1

"Срещата на устните е най-съвършеното, най-божественото усещане, дадено на човешките същества, най-висшата граница на щастието." Така пише френският писател от XIX век Ги дьо Мопасан в разказа си "Целувката" от 1882 г. Той не е бил сам в своите цветисти мисли за целувката. Романтичните целувки отдавна се възпяват в песни, стихотворения и разкази, увековечават се в изкуството и филмите.

Никой не знае със сигурност кога хората за първи път са разбрали, че контактът уста в уста може да се използва за романтика и еротично удоволствие, но през май 2023 г. учени съобщиха, че хората са се целували поне преди 4500 години. Откритията, публикувани в списание Science, изместват историята на тази практика с около 1000 години назад.

"Целуването се е практикувало много по-дълго, отколкото може би много от нас са осъзнавали или поне са се замисляли", казва водещият автор на изследването д-р Троелс Панк Арбьол, доцент по асириология - изучаване на Асирия и останалата част от Месопотамия - в университета в Копенхаген.

Хиляди глинени плочки от Месопотамия са оцелели до наши дни. Техните препратки към целувката хвърлят светлина върху романтичната интимност в древния свят, съобщават изследователите.

"Този завладяващ случай допълва нарастващия брой научни изследвания върху романтичната/сексуалната целувка и ни помага да разберем произхода на целувката в човешкото социално поведение и конкретно в интимния живот", казва еволюционният биолог д-р Джъстин Р. Гарсия, професор в Университета на Индиана в Блумингтън. Гарсия, който изследва културата и еволюцията на човешката интимност в Института Кинси, не е участвал в изследването.

"Опитът в романтичното и сексуалното поведение е част от по-големи модели на човешкото социално поведение. Разбирането на начина, по който тези поведения се изразяват, променят и еволюират, ни помага да разберем по-добре кои сме ние днес", казва Гарсия.

Когато дьо Мопасан е писал своите прочувствени описания на любовни целувки, той вероятно не се е замислял твърде много за това как целувката е възникнала на първо място сред цивилизациите от миналото. Но произходът на това "най-божествено усещане" е дълбоко вкоренен в човешката история и еволюция и вероятно има много неща за ролята и значението му в древните култури, които тепърва предстои да бъдат открити, пишат авторите на изследването.

Нейно величество целувката: Какво трябва да знаем 💋

Страстни целувки

Преди това най-старите записани свидетелства за целувки се приписваха на Ведите - група индийски писмени текстове, които датират от около 1500 г. пр.Н.е. и са основополагащи за индуистката религия. В един от томовете - "Риг Веда", се описва как хората докосват устните си. Еротичните целувки са подробно описани и в друг древноиндийски текст: "Кама Сутра" - ръководство за сексуално удоволствие от трети век след Христа. Затова съвременните учени стигат до заключението, че романтичните целувки вероятно произхождат от Индия.

Но сред асириолозите е широко известно, че на глинени плочки от региона се споменава за целувки дори по-рано, отколкото те са описани в Индия, казва Арбьол пред CNN. Извън тясноспециализираните академични среди обаче малцина са знаели, че съществуват такива доказателства, добавя той. В изследването Арбьол и съавторът му д-р Софи Лунд Расмусен, научен сътрудник в катедрата по биология в Оксфордския университет във Великобритания, пишат за целувки, изписани в месопотамски плочки, датиращи от 2500 г. пр.Хр.

"Като асириолог изучавам клинописната писменост", казва Арбьол. Клинописното писмо, при което знаците се изписват на плочки с помощта на отрязани триъгълни тръстики, е изобретено около 3200 г. пр. Ранното клинописно писмо е било използвано от писари за водене на счетоводство, обяснява Арбьол. Но около 2600 г. пр.Н.е. - а може би и по-рано - хората започват да записват истории за своите богове.

Любимият акт на близост: Какви са ползите от целувката

"В един от тези митове се описва, че тези богове са имали сношение и след това са се целунали. Това е ясно доказателство за сексуална романтична целувка", казва той.

В рамките на няколко века писмеността се разпространява в цяла Месопотамия. С това се появяват и повече записи от всекидневния живот, в които се споменава за целувки, разменяни от женени двойки и от неженени хора като израз на желание.

Някои примери предупреждават за опасностите, свързани с целувката - според проучването целувката на жрица, която се е заклела в безбрачие, "се смята, че лишава целуващия се от способността да говори". Друга забрана се отнася до неподходящото целуване на улицата - фактът, че това предупреждение изобщо е трябвало да бъде направено, подсказва, че целуването е било "много всекидневно действие", макар и за предпочитане да се практикува насаме, казва Арбьол.

В хилядите клинописни плочки целувката не е най-споменаваната тема, "но е засвидетелствана редовно", казва той.

Как да станете майстори в целувките

Не говорете, просто се целувайте

Хората не са единствените, които се целуват - това правят и най-близките ни роднини приматите. Шимпанзетата (Pan troglodytes) си разменят целувки като поздрав. При бонобо (Pan paniscus) целувките са част от много честата им сексуална игра - те се съвокупляват лице в лице и често се занимават с "интензивно целуване с език", пише приматологът Франс Б.М. Де Ваал, поведенчески биолог в университета "Емори" в Атланта.

Възможно е романтичната целувка да е еволюирала при приматите като начин за оценка на физическата годност на потенциалния партньор "чрез химически сигнали, предавани със слюнка или дъх", пишат Арбьол и Расмусен.

Но целувката не е само общителност, забавление и удоволствие. Един по-малко приятен страничен ефект от целуването при хората е разпространението на инфекциозни болести. В друго проучване, чиито автори са повече от две дузини изследователи от институции в Европа, Обединеното кралство и Русия, през юли 2022 г. се посочва, че бързото разпространение на една линия на вируса на херпес симплекс HSV-1 в Европа преди около 5000 години е "потенциално свързано с въвеждането на нови културни практики, като например появата на сексуално-романтичните целувки", след вълни на миграция в Европа от евразийските пасища.

Но Арбьол и Расмусен подозират, че романтичната целувка е станала общоприета в Европа през бронзовата епоха, а не само заради миграцията. По-вероятно е, пишат те, практиката на целуване вече да е била поне бегло позната на хората в Европа, защото е била разпространена в Месопотамия - а вероятно и в други части на древния свят - и не се е ограничавала само до Индия.

"Тя трябва да е била позната в много древни култури. Не непременно практикувана, но поне позната", казва Арбьол.

Изкуството на целувката и факти, които не знаем

Целувки тогава и сега

За разлика от целувките, споделяни между родители и деца, за които се смята, че са "повсеместно разпространени сред хората във времето и географията", романтичните целувки не са разпространени навсякъде. Дори и днес много култури избягват романтичните целувки, съобщават Арбьол и Расмусен.

В проучване от септември 2015 г., чийто съавтор е Гарсия, изследователите проучват 168 съвременни култури по света и установяват, че само 46% от тези общества практикуват целувки, които са сексуални или романтични. Авторите съобщават, че подобни целувки са много по-рядко срещани в общностите, които се занимават с изхранване, и е по-вероятно да бъдат открити в общества, които имат обособени социални класи, "като по-сложните общества са по-склонни да се целуват по този начин".

Въпреки че проучването на Арбьол и Расмусен показва, че романтичната целувка не е била необичайна в древна Месопотамия, авторите посочват, че все още е имало табута относно това кой може да се целува и къде може да го прави - и че романтичната целувка далеч не е била универсално преживяване във всички култури.

"Тази статия е важно напомняне, че широко разпространената целувка, която днес виждаме представена навсякъде около нас в западното общество, не винаги е била и все още не винаги е част от проявите на интимност на всички", казва Гарсия.

Възможно е също така, ако целуването в древния свят е било по-широко разпространено, отколкото се е смятало някога, то "може би е било по-универсално, отколкото в днешно време. Това отваря някои въпроси, които са интересни за бъдещи изследвания", добавя Арбьол.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 38 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 4 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия