Перфекционизмът над скицата: Том Форд
0

П ерфекционист, с усет към детайла, модният дизайнер Том Форд е смятан за единствения в света, който знае как да сътвори идеалните дрехи за жените и мъжете.

Моден дизайнер, режисьор, продуцент, сценарист - креативният ум на Форд е интересна почва, в която да се разровиш. 

"Обичам да създавам неща, без значение дали това ще е компания, отваряне на магазин, създаване на марка или правене на филм – да създавам е нещото, което ме прави щастлив", казва дизайнерът в интервю от 2015 г.

В последните 20 години Форд е един от най-великите дизайнери в света. 

С редица награди - сред които “Дизайнер на годината 2001” и “Най-добър дизайнер на аксесоари 2002” , "Най-добър дизайнер в света" за 2001 година, според списание “Тайм”, награда за цялостно творчество, както и за работата му във филмовата индустрия - "A Single Man" и "Nocturnal Animals", които са били номинирани за наградите "Оскар" - Форд е пример за това как да следваш собствения си инстинкт е правилният избор.

"Когато бях на 3 или 4 години помня как родителите ми не можеха да ме накарат да облека каквото и да е, бях много капризен в това отношение. Също така помня, че казвах на майка ми "косата ти не изглежда добре" или други подобни. Може да бях дете, но местих сам мебелите вкъщи, пренареждах дневната", спомня си дизайнерът, с което иска да каже, че това са били признаците, които са му подсказали, че е перфекционист. 

Роденият през 1961 година в Остин, Тексас Том Карлайъл Форд казва, че винаги е искал да избяга от малкото градче. "Може би, гледайки по филмите как някакъв забележителен живот се случва някъде там, без ти да си част от него, ме е накарало да се преместя в Ню Йорк още на 17", споделя той.

Първоначално Форд учи в Университета в Ню Йорк, а после се прехвърля да следва интериорен и моден дизайн в колежа “Парсънс”, откъдето обаче се дипломира като архитект през 1986 година. През 1990 година дизайнерът е назначен в италианската модна къща “Гучи”, а четири години по-късно вече е неин главен дизайнер и творчески директор. От 2000 година е главен дизайнер на линията прет-а-порте на “Ив Сен Лоран” – “Рив Гош”, а през 2004 г. напуска “Гучи”.

"Модата е точното място за мен - обяснява Форд, пасва ми скоростта, с която нещата в нея се движат".

Но животът му в "Гучи" и "Ив сен Лорен" не е така бляскав, както би изглеждал за някои отстрани.

"Правих по 16 колекции на година, календарът ми беше препълнен със задачи, бях на предела на силите си, в същото време нещо в живота ми недостигаше", казва Форд.

Въпреки натовареното си ежедневие, което за един перфекционист не е краят на света, Форд успява да има от онези моменти, когато времето за теб просто спира и "всичко ти се изяснява напълно". 

"Тогава успяваш повече чувстваш, отколкото да мислиш", казва дизайнерът, подчертавайки колко е важно да заглушиш всичко за момент, за да потърсиш онова, което наистина обичаш да правиш.

Така идва 5-годишната пауза от модния подиум и в живота на Форд главна роля заема киното.

През 2009 година излиза първият режисиран от дизайнера филм "A Single Man".

Номинираният за "Оскар" за главна мъжка роля в продукцията Колин Фърт влиза в смесения сюжет на любов и загуба, играейки брилянтно образа на сдържан мъж, който трябва да построи и реконструира личността си, на която обществото не й позволява да скърби.

Спокойният героизъм на Фърт се смесва с нотките на ирония и себеосъждане, създавайки един дълбоко състрадателен портрет. 

Част от качествата на героя на Колин Фърт наподобяват тези, които бащата на самия Форд е притежавал и, както преподавателят и журналист Любомир Стойков описва - "Докато майката (на Форд) е амбициозна и постоянно поставя някакви задачи на сина си, то баща му е спокоен, уравновесен и търпелив човек. Днес Том Форд си спомня тъкмо за тези негови черти и изтъква колко много му помага именно това философско отношение към живота и мисълта за преходността и обикновенността на нещата".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The perfect harmony💕 #asingleman #moviescenes #colinfirth #matthewgoode #myfavoritemovie #loveislove #tomford

A post shared by MikaChiu (@miamikachiu) on

Нотките на спокойствие, но този път дори смразяващи, се прокрадват и във втория филм на дизайнера - "Nocturnal Animals". 

Номинираният за редица престижни филмови награди психо трилър с участието на Джейк Джиленхол и Ейми Адамс, "смразява кръвта" на зрителя и дори няколко дни по-късно, влиянието му остава в съзнанието. 

За пореден път усетът към детайла на Форд се забелязва във всяка една сцена, а желанието да разбереш подтекста от всяка дума, всяка случка във филма (по адаптация на романа "Тони и Сюзан"), те преследва докрай.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Под покровом ночи"/"Nocturnal Animals" _________________________________ У Сьюзен роскошная жизнь в Лос-Анджелесе, прекрасный муж и собственная галерея. Но однажды она получает неожиданную посылку от бывшего супруга — он хотел бы встретиться, но сначала просит прочитать его новый роман. Сьюзен не подозревает, что как только она откроет рукопись, она вернется в прошлое, которое считала надежно укрытым под покровом ночи. _________________________________ Еще один фильм, снятый Томом Фордом, повествующий о настоящей любви в интересной подаче. В повествовании переплетены несколько сюжетных линий, самой интересной и трагичной мне показалась вымышленная линия, переданная посредством книги, написанной бывшим мужем главной героини. Осознание всей сюжетной канвы повергло меня в какую-то психологическую бездну. _________________________________ Сама картина вышла изысканной, как и коллекции самого дизайнера. Невероятный мир переливов, оттенков, изящных нарядов и украшений. Актерский состав великолепен: Эми Адамс, Джейк Джилленхол, Аарон Тейлор-Джонсон, Арми Хаммер и Айла Фишер. Инструментальный саундтрек прекрасно дополняет и подчеркивает мрачную атмосферу фильма. _________________________________ Интересная психологическая драма, обеспечивающая эстетическое удовольствие и легкое замирание сердца. #bookstagram #instabook #bookishworm #booksreviews #abracadabra_films #knigispolki #книжныйблог #литературноекино #томфорд #подпокровомночи #nocturnalanimals #whenyoulovesomeoneyoucantjustthrowitaway

A post shared by Abracadabra Books (@abracadabra_books) on

Любопитство обаче от творенията на Том Форд тлее и в серията му парфюми. Не толкова разпространените за българския пазар аромати на дизайнера, може да се окажат истинска находка, ако успееш да откриеш онези от тях, в които дизайнерът е добавил нотка от жасмин. Но по-опитните потребители на парфюмите на Форд може да имат друго мнение.

"Перфекционизмът е като болест за мен, не е нещо, което мога да контролирам. Но с възрастта все повече разбирам, че не мога да влияя на всичко, което се случва. Понякога просто трябва да оставиш нещата да бъдат такива, каквито са".

Моден дизайнер или режисьор, успехите на Том Форд са пример как амбицията да изпипваш работата, която обичаш, отличава индивидуалността сред едноцветното. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 53 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 7 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 7 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат