил причинен предимно от топенето на ледените покривки, то това е нещо, което трябва да се вземе предвид, тъй като арктическите ледени покривки се топят, изхвърляйки вода в океаните. В един затоплящ се свят, в който топенето на ледовете и промените във валежите се ускоряват, разбирането на потенциалните въздействия върху океанската циркулация и стабилността на климата е от решаващо значение за вземането на информирани решения и усилията за смекчаване на последиците. 

Освен това екологичните смущения, причинени от младия дриас, дават представа за това как екосистемите реагират на резките климатични промени. Разбирането на реакциите в миналото може да даде информация за стратегиите за опазване и управление в условията на продължаващо изменение на климата и деградация на местообитанията. 

Периодът на младия дриас е пример за динамичния и непредсказуем характер на климатичната система на Земята. Този период предлага задълбочен поглед върху сложността на миналото, настоящето и бъдещето на нашата планета - от сложния му произход до далечните му последици. 

Докато разкриваме тайните му чрез научни изследвания, младият дриас ни напомня за устойчивостта и адаптивността на живота в условията на екологични катаклизми. Изучавайки този ключов момент от историята на Земята, ние придобиваме не само знания, но и по-дълбоко разбиране на предизвикателствата и възможностите, които предоставя променящият се климат, посочват учени. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcas

* Във видеото: 7-те най-големи масови опустошения на Земята, които историята познава

Припомняме и тази галерия от нашия архив:

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 34 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 5 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия