2

Ж ена от Австралия, която прекарала 20 години в затвора, след като била осъдена за убийството на четирите си деца, била освободена, след като нови ДНК доказателства показали, че всички деца, починали като бебета в продължение на 10 години, са имали генетични мутации, които биха могли да обяснят смъртта им. При първоначалното й осъждане не е имало никакви физически доказателства, които да сочат, че тя е убила бебетата.     

Катлийн Фолбиг, 55-годишна жена от Нов Южен Уелс (НЮУ), е обвинена в убийството на двете си дъщери - Сара и Лора, и сина си Патрик, както и в непредумишлено убийство на другия си син - Калеб, в периода 1989-1999 г. През 2003 г. Фолбиг е осъдена на 25 години в затвор с максимална сигурност, където остава до освобождаването си по-рано този месец. Поради естеството на предполагаемите ѝ престъпления медиите наричат Фолбиг "най-лошата жена сериен убиец в Австралия".

Но на 5 юни 2023 г. Фолбиг е помилвана от губернатора на Нов Южен Уелс Маргарет Бийзли и е освободена от затвора, след като представените по време на неотдавнашно разследване доказателства сочат, че децата ѝ най-вероятно са починали от естествена смърт. Разследването, започнало през 2022 г., разкрива, че и двете дъщери на Фолбиг са имали изключително рядка и непозната досега мутация на гена CALM2, ключов за придвижването на калция в тъканите, която може да причини внезапно спиране на сърдечната дейност.

Топ 5 на най-бруталните серийни убийци в историята

В същото време и двамата синове на Фолбиг са носители на мутация на гена BSN, необходим за изграждането на функционални мозъчни клетки, която е свързана с ранна и смъртоносна форма на епилепсия.

Всички деца на Фолбиг умират в съня си, когато са на възраст между 19 дни и 18 месеца. Първата смърт, тази на Кейлъб, първоначално се приписва на синдрома на внезапната детска смърт (СВДС). Последвалата смърт на брат му Патрик така и не е установена, въпреки че според Би Би Си Патрик е имал припадъци в месеците преди смъртта си. 

По-късно обаче смъртта на Сара, а след това и на Лора, чиято внезапна смърт също не може да бъде обяснена, предизвиква предположения, че Фолбиг може да е удушила всяко от децата си до смърт. През 2000 г. тя се развежда с бащата на децата, Крейг Гибсън, който вярва, че тя е убила децата им. През 2001 г. тя е арестувана и по-късно осъдена по време на национален процес, продължил седем седмици. Първоначалната ѝ присъда е 40 години, но е намалена при обжалване.

Никога не е имало веществени доказателства, че Фолбиг е удушила децата си. Въпреки това в запис в личен дневник, който Гибсън предоставил на полицията, Фолбиг описва как "вината за всички тях ме преследва", което е използвано от прокурорите, за да направят извод за нейната вина, въпреки че защитата твърди, че това са косвени доказателства, според Би Би Си.

През последните три десетилетия Фолбиг непрекъснато отрича, че е убила децата си, и многократно й е отказвано обжалване. 

Нови доказателства 

Според австралийската новинарска служба ABC News новото разследване е започнало, след като през 2018 г. изследователи решават да секвенират геномите на Фолбиг и децата ѝ, като използват запазени ДНК проби. (Тази технология не е била широко достъпна по време на първоначалния процес през 2003 г.).  

Техните констатации, които бяха публикувани през март 2021 г. в списание EP Europace, разкриха, че Сара и Лора носят по едно копие на вариант на CALM2, известен като CALM2-G114R, който са наследили от Фолбиг.

Генът CALM2 осигурява генетичните инструкции, необходими на клетките за производството на протеина калмодулин, който помага за регулирането на движението на калциевите йони в и извън клетките. Калциевите йони са особено важни за поддържането на редовен сърдечен ритъм, така че хората с мутирали гени CALM2 могат да развият калмодулинопатия - синдром, който причинява неравномерен сърдечен ритъм или аритмия, която може да бъде смъртоносна при малки деца, съобщава ABC News.

Дори малки промени в протеина калмодулин могат да бъдат особено разрушителни поради важната му работа, казва пред ABC News Йозеф Геч, генетик по човешки гени в Университета в Аделаида, който не е участвал в изследването. "Щом го подправите, въвеждате проблем и потенциално обяснение защо сърцето може да откаже".

Калмодулинопатията се среща изключително рядко. Досега само 135 души по света са били диагностицирани с това състояние, въпреки че експертите смятат, че то може да засегне до 1 на 35 милиона души, съобщава ABC News.

Вероятността Фолбиг да предаде варианта CALM2-G114R на някое от децата си е 50%, казва пред ABC News съавторът на изследването Мелани Бахло, статистически генетик в Института за медицински изследвания "Уолтър и Елиза Хол" в Мелбърн.

Но ако Фолбиг също притежава мутиралия ген, защо тя не е развила калмодулинопатия?

Изследователите подозират, че синдромът може да бъде предизвикан отчасти от допълнителни генни варианти, като например специфична версия на гена REM2, който също помага за регулирането на нивата на калций в клетките. И четирите деца на Фолбиг са носители на вариант на гена REM2, докато Фолбиг не е носител на такъв. Вероятно баща им притежава същия вариант на REM2, но той отказва да даде ДНК проба на изследователите, съобщава ABC News. (Около 18% от хората имат мутирал ген REM2.)

Десетте основни тактики на древните убийци

Съавторът на изследването д-р Питър Шварц, директор на Центъра за сърдечни аритмии с генетичен произход в Милано, заяви пред ABC News, че момичетата Фолбиг са преживели нещастен "двоен удар" от мутации. "Комбинацията от майчина и бащина ДНК е представлявала смъртоносен коктейл", разсъждава той.

И Кейлъб, и Патрик са притежавали мутирала версия на гена BSN, който кодира вид протеин, намиращ се предимно в мозъчните клетки. Протеинът се намира по-специално в скелето в края на дългите, тънки проводници на невроните, от които те изхвърлят химически пратеници. Предишни изследвания върху мишки показват, че този ген може да причини смъртоносен вид епилепсия в детска възраст, съобщава ABC News. 

Преди смъртта си Патрик е бил хоспитализиран в продължение на четири месеца поради припадък, което предполага, че е възможно да е имал тази рядка форма на епилепсия. Съобщава се, че Калеб никога не е имал припадъци, но фактът, че той също е притежавал мутиралия ген BSN, както и обстоятелствата, при които са починали братята и сестрите му, са достатъчни, за да се установи основателно съмнение, че е бил убит от майка си. 

В рамките на разследването група от над 90 учени подписват отворено писмо, в което се съгласяват, че и четирите деца са могли да умрат от естествена смърт, и призовават Бийзли да помилва Фолбиг.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 55 минути

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 1 час

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 2 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 9 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 10 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 11 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 12 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 13 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 13 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 14 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 14 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 15 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 15 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 16 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 16 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК