1

Д а купуваме по-малко започна да се превръща в често срещана мантра в движението за устойчивост в модата. Но колко всъщност трябва да купуваме? Ако може да се съди по нов доклад, вероятно е много по-малко, отколкото си мислите. Изследователите от берлинския институт Hot Or Cool установиха, че трябва да купуваме само пет нови дрехи годишно, за да се придържаме към Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Това означава, че купувачите само във Великобритания ще трябва да намалят потреблението си с до 80% в някои случаи, пише Vogue.

"Вече е нормално да консумираме мода, която не съответства на нуждите ни", казва пред Vogue Лука Космие, ръководител на изследователската програма на института Hot Or Cool и един от водещите автори на доклада. "Консумираме все повече и повече дрехи на по-ниски цени и с по-кратко време за използване на един артикул - и това не се отразява добре на климата", добавя Люис Акенджи, управляващ директор в института и друг водещ автор на доклада. 

Може би не е изненадващо, че купувачите в по-богатите страни потребяват повече от полагащия им се дял мода. В доклада се посочва, че Австралия, Япония, САЩ и Великобритания имат най-голям въглероден отпечатък на глава от населението, когато става въпрос за потребление на облекла. От страните от Г-20 най-нисък въглероден отпечатък на глава от населението имат Индия, Бразилия, Китай, Турция и Индонезия.

Дрехи, от които звездите са страдали истински

Всъщност тези страни в момента не изпълняват своя "въглероден бюджет" - емисиите на глава от населението, които все още биха били в съответствие с ограничението от 1,5 градуса по Целзий, ако потреблението на мода се разпредели поравно. "Модата показва колко неравностойно е обществото - не само неравностойно в икономически план, но и по отношение на приноса към емисиите на парникови газове на глава от населението", казва Акенджи. 

Изследователите установяват, че един "нормален" гардероб се състои от общо 74 дрехи и 20 тоалета. Като пример те са предложили шест тоалета за работа, три тоалета за домашно облекло, три тоалета за спорт, два тоалета за празнични поводи, плюс четири якета и панталони или поли за навън. "Това е много щедро разпределение, което сме дали в нашата оценка", обяснява Акенджи. През 60-те години на миналия век средният френски гардероб се е състоял от около 40 артикула, макар че оттогава времената са се променили. 

Интересното е, че авторите на доклада предполагат, че ако се предприемат други действия както от страна на марките, така и от страна на потребителите, всъщност бихме могли да се върнем към нивата на потребление от 2010 г. в Обединеното кралство и все пак да се вместим във въглеродния бюджет на модата при изменение с 1,5 градуса по Целзий.

"Всъщност не става дума за връщане към Средновековието", коментира Косими. "Когато тези големи намаления, това не означава, че трябва да се задоволите с една или две тениски или нещо друго - това е много по-възможно."

Висшата мода на Dior: бяло, сиво и бродерия (колекция жени)

Наред с намаляването на абсолютното количество дрехи, които купуваме, има и други поведенчески промени, които можем да направим, за да намалим своя дял от отпечатъка. Купуването на дрехи втора употреба може да помогне, но само ако купувате този артикул вместо нещо ново. "В повечето случаи дрехите втора употреба се използват, за да продължим да консумираме прекомерно", казва Космие. "Когато купувате дреха втора употреба, все още имате всички въздействия, свързани с потреблението; тя все още се брои за дреха, която трябва да изперете и евентуално да изхвърлите."

В тази връзка прането на дрехите при 30 градуса по Целзий и пропускането на едно на всеки три пранета може да намали въглеродния отпечатък, а по-дългото носене на дрехите е второто най-добро нещо, което можете да направите, след като не купувате нищо ново.

Според благотворителната организация за отпадъци WRAP удължаването на средния живот на една дреха с девет месеца може да намали въглеродния отпечатък с около 25%. Правилното изхвърляне на дрехите, така че да не попаднат на сметището (например чрез продажба), също може да помогне за намаляване на въглеродните емисии.

Умни трикове за поддържане и съхранение на дрехи

Разбира се, поведението на потребителите е само част от пъзела, особено като се има предвид, че по-голямата част от въглеродния отпечатък на модата се дължи на производството на дрехи. Но колективната промяна може да помогне да се повлияе на индустрията като цяло. "Чувствахме, че наистина има празнота по отношение на това какво можем да направим като потребители и как да превърнем това в конкретни действия, които можем да направим днес", казва Космие. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Прощавайте, къде е главният ви готвач? - Отиде отсреща да хапне и веднага ще се върне!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хванаха шофьор с над три промила алкохол в Сливен

Хванаха шофьор с над три промила алкохол в Сливен

България Преди 33 минути

Други двама са задържани за шофиране след употреба на наркотици

Нетаняху разпусна военновременния си кабинет

Нетаняху разпусна военновременния си кабинет

Свят Преди 1 час

Мнозина очакваха това след напускането на центристки настроения бивш генерал Бени Ганц

Димитър Рачков търси най-артистичните българи

Димитър Рачков търси най-артистичните българи

Любопитно Преди 1 час

Кастингът за музикалното шоу „Пееш или лъжеш“ е отворен и всеки може да се запише на nova.bg/casting

Снимката е илюстративна

Рекорден брой случаи на потенциално смъртоносна бактериална инфекция в Япония

Свят Преди 2 часа

"Експертите обаче не знаят как бактериите са влезли в телата на почти половината от хората, които получават STSS", казва CDC

<p>Арестуваха мъж, заплашил, че ще постави взривно устройство в болница</p>

Арестуваха мъж, заплашил, че ще постави взривно устройство в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Сигналът е получен малко след 17:30 часа в неделя

Кола блъсна две деца в Кюстендилско

Кола блъсна две деца в Кюстендилско

България Преди 2 часа

Пострадалите са на 10 и на 13 години

.

10 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor – Dare2Scale 2024

Любопитно Преди 2 часа

В тазгодишното шесто издание са селектирани 17 предприемачи от 8 различни сектора, както и една организация с нестопанска цел

<p>Загина 18-годишен участник в&nbsp;Олимпийските игри</p>

При инцидент: 18-годишен участник в Олимпийските игри загина

Свят Преди 2 часа

Той е бил на лодка с приятелите си, като е скачал в движение във водата

<p>НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност</p>

Столтенберг: НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

Свят Преди 2 часа

Миналата седмица той заяви, че това е „най-значителната гаранция за сигурността“

Наградите "Тони" 2024: "Аутсайдерите" с награда за най-добър мюзикъл

Наградите "Тони" 2024: "Аутсайдерите" с награда за най-добър мюзикъл

Свят Преди 3 часа

Церемонията по връчване на театралните награди се състоя в неделя вечер в Манхатън

Йотова: Всичко е в ръцете на първата политическа сила, надявам се на диалог

Йотова: Всичко е в ръцете на първата политическа сила, надявам се на диалог

България Преди 3 часа

Вицепрезидентът очаква новият парламент първо да се конституира, да бъдат спазени всички процедури, тъй като "търпението на българските граждани се изчерпва"

Убийството в Цалапица: Прокуратурата предаде на съд Рангел Бизюрев

Убийството в Цалапица: Прокуратурата предаде на съд Рангел Бизюрев

България Преди 3 часа

Предстои Окръжният съд в Пловдив да насочи разпоредително заседание по внесения обвинителен акт

Мъж и жена се удавиха в морето в Бургаско

Мъж и жена се удавиха в морето в Бургаско

България Преди 3 часа

Случаите са станали на две различни места в един и същи ден