1

Д о края на XIV-ти век празникът на мъченика и римски светец на име Валентин е бил достатъчно силно свързан с влюбените, за да може Джефри Чосър да напише, че празникът се случвал тогава, когато „всяка птичка идва, за да избере своята половинка“. И все пак първият запазен поздрав за Свети Валентин на английски е от 1477 г. Това е писмо от тийнейджърката Марджъри Брюс до нейния съсед и ухажор Джон Пастън. В него се обсъждат преговорите за брака на Марджъри между Джон и нейния баща сър Томас Брюс, които били в застой, заради въпроса за зестрата на Марджъри. Тя се обръща към Джон с „моят любим, любимата ми Валентин“ и обещава да го обича „наистина над всички земни неща“, дори ако той имал много по-малко имение. Писмото е очаровало поколения историци, като Сара Певърли го описва като „завет на силата на любовта“. Всеки февруари писмото се открива за предприемчивите журналисти, които искат да публикуват статии за историята на най-романтичния ден от годината.

Изкушаващо е да приемете писмото за чиста монета с неговите нежности и настояване да се запази в тайна. Сред често сухата кореспонденция от XV-ти век този текст се усеща като глътка свеж въздух - автентично представяне на романтичните надежди на една млада средновековна жена. И все пак да се приеме просто като невинно изразяване на обич означава да се пренебрегне стойността му по отношение на сложността на средновековното ухажване и да се подценят способностите на една предприемчива тийнейджърка за уреждането на собствения й брак.

През 1477 г. Джон Пастън, вторият син на джентълмена от Норфолк бил на 33 години. Две години по-късно по-големият му брат (също Джон) щял да умре от внезапна болест и той щял да наследи семейното имение. Но най-голямата надежда на Джон за намиране на богатство била чрез изгоден брак. Кореспонденцията на Пастън показва, че той бил на лов за съпруга от 1467 г. Сведенията описват поне десет неуспешни опита за съвпадение. Богата неомъжена жена в детеродна възраст била най-голямата награда на средновековния брачен пазар, а вторият син от заможно, макар и не знатно семейство едва ли бил най-перспективният избор за нея и семейството й. Десетилетие по-късно ситуацията трябва да е изглеждала отчайваща за него. Може би това била и причината, поради която той насочил вниманието си към Брюс – те били уважавани и добре уредени, макар и не богати и може би е имало време, когато амбициозните Пастън не са ги виждали като достатъчно печеливш вариант. Или може би просто защото преди това най-голямата дъщеря на сър Томас Брюс не била достатъчно голяма, за да бъде сериозна перспектива. В късните си тийнейджърски години Марджъри може изведнъж да се е превърнала в привлекателна възможност.

Не знаем кога е започнало ухажването на Джон към Марджъри, но писмо от Елизабет Брюс, което го кани да ги посети за празника на Свети Валентин, „за да бъде доведен въпроса до край“, предполага, че предложението за нейната ръка е било на път да бъде направено. Въпреки нуждата да си намери съпруга, Джон не желаел да се задоволи с по-малко, отколкото смятал, че заслужава и настоявал сър Томас да осигури по-добра зестра от обещаната на Марджъри. Междувременно Томас не бил склонен „да отдели твърде много само на една от дъщерите си“, тъй като Марджъри имала по-малки сестри, които също щели да се нуждаят от зестра след време. Няколко дни след като изпратила страстното си първо писмо, Марджъри написала и по-прагматична бележка до Джон. Позовавайки се на „въпроса между баща ми и вас“, тя дръзко заявява: „Позволявам ви ясно да разберете, че баща ми няма да се раздели с повече пари, освен със £100 и 50 марки, което е далеч от изпълнението на вашето желание. Ето защо, ако можете да се задоволите с това и моя беден баща, бих била най-веселата девойка на земята.

Марджъри се представила като послушна дъщеря и бъдеща съпруга, като се предполага, че е оставила финансовите спорове единствено на мъжете. Но нейното самоиронично споменаване на нейния „беден баща“ изглежда като фино напомняне, че именно тя, а не зестрата, била истинската награда от преговорите. В предишното си писмо тя уверила Джон в страстните си чувства, а във второто показала уменията си като преговарящ, смекчавайки последното предложение на баща й с напомняне за способността на Джон да я направи щастлива.

Въпреки заявеното от Марджъри желание Джон да запази първото й писмо в тайна и двете съобщения са били продиктувани на семейния писар и е малко вероятно да са били съставяни тайно. Независимо дали ще приемем, че сър Томас Брюс е използвал Марджъри като инструмент в преговорите си с Джон, апелирайки към чувствата му, за да го накара да приеме по-ниска оферта, или по-скоро, че тези писма са инициатива на младото момиче, тези писма вероятно отразяват повече семейното сътрудничество, отколкото личната страст. Докато средновековните хора ценели любовта между съпруга и съпругата, при ухажването нуждите на семейството като цяло били пред желанията на двойката. Тук семейство Брюс били решили, че искат да спечелят Джон и какво са готови да платят за него. Те били единни и в крайна сметка Джон приел условията им. Марджъри и Джон се оженили същата година.

Поддал ли се, защото е нямал други възможности? Може би. Нямаме доказателства за това, че през 1477 г. той е бил толкова влюбен в Марджъри, колкото тя твърди, че е била в него. Но през 1484 г. Марджъри пише на Джон, който е в Лондон по работа и го моли, ако планира да остане дълго в града, да изпрати да я вземат, защото „мисля, че мина много време, откакто лежах в ръцете ти“. Седем години, няколко бременности и ежедневието на брака не били потушили желанието на Марджъри да бъде прегръщана от мъжа, към когото се обръщала като към „моят любим“. Може би това нежно признание в писмо, което иначе се занимава със семейни дела, разкрива истинската романтика между Марджъри и Джон Пастън.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 10 минути

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 37 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 15 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 16 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта