0

Ч астните дуели често се използвали като начин за решаване на въпроси на честта в миналото. Те се разпространили в Европа от Италия в края на XV в., въпреки че институционалната практика за провеждането на дуели е много по-стара.

Двубоите били регламентирани със строг кодекс и сложна процедура. Те възникнали най-често в резултат на реални или въображаеми обиди и оскърбления и понякога най-тривиалните разногласия можели да ги предизвикат.

Провеждането на дуели било толкова разпространена практика във Франция, че през 1566 г. участието в дуел или в съдебен процес чрез бой се наказвало със смърт.

Въпреки това тази традиция се завърнала през Революционния период и продължила да съществува и през ХХ век, макар че дотогава дуелите се водят предимно за поддържане на физическа форма

В Англия провеждането на дуели било забранено през 1819 г.

.
Източник: iStock/Getty images

Колкото и да обичали дуелите аристократите, жените обикновено са използвали други средства за решаване на своите кавги и разногласия.

В историята обаче са записани странни случаи, при които дами вземали решение да се разправят с мечове и пистолети. Имало е много причини, някои от които тривиални, които довеждали до женски дуели - съвременни актриси се съревновавали помежду си за това коя от тях е по-добрасветски дами се борили за положението си на обществено събитие, а една жена дори се сражавала с друга, след като била направена неприятна забележка за възрастта ѝ.

Но най-често причината за женските дуели е ревността към някой мъж.

Жените обикновено не се биели помежду си на живот и смърт, а често само до прокървяването на някоя от тях. Разбира се, имало е изключения от това правило.

Най-ранният регистриран женски дуел

Един от най-ранните известни дуели между жени е проведен през 1552 г. между две неаполитански благороднички - Диамбра де Петинела и Изабела де Карази.

Интригуващото събитие, се случило като противовес на лъскавата представа за рицарите в доспехи, борещи се за ръката на красива девойка. Неговата цел била спечелването на любовта на един мъж - Фабио де Зересола.

Коя от двете дами е спечелила и дали наистина е откраднала сърцето на Фабио, остава неизвестно и до днес. Дуелът обаче е достатъчно увлекателен, за да бъде запечетан повече от 80 години по-късно в картина на Хосе де Рибера, наречена Combate de Mujeres (1636 г.).

Дуел по петилетки

.
Източник: iStock/Getty images

Един от най-известните женски дуели в историята се е провел през 1792 г. в Лондон между лейди Алмерия Брадок и госпожа Елфинстоун.

Причината за този дуел е предположението на госпожа Елфинстоун, че лейди Алмерия е много по-възрастна, отколкото твърди, че е.

"Вие сте била много красива жена. Имате много хубаво есенно лице дори и сега. Казват ми, че преди четиридесет години един младеж едва ли е можел да ви погледне безнаказано.", казала госпожа Елфинстоун. Това толкова разгневило лейди Алмерия (която твърдяла, че е на 30 години), че извикала госпожа Елфинстоун навън.

Двете се срещнали в Хайд парк и първо разменили няколко изстрела с пистолети, резултатът от които била дупка в шапката на лейди Алмерия.

След това те продължили с бой с мечове и тогава госпожа Елфинстоун получила лека рана на ръката си. Честта на лейди Алмерия била спасена и те прекратили срещата си.

По-късно госпожа Елфинстоун написала на лейди Алмерия писмо с извинения.

Въпреки че историята звучи доста интригуващо, нейната достоверност така и не е доказана.

Патриотичен дуел

.
Източник: iStock/Getty images

Според достоверни източници, през 1886 г. две лекарки от различни националности започнали странен спор. Пламенната френска феминистка и лекарка - мадам Мари-Роуз Асти дьо Валсайер влязла в остра размяна на реплики с друга феминистка и американска лекарка на име мис Шелби относно превъзходството на френските и американските жени медици.

В хода на дебата мис Шелби нарича мадам Асти дьо Валсайер идиотка. Не можейки да понесе обидата, мадам Асти дьо Валсайер хвърля ръкавицата на мис Шелби.

Последната като по-добра фехтовачка, страстен защитник на този спорт за жените и дори сама ръководи школа по фехтовка. Изходът от двубоя бил предрешен, въпреки че тя щедро дала на мис Шелби 15 дни за тренировки. Ранена в рамото от мадам, мис Шелби е принудена да признае, че френските лекари са по-добри от американските си колеги.

Най-странният женски дуел: Жени с голи гърди се бият за цветя

.
Източник: iStock/Getty images

Може би най-странният от всички записани в историята дуели между жени, е този между две австрийски благороднички през 1892 г.

Поради напълно несериозна причина, разбира се. Разногласията между принцеса Паулина Метерних и графиня Анастасия Киелмансег са свързани с аранжирането на цветя за Музикално-театралното изложение във Виена, на което принцесата е почетен председател, а графинята - председател на Дамския комитет. Въпросът се оказал достатъчно сериозен, за да решат, че само дуел може да го разреши.

Придружавани от секунданти и от обучена лекарка, дуелиращите се заминали за Вадуц, за да се дуелират. Тук, по съвет на баронесата, която ги придружавала, научили за последиците от попадането на плат в раните и евентуалното ѝ инфектиране, двете дами се събличат до кръста. Единствените присъстващи мъже били слугите, които били помолени да се отдалечат и да застанат с гръб към действието.

Въпреки това, когато двете дами започнали дуела - принцесата нанесла порезна рана в носа на графинята, а графинята пробола принцесата в ръката, секундантите припаднали от гледката. Виковете на дамите накарали слугите да се притекат на помощ, но баронеса Любинска ги отблъснала с чадъра си, крещейки: "Отвърнете си очите, похотливи нещастници."

Ожесточена битка

.
Източник: iStock/Getty images

Дуелите се разпространяват и в Америка, а един от последните дуели в класически стил се провежда през 1900 г. между две светски дами в Мексико. Марта Дуран присъствала на бал заедно с любовника си Рафаел Рикелме. Рафаел обаче си харесал Хуана Луна. Хуана започнала да попива възхищението му.

Двете дами влизат в спор и смятат, че могат да го решат най-добре с дуел.

Това обаче се оказала жестока схватка, която не завършила само с едно пробождане. Тя продължила, докато Марта не била тежко ранена, а Хуана успяла да нарани ръката си с меча вследствие на това. Марта нямала друг избор, освен да се съгласи и да се откаже от Рафаел.

Но нещата не приключили дотук. Марта трябвало да се обърне и към хирург. Въпросът стигнал до ушите на полицията и Хуана и секундантите били арестувани и хвърлени в затвора.

Всичко приключило с това, че двете дами се отказали доброволно от Рафаел.

Макар и да не са толкова разпространени, колкото мъжките дуели, изглежда, че доста жени са прибягвали до тази практика, за да разрешават лични кавги и разногласия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 54 минути

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 1 час

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 9 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 9 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 9 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 10 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 11 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 12 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 12 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 13 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 13 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 13 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 14 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 15 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 15 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 15 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата